38 Folgen

După o mulțime de reportaje care au dus inclusiv la schimbarea legilor din România, Paula Herlo, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și Rareș Năstase lansează “România, știi bine”.

Romania, stii bine romaniastiibine

  • Nachrichten
  • 5.0 • 3 Bewertungen

După o mulțime de reportaje care au dus inclusiv la schimbarea legilor din România, Paula Herlo, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și Rareș Năstase lansează “România, știi bine”.

  ”România, știi bine”, episodul 38, cu Paul Angelescu. Dezastru pe căile ferate

  ”România, știi bine”, episodul 38, cu Paul Angelescu. Dezastru pe căile ferate

  Podcastul ”România, știi bine”, realizat de echipa emisiunii ”România, te iubesc!” a ajuns la episodul 38, în care discutăm despre situația dezastruoasă a căilor ferate din România.

  Rețeaua feroviară din România are cea mai scăzută viteză de pe continent, cu sute de restricţii de viteză şi cu peste 1.000 de puncte periculoase pentru traficul feroviar.
  70% din căile ferate românești au restanțe la reparaţii, iar pe coridorul european se circulă şi cu 5 km pe oră.
  În ediția difuzată duminică, 9 mai 2021, Paul Angelescu a arătat cum România se confruntă cu o contradicție rușinoasă: avem una dintre cele mai vaste rețele feroviare din Europa, de aproape 20.000 de kilometri, însă 70% din această rețea este scadentă la revizii. Din acest motiv, CFR nu are capacitatea de a pune șine noi nici măcar în locurile unde trenurile au deraiat din cauza șinelor vechi.
  ”Calea ferată a ajuns într-o stare atât de degradată în ultimii 30 de ani, pentru că e o poveste care a început după anii 90, s-a tot agravat, încât singura măsură care a rămas la îndemâna CFR infrastructură, compania de stat deținută de Ministerul Transporturilor, care gestionează căile ferate, șina, traversele și așa mai departe, singura măsură la îndemâna lor - și asta e un citat din raportul oficial - este reducerea vitezelor maxime de circulație prin introducerea restricțiilor de viteză.
  De ce a rămas singura măsură? Pentru că cei peste 19.000 de kilometri de cale ferată, atât are rețeaua din România, una dintre cele mai mari din Europa, se degradează, se strică, ăsta e adevărul, într-un ritm atât de rapid încât angajații CFR nu au cum să țină pasul cu reparațiile.
  Exemplu concret: în 2020 au ridicat 406 restricții de viteză. S-a muncit, s-a intervenit. Au ridicat 406 restricții, însă au apărut 427 de restricții noi, deci cu 11 mai mult. Și problema asta, cu mici excepții, se întâmplă în fiecare an. Și asta are în spate faptul că 70 %, 72 % din rețeaua feroviară are restanțe la reviziile capitale.” - a explicat Paul Angelescu în podcastul ”România, știi bine”, difuzat exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

  • 22 Min.
  “România, știi bine”. Episodul 37, cu Cosmin Savu. De ce trăiește un infractor așa cum trăiește

  “România, știi bine”. Episodul 37, cu Cosmin Savu. De ce trăiește un infractor așa cum trăiește

  Astăzi vă invităm să urmăriți pe larg o discuție care nu a avut suficient spațiu in emisiunea de duminică.

  Cosmin Savu a avut un dialog cu psihologul Mihai Copăceanu despre mecanismele grupului infracțional, despre ce gândește și de ce trăiește un infractor așa cum trăiește.
  O perspectivă pshilogică asupra crimei organizate, o privire aruncată in mintea criminalului venită de la un psiholog specializat in adicții, care a studiat în Italia și Marea Britanie, la Milano, Oxford și Londra, dar și în penitenciare exact comportamentul celor descriși în reportaj.
  Pornim cu întrebarea clasică: cum funcționează relațiile dintr-un grup infracțional organizat?
  “La modul general, grupurile de crimă organizată, că le numim noi, în România, clanuri, că ele sunt grupuri organizate în Occident, sunt, de fapt, niște organizații foarte stabile, guvernate de o structură ierarhică extrem de complexă, unde greu poți să o cunoști și protejate sau securizate de niște norme riguroase”, a declarat Mihai Căpăceanu.

