17 Folgen

Huomisen talous on Kuntarahoituksen oma podcast. Näkemyksiä taloudesta ja yhteiskunnasta tarjoavat kuukausittain vakiovieras, Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala sekä vaihtuvat asiantuntijavieraat eri aloilta.

Huomisen talous Kuntarahoitus

  • Wirtschaft

Huomisen talous on Kuntarahoituksen oma podcast. Näkemyksiä taloudesta ja yhteiskunnasta tarjoavat kuukausittain vakiovieras, Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala sekä vaihtuvat asiantuntijavieraat eri aloilta.

  Poikkeustilassa – Nouseeko Suomi-matkailu uuteen kukoistukseen?

  Poikkeustilassa – Nouseeko Suomi-matkailu uuteen kukoistukseen?

  Koronakevät on koetellut raskaasti matkailualaa. Reissukuumetta potevien on tänä kesänä suunnattava kotimaan kohteisiin tai rajattuun määrään ulkomaan kohteita. Koronasta on toivottu kotimaan matkailulle piristysruisketta, kun matkustamista moniin kesän suosittuihin lomakohteisiin ei suositella. Mökkipaikkakunnilla onkin ollut alkukesästä vilkasta. Onko nyt näköpiirissä kotimaanmatkailun uusi nousukausi? Mitä tämä tarkoittaisi taloudelle? Voiko kotimaan matkailun suosio kasvaa pysyvästi? Korvaako Turku Turkin ja Rovaniemi Rodoksen?

  Näitä kysymyksiä Huomisen talous -podcastissa ovat puimassa monelle suomalaiselle rakkaan mökkipaikkakunnan Kemiönsaaren kunnanjohtaja Anneli Pahta ja Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala.

  Huomisen talous -podcastit jäävät tämän jakson myötä heinäkuun mittaiselle kesälomalle. Uusin aihein palataan jälleen elokuussa. Aurinkoista ja rentouttavaa kesää kaikille!

  • 31 Min.
  Poikkeustilassa – Talouskriisissä inhimillisistä arvoista täytyy pitää kiinni

  Poikkeustilassa – Talouskriisissä inhimillisistä arvoista täytyy pitää kiinni

  “Täydellisessä maailmassa ei tarvitsisi olla erikseen tällaisella leimalla rahoitusta, vaan kaikki hankkeet olisi pohdittu tällaisen analyysin kautta.”

  Näin summaa Tampereen yliopiston kuntatutkija Jenni Airaksinen ajatuksiaan Kuntarahoituksen yhteiskunnallisen rahoituksen merkityksestä. Paljon on kuitenkin työtä tehtävänä, ennen kuin tällaiseen tilanteeseen päästään.

  Vaikka Suomi on koronakriisin jäljiltä kovassa taloudellisessa paineessa, on kyettävä pitämään kiinni inhimillisistä arvoista ja valinnoista, joilla tuetaan niin yksilön kuin yhteisön hyvinvointia. Tätä tavoitetta ajaakseen Kuntarahoitus lanseerasi helmikuussa asiakkailleen yhteiskunnallisen rahoituksen, jonka ensimmäiset hankkeet on nyt valittu.

  Mutta mitä yhteiskunnallinen rahoitus tarkemmin ottaen tarkoittaa, ja miksi sitä tarvitaan etenkin nyt?

  Aiheesta keskustellaan Kuntarahoituksen tämänkertaisessa Huomisen talous -podcastissa. Vieraina ovat yhteiskunnallisen rahoituksen koko kolmejäseninen arviointiryhmä, eli tutkija Jenni Airaksisen lisäksi toiminnanjohtaja Jouni Parkkonen Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät KOVA ry:stä ja keskustelun vetäjänä Kuntarahoituksen Päivi Petäjäniemi, joka vastaa yhteiskunnallisen rahoituksen kehityksestä.

  Lisätietoja yhteiskunnallisesta rahoituksesta ja sen ensimmäisistä hankkeista löydät Kuntarahoituksen sivuilta osoitteesta www.kuntarahoitus.fi
  Ensi kertaan!

