24 Folgen

Podcast by Ivan Brkljac

Sofra Sredom Ivan Brkljac

  • Bildung

Podcast by Ivan Brkljac

  VOL.23: Marija Gavrilov

  VOL.23: Marija Gavrilov

  Marija Gavrilov vodi produkciju i poslovanje jednog od najčitanijih njuzletera o tehnologiji i društvu, Exponential View. Ona je producentkinja istoimenog podkasta, koji se u svojoj trećoj sezoni realizuje u partnerstvu sa Harvard Business Review-om. U slobodno vreme piše i istražuje o budućnosti saobraćaja, sa posebnim naglaskom na mikromobilnost i transport sa što manje automobila na putevima. Marija je prethodno bila menadžerka projekata u Startitu, gde je, između ostalog, vodila prvi med-tech hakaton u regionu i programe namenjene promovisanju virtuelne realnosti i veštačke inteligencije među IT zajednicom i širom javnosti.

  • 44 Min.
  VOL.22: Nataša Tasić Knežević

  VOL.22: Nataša Tasić Knežević

  Na scenu Narodnog pozorišta je stala po završetku studija solo pevanja u klasi prof.Jasne Šajnović. Kasnije je završila specijalističke studije u klasi Višnje Pavlović na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu.
  Ova Beograđanka je svojim trudom i radom postigla da nastupa širom Evrope uz klavirsku pratnju Saše Kneževića, a radila je i sa najeminentnijim vokalnim pedagozima u Evropi i van nje.
  Kao već ostvarenu solistkinju opere, Natašu je nagradio OEBS. Dodelio joj je nagradu za najistaknutiju Romkinju na svetu.

  • 46 Min.
  VOL.21: Galeb Nikačević

  VOL.21: Galeb Nikačević

  Galeb Nikačević jedno je od najprepoznatljivijih lica među srpskim voditeljima, novinar koji svojim istraživačkim radom pokreće razgovore o bitnim temama, posebno onim koje drugi izbegavaju. Studirao je književnost, organizovao brojne koncerte i festivale, dok je široj publici postao poznat kroz rad na televizijama Metropolis i MTV Adria. U poslednje vreme prisutan je kao zaštitno lice srpskog ogranka VICE-a, velike svetske medijske platforme koja mu pruža mogućnost izražavanja kroz pisanu reč, kao i dokumentarni, video format.
  U svojoj bogatoj karijeri intervjuisao je mnoge poznate ličnosti, a sada će se naći na drugoj strani razgovora kao gost Sofre sredom. Imaćete priliku da čujete zašto ga neki smatraju prvim srpskim influenserom, kako je odabrao autore čije likove je istetovirao na svojoj koži, a pitaćemo ga i kakav savet je dobio od Novaka Đokovića.

  • 1 Std. 8 Min.
  VOL.20: Imre Szabó

  VOL.20: Imre Szabó

  Rođen u Mokrinu 1956. godine, gimnaziju je završio u Kikindi, a potom je studirao nemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Fotografije izlaže od 1974. godine i od tada je učestvovao na preko 200 izložbi u zemlji i inostranstvu na kojima je dobio više nagrada i priznanja.
  Od 1980. godine profesionalno se bavi fotografijom kao novinski fotograf, do 1995. godine, kada je odlučio da se samostalno bavi primenjenom fotografijom. U međuvremenu je radio kao urednik fotografije u dnevnom listu Danas, pa u nedeljniku Blic News i u agenciji Fonet, a poslednjih godina kao urednik fotografije u magazinu Status i prilikom osnivanja Novog magazina. Fotografije su mu objavljivane u mnogim značajnijim svetskim magazinima (Stern, Focus, Spiegel, Le Monde, L’Express, Time, Newsweek, Herald Tribune, Le Nouvell Observateur) i većini jugoslovenskih novina, kao i u više monografija, kataloga i publikacija.
  Član je ULUPUDS-a od 1985. godine, a u Foto savezu Srbije je nosilac zvanja Majstora fotografije.
  Danas živi i radi u Beogradu kao samostalni umetnik.

  • 54 Min.
  VOL.19: Nikola Tepavac

  VOL.19: Nikola Tepavac

  Nikola Tepavac je inovator po narudžbini i diplomirani (uskoro master) inženjer mašinstva sa širokim spektrom priznanja i inovacija, kako domaćih tako i svetskih, iz oblasti mašinstva i
  robotike. Studirao je u SAD i Srbiji oblast mehanizacije i konstrukcionog mašinstva. Profesionalno se bavi konstruisanjem, a u slobodno vreme „freelance“ inovacijama iz svoje garaže. Neke od ovih „inovacija po narudžbini“ su specijalni robotizovani uređaji za filmsku produkciju, pametne sprave za fitnes, hibridna električna vozila, uređaji kućne automatizacije, humanoidni roboti i njihovi udovi, korpe za otpatke na daljinsko upravljanje i još mnogo toga. Svoju priču je podelio sa mnogima kao učesnik velikog broja skupova, uključujući i TEDxMokrin. Veliki je ljubitelj DIY pristupa rešavanja problema u životu. Ako ste nešto osmislili, a nigde ne postoji ili se do toga ne može lako doći, možda baš Vama onda treba jedan inovator po narudžbini.

  • 55 Min.
  VOL.18 Uglješa Vrcelj

  VOL.18 Uglješa Vrcelj

  Uglješa Vrcelj rođen je 1971. godine u Beogradu, gde je završio Zemunsku gimnaziju i Mašinski fakultet. Na petoj godini fakulteta, 1996. godine pokreće “VeA comp”, firmu koja se bavila proizvodnjom nameštaja. 2006. godine se odlučuje na otvaranje sopstvene digitalne agencije SuperDot. SuperDot počinje da se razvija i bavi širim sprektrom marketinških aktivnosti i usluga za klijente kao što su Samsung, Nis, PepsiCo, Bosch…
  2011. godine u okviru SuperDot-a osniva brend MooShema. Bitan segment njegovog rada predstavlja i pomaganje mladim ljudima u edukaciji. Na sopstvenu inicijativu organizuje jednomesečne kurseve dizajna i grafičke produkcije i na taj način im pomaže da osete radno okruženje, sa krajnjim ciljem prenošenja iskustava i znanja. Do danas iza sebe ima 50 autorskih dela, zaštićenih u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije.
  Na ovoj Sofri imali smo priliku da saznamo zašto Uglješa veruje u dve maksime: „Daj i dobićeš.“ i „Glupost je neizlečiva.“

  • 46 Min.

Top‑Podcasts in Bildung