  • 28 Min.
  ”România, știi bine”, episodul 36, cu Alex Dima. Agricultura din România, distrusă de incompetență

  ”România, știi bine”, episodul 36, cu Alex Dima. Agricultura din România, distrusă de incompetență

  Podcastul ”România, știi bine” a ajuns la episodul 36. Alex Dima a vorbit în cea mai recentă ediție a emisunii „România, Te iubesc!” despre modul în care statul distruge sectorul agriculturii, prin incompetență.

  Alex Dima continuă acum discuția despre sistemele de irigații din România, care funcționează prost, dar și despre fermierii care au învins seceta fără ajutorul statului.
  „Totuși, nimeni nu răspunde? Nu suportă niște consecințe”
   
  Aceasta a fost cea mai frecventă întrebare în rândul telespectatorilor, în urma emisiunii de duminică.
  „Am pornit de la datele și crunta realitate de anul trecut, când milioane de hectare au fost pârjolite de secetă, iar datele arată că noi, anul trecut, am plătit 930 de milioane de lei despăgubiri pentru fermieri, în timp ce în sistemul de irigații am băgat vreo 280 de milioane. Asta în condițiile în care acum, fermierii vor încă un miliard de lei pentru culturile distruse în primăvara lui 2020 și cumva suntem într-un sac fără fund, în care tot băgăm bani dar nu reparăm cauza. Dacă am avea sisteme de irigații nu ar fi nevoie să plătim despăgubiri”, a spus Alex Dima.
  A mai rămas ceva de furat din sistemul de irigații al României?
  Sunt mai mult de 30 de ani de când aceste sisteme nu mai funcționează sau funcționează cu greu. A mai rămas ceva de furat din sistemul de irigații al României?
  „Da, ANIF-ul stă pe o avere de șase milioane de euro. Bătălia mare acum e pe contractele de reparații și reabilitări. E o bătălie între firmele apropiate fostului partid de guvernământ și cele apropiate actualei guvernări”, consideră Alex Dima.
  Discuția dintre Alex Dima și Cristian Leonte a putut fi urmărită de la ora 11.00 pe stirileprotv.ro, pe canalul de YouTube “Romania, te iubesc!” și pe paginile noastre de Facebook: ”România, te iubesc!” și Știrile Pro TV.

  • 19 Min.
  ”România, știi bine”, episodul 35, cu Paula Herlo. Spitalele închise ale României: zeci de milioane de euro stau nefolosite

  ”România, știi bine”, episodul 35, cu Paula Herlo. Spitalele închise ale României: zeci de milioane de euro stau nefolosite

  Podcastul ”România, știi bine” a ajuns la episodul 35. Paula Herlo și echipa „România te iubesc” au urmărit achizițiile făcute în pandemie, și au aflat de ce două spitale de zeci de milioane de euro zac nefolosite, la Lețcani și Letea.

   
  Paula Herlo continuă discuția despre spitalele închise ale României, așa cum le-ați văzut în reportajul de duminică, la “România, te iubesc!”. La o lună după filmare, spitalul modular de la Lețcani e tot închis. La fel, cel de la Bacău.
  Și, din nefericire, un nou incident tragic s-a produs, în unitatea mobila ATI a spitalului “Victor Babeș”.
  Ne interesează cauzele și responsabilitățile pentru aceste situații. Dar, ca jurnaliști și ca oameni, discutăm și care ar putea fi soluțiile, cine și cum trebuie să muncească pentru ca lucrurile să funcționeze, mai ales în situații de criză.
  Vedeți aici “România, te iubesc”, 11 aprilie 2021. “Pandemia Paralelă” Emisiunea integrală.
  Discuția dintre Paula Herlo și Cristian Leonte a putut fi urmărită de la ora 11.00 pe stirileprotv.ro, pe canalul de YouTube “Romania, te iubesc!” și pe paginile noastre de Facebook: ”România, te iubesc!” și Știrile Pro TV.

