54 episodes

Arkivpodden är en samling poddar, producerade av Riksarkivet i Sverige, som sprider kunskap och tankar om arkiv.

Arkivpodden Riksarkivet

    • Society & Culture

Arkivpodden är en samling poddar, producerade av Riksarkivet i Sverige, som sprider kunskap och tankar om arkiv.

    AI och arkiven 2. AI och historiska texter

    AI och arkiven 2. AI och historiska texter

    Andrëa Grängsjö och Erik Lenas diskuterar hur Riksarkivet använder AI för att hantera historiska texter i det här avsnittet av Arkivpodden. Fokus ligger på Handwritten Text Recognition (HTR), en teknik för att tolka handskriven text och omvandla den till digital text. HTR gör det möjligt att söka i och förstå gammal text utan att kunna läsa handskriften själv.

    Riksarkivet har arbetat med HTR sedan 2019 och har genomfört flera projekt, inklusive crowdsourcing för att transkribera 1800-talstext och använda den för att träna AI-modeller. Ett viktigt projekt är HTR-publicering, där digital text blir sökbar och kopplad till originalbilderna, vilket öppnar nya möjligheter för forskning och allmänhetens tillgång till arkivmaterial.

    Erik nämner även att äldre handskrift inte nödvändigtvis är svårare att tolka än modern, så länge man har tillgång till träningsdata. Riksarkivet planerar att använda AI för att förbättra sökbarheten och interaktionen med historiska texter genom utveckling av historiska språkmodeller. Dessa modeller kan hjälpa till att översätta och förstå texter från olika tidsperioder.

    Datadriven forskning är en annan central punkt i avsnittet, där AI och stora mängder digitaliserad text möjliggör nya typer av forskningsfrågor och globala jämförelser. Arbetet med att tillgängliggöra arkiv tar aldrig slut, då det alltid finns nya horisonter och teknologiska framsteg att utforska.

    Avsnittet avslutas med en reflektion över vikten av att ha intressanta forskningsfrågor och hur samarbeten med forskarsamhället är avgörande för att driva utvecklingen framåt.

    • 23 min
    AI och arkiven 1. AI revolutionerar arkivhantering

    AI och arkiven 1. AI revolutionerar arkivhantering

    I detta avsnitt av Arkivpodden från Riksarkivet diskuterar Erik Lenas och Andrëa Grängsjö användningen av artificiell intelligens inom arkivverksamhet.

    Erik förklarar att Riksarkivet fungerar som en data-hub med enorma mängder data som är avgörande för AI-tillämpningar. Myndigheten har omkring 270 miljoner skannade bilder, vilket utgör fem procent av Riksarkivets totala arkiv.

    Det finns två huvudsakliga användningsområden för AI på Riksarkivet: effektivisering av interna processer och tillgängliggörande av material för forskning.

    Ett exempel som Erik berättar om är ett stort indexeringsprojekt, där AI används för att tolka och organisera fastighetsdokument. Vilket kraftigt förkortar söktiden och minskar slitage på originalhandlingarna.

    I avsnittet får du också höra om framtida möjligheter med AI, som att utveckla chatbotar för att göra arkivinnehåll mer tillgängligt och sökbart på naturligt språk. Att prioritera vilka material som ska digitaliseras och indexeras är viktigt, en process som kräver samarbete med forskarsamhället.

    Samtalet avslutas med reflektioner över AI:s nuvarande begränsningar och vikten av att tekniken redan nu kommer till nytta för både Riksarkivet och allmänheten. Avsnittet ger en inblick i hur AI kan revolutionera hanteringen och tillgängliggörandet av historiska arkiv.

    • 18 min
    Dokumenten berättar 38. Medicinska råd från förr

    Dokumenten berättar 38. Medicinska råd från förr

    I arkiven kan man hitta många mer eller mindre goda råd för hur man botar sjukdomar och åkommor. De är som regel nedtecknade i privatpersoners efterlämnade hushållsböcker och häften och kan ha traderats genom generationer. Jim Hedlund berättar i samtal med Martin Ahlström om exempel funna i Riksarkivet i Östersund.

    Musik: ES_The Long Walk - Jamie Norwood

    • 49 min
    Dokumenten berättar 37. Ukrainas äldsta konstitution – varför finns den i Sverige?

    Dokumenten berättar 37. Ukrainas äldsta konstitution – varför finns den i Sverige?

    Kemiska analyser av smuts på Ukrainas konstitution från 1710 kastar nytt ljus över Sveriges och Ukrainas gemensamma historia. Dokument från Karl den tolftes fältkansli trampades ner i leran under kalabaliken i Bender – men nu rekonstrueras sammanhangen.
    Historiker och arkivarie Jan Mispelaere i Riksarkivet i Stockholm berättar i samtal med Jim Hedlund, Riksarkivet i Östersund.

    Musik: ES_Refined_Enlightenment-Howard Harper-Barnes

    • 38 min
    Dokumenten berättar 36. Historiska recept från Gotland

    Dokumenten berättar 36. Historiska recept från Gotland

    Fattigmanskaviar, Ugnstrull och efterrätt på palsternacka, kan det vara n ågot? Maria Larsson Östergren och Lotta Höglund berättar om recept som de hittat nedskrivna på flottiga lappar och i sirliga anteckningsböcker i Riksarkivet i Visby. Materialet har resulterat i den omtalade boken Bepröfvade recept. Jim Hedlund i Östersund leder samtalet med kollegorna i Visby.

    • 50 min
    Dokumenten berättar 35. Brott och straff - en tioåring funderar

    Dokumenten berättar 35. Brott och straff - en tioåring funderar

    Tioårige Ivan Grut gästar poddstudion och samtalar med Jim Hedlund om brott och straff genom tiderna. När kom de första lagarna? Vilka brott kunde man dömas för? Vilka straff man fick man? Och hur blev man polis? En podd för hela familjen.

    Musik: ES_ Las Vegas Police . White bones

    • 36 min

Top Podcasts In Society & Culture

Third Ear
Third Ear
Afhørt
Ekstra Bladet
Philosophize This!
Stephen West
Jagten på det evige liv
DR
DET SIDSTE MÅLTID
Radio4
Tyran
DR

You Might Also Like

Familjehemligheten
Sveriges Radio
Vetenskapsradion Historia
Sveriges Radio
Bildningspodden
Anekdot
Harrisons dramatiska historia
Historiska Media | Acast
Bildningsbyrån
UR – Utbildningsradion
Historia.nu med Urban Lindstedt
Historiska Media | Acast