  • 31 Min.
  Poikkeustilassa – Katse tulevaan

  Poikkeustilassa – Katse tulevaan

  Koronakriisi on tuonut äkkipysähdyksen talouteen, mutta nyt rattaat alkavat taas pikkuhiljaa pyöriä. Miten rajoitusten asteittainen purku näkyy taloudessa? Millä aloilla epävarmuus säilyy ja missä elpyminen on nopeinta? Millä tavoin Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kukkoilu ravisuttelee globaalia tilannetta?

  Esimerkiksi näihin aiheisiin otamme tiiviin katsauksen tämänkertaisessa Huomisen talous -podcastissa. Talouden tuoreimpia käänteitä on tuttuun tapaan kommentoimassa Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala. Pihla Hakala haastattelee.

  Kuuntele podcast alta! Palaamme linjoille jälleen pian.

  • 10 Min.
  Poikkeustilassa – “Kaikesta huolimatta elämä jatkuu”

  Poikkeustilassa – “Kaikesta huolimatta elämä jatkuu”

  Koronakriisin lopulliset vaikutukset ovat edelleen arvailujen varassa, mutta suunnitelmia koronan jälkeiselle ajalle kannattaisi jo laatia. Miltä talous näyttää koronan jäljiltä? Ja miten suunnitella tulevaa, kun näkyvyys on mitä on? Millainen peruskertomus kriisistä jää jälkipolville? Entä millaisia terveisiä kunnille lähtee?

  Näitä pohdimme tämänkertaisessa Huomisen talous -podcastissa yhdessä Kuntarahoituksen toimitusjohtajan Esa Kallion ja vakiopanelistin, Kuntarahoituksen pääekonomistin Timo Vesalan kanssa.
  Palaamme jälleen pian uuden aiheen kera, siihen asti kuulemisiin!

  • 29 Min.
  Poikkeustilassa – Kannattaako näin poikkeuksellista kriisiä edes verrata muihin?

  Poikkeustilassa – Kannattaako näin poikkeuksellista kriisiä edes verrata muihin?

  Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan talous voi globaalisti supistua tänä vuonna kolme prosenttia, jolloin kyseessä olisi pahin vuosi maailmantaloudelle sitten 1930-luvun laman. Mihin oletuksiin IMF:n arvio perustuu, ja miten talouden madonluvut jakautuvat ympäri maailman? Voiko täysin poikkeukselliseen kriisiin edes hakea vertauskuvia historiasta? Entä miltä Suomen tilanne näyttää muihin euromaihin verrattuna?

  Näitä puimme Huomisen talous -podcastissa tällä kertaa. Mukana tuttuun tapaan Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala. Pihla Hakala haastattelee.

  Ensi viikolla pohdimme jo aikaa koronakriisin jälkeen yhdessä Kuntarahoituksen toimitusjohtajan Esa Kallion ja Timo Vesalan kanssa. Siihen asti kuulemisiin!

  • 14 Min.
  Poikkeustilassa – Miten Kuntarahoitus on varautunut pääomamarkkinoitakin riepottelevaan kriisiin?

  Poikkeustilassa – Miten Kuntarahoitus on varautunut pääomamarkkinoitakin riepottelevaan kriisiin?

  Koronakriisi myllertää myös markkinoita ennenkokemattoman rajulla tavalla. Millä tavoin pandemia vaikuttaa pääomamarkkinoihin ja rahoituksen saatavuuteen kansainvälisellä toimintakentällä? Miten tilanne näkyy Kuntarahoituksen rahoituksen kysynnässä – ja miksi?

  Kuntarahoituksen pääomamarkkinoista vastaava johtaja Joakim Holmström avaa meille tämänhetkistä tilannetta markkinoilla. Hän kertoo myös, miten kuntien vaikea taloustilanne on vaikuttanut Kuntarahoituksen rahoituksen kysyntään. Haastattelijana Pihla Hakala.

  Poikkeustilanteen ajan toteutamme podcastit hieman eri tavalla kuin aiemmin: jaksot ovat tiiviitä katsauksia senhetkiseen koronatilanteeseen, ja pyrimme julkaisemaan niitä mahdollisimman usein.

  Palaamme pian, eli kuulemisiin!

  • 21 Min.

Top‑Podcasts in Wirtschaft