  • 26 Min.
  ”România, știi bine”, episodul 34, cu Paul Angelescu. Experimentul Piatra Neamț

  ”România, știi bine”, episodul 34, cu Paul Angelescu. Experimentul Piatra Neamț

  Podcast ”România, știi bine”, episodul 34. Jurnalistul Paul Angelescu a fost pe urmele dezastrului de la Piatra Neamț, unde, în noiembrie 2020, a avut loc una dintre tragediile din sistemul sanitar românesc: pacienții au ars de vii la terapie intensivă.

  Reportajul realizat de Paul cu echipa ”România, te iubesc!” a fost difuzat la PRO TV în 4 aprilie 2021 și poate fi urmărit integral aici.
  Secția acestui spital nu avea avize de la DSP, hidranții nu funcționau, sistemul de ventilație era inexistent, instalația electrică era din anii 70 și electricienii angajați nu aveau avize de la Autoritatea pentru Reglementare în Energie.
  În salon, personalul medical aprindea candele pentru cei aflați în pragul morții, într-un mediu puternic îmbogățit cu oxigen.
  Toate acestea s-au desfășurat sub ochii celor 8 manageri pe care i-a avut spitalul în 12 luni, toți numiți politic și fără concurs.
  ”În primul rând am putut să vedem acel perete despărțitor de pe holul ATI-ului care a ars. După ce au făcut acel perete despărțitor improvizat, multă lume spune că ar fi trebuit să ceară un aviz de la Direcția de Sănătate Publică, eventual și unul de la ISU. DSP spune că nu a existat acel aviz, ISU ne-a spus în reportaj că nici măcar nu au fost întrebați dacă e în regulă sau nu acel perete. Iar Corpul de Control al Ministerului Sănătății a constatat că, din cauza acelui perete, secția ATI nu putea să fie folosită corespunzător. Asta nu înseamnă că din cauza peretelui a ars. Însă ridică anumite semne de întrebare, dacă pacienții ar fi trebuit să fie transferați în acel ATI, deoarece ei fuseseră transferați în ziua în care a avut loc incendiul.” - povestește jurnalistul Paul Angelescu despre neregulile descoperite la spitalul din Piatra Neamț.

  • 22 Min.
  ”România, știi bine”, episodul 33, cu Cosmin Savu și Rareș Năstase: Dezastrul care se numește cartierul ”Henri Coandă” și apele ”bolnave” din Maramureș

  ”România, știi bine”, episodul 33, cu Cosmin Savu și Rareș Năstase: Dezastrul care se numește cartierul ”Henri Coandă” și apele ”bolnave” din Maramureș

  Podcastul ”România, știi bine” a ajuns la episodul 33, în care Cristian Leonte a stat de vorbă cu Cosmin Savu și Rareș Năstase. 
  Reportajele lor din cartierul ANL îngropat în noroi, dar și despre minele părăsite din Maramureş, care otrăvesc apele şi pământul, au ridicat un val de reacții și comentarii.
  Primul subiect discutat a fost cel al cartierului construit de statul român pentru tineri, ”Henri Coandă”, care, după aceea, s-a dovedit a fi o imagine a incompetenței administrative româneşti.
  O altă dovadă a incompetenței administrative este problema ”apelor bolnave” din Maramureș, care poluează masiv, inclusiv în sud-vestul ţării, în judeţul Mehedinţi. Acolo, de ani de zile, o fostă mină de cărbuni încă împrăştie o boală necruţătoare, care distruge rinichii localnicilor.
  Vedeți aici emisiunea integrală ”România, te iubesc” difuzată în 28 martie 2021.
   

  • 21 Min.

Kundenrezensionen

5.0 von 5
3 Bewertungen

3 Bewertungen

Top‑Podcasts in Nachrichten

Zuhörer haben auch Folgendes abonniert: