119 Folgen

De största namnen inom svenskt musikliv berättar om sina karriärer – från starten till idag Ansvarig utgivare:

Kronologen från Musikguiden i P3 Sveriges Radio

  • Musik

De största namnen inom svenskt musikliv berättar om sina karriärer – från starten till idag Ansvarig utgivare:

  Loreen: Det jag skapar nu ska ingen lägga sig i

  Loreen: Det jag skapar nu ska ingen lägga sig i

  2004 dök Loreen upp på den svenska musikscenen när hon knep en fjärdeplats i Idol. Därefter tog hon hela Sverige och Europa med storm när hon vann Eurovision Song Contest med Euphoria 2012.

  Sen dess har hon ändrat uttryck och på nya skivan Ride som kom tidigare i år har hon hittat ett råare och mer analogt sound.
  I Kronologen går vi igenom hela hennes musikaliska karriär, från genombrottet i Idol och svårigheterna med att bli bedömd av en jury - via den storslagna vinsten med Euphoria - till att äntligen ha hittat rätt i musiken idag.

  • 57 Min.
  Johan Rensfeldt: Plötsligt toppade Movits! hiphoplistan i USA

  Johan Rensfeldt: Plötsligt toppade Movits! hiphoplistan i USA

  Movits!-frontmannen berättar för Tina Mehrafzoon om hur bandets ikonska sound föddes på en efterfest, framgångarna utomlands efter Colbert Report och hur solokarriären Champion J.R. kom till.

  Movits! slog igenom 2008 med debutskivan Äppelknyckarjazz. Deras kombination av rap inspirerad av vis-sång och en unik blandning av hiphop och swingjazz tog dem ända till USA.
  Efter att ha medverkat i Colbert Report toppade plötsligt skivan hiphoplistan och slog amerikanska veteraner som Snoop Dogg.
  Sedan dess har soundet utvecklats och framgångarna avlöst varandra för Luleå-killarna i bandet.
  Och frontmannen Johan Rensfeldt har nyss sjösatt sitt soloprojekt Champion J.R. där han gör dancehall och reggae på svenska.
  Programledare: Tina Mehrafzoon

  • 58 Min.
  Beatrice Eli: När jag skrev Girls fattade jag att det skulle bli en stor låt

  Beatrice Eli: När jag skrev Girls fattade jag att det skulle bli en stor låt

  Med debutplattan Die Another Day tog Beatrice Eli hela Sverige med storm för tre år sen. Hon kammade hem ett P3 Guld men sen blev det rätt tyst fram tills i år. Nu gästar hon Kronologen!

  Med låtar som "Girls" och "Party In My Pants" lyckades Beatrice Eli både imponera och provocera. 2015 kammade hon hem ett P3 Guld för Årets pop. Men sedan dess har det varit rätt tyst, förutom ett och annat gästinhopp på andras låtar.
  Tills i år då hon släppte låten "Careful" och en efterföljande ep med ett lite annorlunda sound än vi tidigare hört från henne.
  I Kronologen berättar Beatrice om hela sitt musikaliska liv, den krokiga vägen till genombrottet och om lärdomarna efter att ha börjat producera sin musik allt mer själv.
  Programledare: Tina Mehrafzoon

  • 57 Min.
  Yukimi Nagano: Jag blev skyldig skivbolaget 300 000 kronor

  Yukimi Nagano: Jag blev skyldig skivbolaget 300 000 kronor

  Little Dragon är det göteborgska bandet som gått från att giga på pubar till att turnera världen över. Idag har de spelat med Gorillaz och De La Soul och blivit nominerade till amerikanska Grammy.

  Här berättar sångerskan och låtskrivaren Yukimi Nagano om hela sitt musikaliska liv, ända från barndomen i Göteborg, Japan och USA till världsframgångarna med Little Dragon!
  Tack vare föräldrar som spelade mycket musik hemma f**k Yukimi Nagaro upp ögonen för musiken. Sångintresset kom via ett kassettband med Mariah Carey på ena sidan och Whitney Huston på den andra som hon spelade om och om igen tills hon kunde hela kassettbandet utantill.
  Little Dragon skulle börja formas när Yukimi började gymnasiet och hamnade i samma enseblegrupp som Erik och Fredrik. Därefter började resan mot små ratade spelningar hemma i Sverige till spelningar i USA där alla i publiken kunde alla låtar.

  • 56 Min.
  Mwuana: Musiken har varit en livräddare för mig

  Mwuana: Musiken har varit en livräddare för mig

  Med sin melodiösa rap och känslofyllda texter slog Mwuana igenom ordentligt 2015. Hör honom berätta om sin brokiga uppväxt, kyrkokörer, om hur han började rappa med Michel Dida och om karriären idag.

  • 59 Min.
  Kapten Röd: Jag blev en olycklig människa av att inte göra musik

  Kapten Röd: Jag blev en olycklig människa av att inte göra musik

  Trots att reggae på svenska är en smal genre har Kapten Röd lyckats bli folkkär. Men efter stora succéer försvann han från offentligheten. Vad hände? Och hur hittade han tillbaka till musiken?

  Björn Nilsson växte upp i Göteborg och kom som trettonåring i kontakt med reggaen för första gången, då genom ett kassettband han ärvde av sin storasyster. 
  I femtonårsåldern spelade han och några kompisar in en plojlåt som systern, utan hans vetskap, skickades in till radioprogrammet P3 Demo. När vi idag lyssnar på låten i studion rodnar Björn, men då gick det riktigt bra för den. Bandet blev till och med bokade för att spela live i studion.
  Men vi f**k kalla fötter på vägen dit och bangade ur. Producenten ringde och skällde ut oss SÅ ordentligt och sa att vi aldrig kommer bli något, minns han.
  Musikskapandet fortsatte trots det, och det blev mer och mer seriöst.
  Det stora genombrottet kom år 2011 med albumet "Fläcken som aldrig går bort". På P3 Guld året efter vann han både Årets artist och livepriset Guldmicken och var plötsligt en offentlig person på ett helt nytt sätt. Men att alltid bli igenkänd har sitt pris.
  Det finns tillfällen då det är sjukt ogött att ställa upp på en selfie. Du vill inte sitta bredvid en nära anhörig som håller på att gå bort och någon kommer fram och vill ta en bild. 
  För att inte elda på det här valde Björn att dra sig tillbaka, i hopp om att hypen skulle passera. Men då försvann också all den glädje som kom med musiken, berättar han.
  Idag har han lärt sig att hantera kändisskapet, kommit tillbaka till musiken och startat eget bolag.
  Vad händer härnäst? 
  Jag vill försöka göra ett album, men det kommer inte komma snart. Först vill jag ut och spela och möta publiken. Det är sån jävla energi i det. Det ger känslan av att det här är större än jag själv, vi är tillsammans och gör något tillsammans.
  Musikguiden i sociala medier Instagram: @MusikguideniP3 Facebook: @musikguiden Twitter: @MusikguideniP3

  • 53 Min.

Top‑Podcasts in Musik

Zuhörer haben auch Folgendes abonniert:

Mehr von Sveriges Radio