36 episodes

I denna podcastserie möter vi varje vecka en ny spännande karaktär. Vi berättar historien bakom bondens och hantverkarens arbete, filosofi och drivkraft.

Bondesamhället Lena Haugaard

  • Personal Journals

I denna podcastserie möter vi varje vecka en ny spännande karaktär. Vi berättar historien bakom bondens och hantverkarens arbete, filosofi och drivkraft.

  SKOGLUNDARNA

  SKOGLUNDARNA

  Vi möter Hampus Skoglund på hans otroligt fina gård i Österlens bokskogar. Det blir ett samtal om självhushållning, permakultur, agroforestry, naturdammar och biologisk mångfald. Hampus bjuder oss in på livet och berättar hur han tagit tjänstledigt från sitt jobb för att på heltid, med all sin kraft bygga upp sin gård tillsammans med sin fru Emelie som också jobbar nere hos Mandelmanns. Familjen Skoglund lever i mina ögon ett rikt liv - dom lever mycket av lite. Det kräver mod att stega iväg från en karriär i stan och det kräver ett annat mindset att arbeta på det här viset. Familjen har bara bott på gården i ett år när jag kommer på besök men det har hänt otroligt mycket och just nu byggs det på ett nytt utedass och ett attefallshus för att kunna ta emot gäster på gården. Hampus håller också i olika typer av kurser, vilket inte överraskar mig för man förstår snabbt att kunskap är centralt i hans liv. Du får ett viktigt avsnitt om mod, om aktion och om att leva lite annorlunda än många andra. Jag hoppas denna historia ska inspirera dig som lyssnar till att i större grad kanske hushålla dig själv.

  • 1 hr 1 min
  KVARNÅ HANTVERKSVINÄGER

  KVARNÅ HANTVERKSVINÄGER

  I hjärtat av Ångermanland arbetar varsamma händer hårt för att förädla hundratals liter handplockade små bär till magnifika kvalitetsprodukter. Vi möter Rasmus Johansson från Kvarnå Hantverksvinäger som berättar hur små röda och blåa pärlor formar grunden till den fina vinäger dom producerar idag. Rasmus är vinägermakare till yrket men också utbildad kulturgeograf som innefattar att man studerar människans händelser i sin omgivelse från ett geografiskt perspektiv. Detta gör att jag inte blir helt överraskad när Rasmus berättar att de fokuserar på att utveckla en besöksplats på gården. Han gräver där han står och hans lokalpatriotiska sinne vill lyfta fram den plats han verkar på. Han vill att vi ska komma närmare produktionen och låta oss smaka på den plats vi besöker. Detta tycker jag är så otroligt viktigt. Njut av denna fina historia.

  • 47 min
  RINNEBÄCKS GÅRD I VÄRPINGE

  RINNEBÄCKS GÅRD I VÄRPINGE

  I detta avsnitt hör du Håkan Rasmusson berätta om sin unika verksamhet på Rinnebäcks Gård i Värpinge strax utanför Lund. Håkan ger sin syn på Sveriges livsmedelsproduktion som idag är starkt grundad i centralisering, specialisering och en allt ökande kontrollgrad. Han talar om hur utlämnad både konsument och producent är i ett sådant system. Han ger sin bild av att ett decentraliserat system hade varit mer fördelaktigt. Ett sådant system hade i större utsträckning behövt fler människor, fler småskaliga producenter och en ökad diversifiering i distributionssätt. Han menar på att man som småskalig producent drar nytta av att komma ur råvaruträsket, där många är fullständigt utbytbara, till att i högre grad förädla sin råvara och helt enkelt ladda sin produkt med fler unika värden. Håkan imponerar enormt på mig, på det vis att han är otroligt beläst, han har en utforskande personlighet som gillar att söka svar, men för den delen behöver dom inte vara nya, utan Håkan menar att vi behöver se både framåt och bakåt för att finna lösningar. Han är öppen för många sanningar och är kritisk i sitt kunskapssökande. Håkan odlar ekologiskt och hans produkter är KRAV certifierade. Han menar att om man känner sig vilsen som konsument när man ska välja produkter så kommer man långt med att välja lokalt och ekologiskt odlat. På Rinnebäcks Gård är man specialiserad på att inte specialisera sig!

  • 1 hr 5 min
  FORSA GÅRDSMEJERI

  FORSA GÅRDSMEJERI

  Ett hantverk som färdats genom tiden och nu nått rakt in i framtiden på det vackraste av vis. Vi möter Johanna Hildingsson från Forsa Gårdsmejeri - till mångt och mycket en enormt skicklig mathantverkare men också en skarp affärskvinna. Johanna har vuxit upp på Sörhoga Lantgård i Hälsingland, som funnits i hennes familj i 16 generationer och har anno 1526. Johanna har tagit över det mejeri hennes mormor och morfar startade som sedan drevs vidare av hennes mamma.
  Vi talar om hantverket, kvalitet, utvecklingsresan och naturligtvis om Forsa Gårdsmejeri otroligt populära Hälsingeostkaka som görs efter ett uråldrigt familjerecept. Den är flerfaldigt belönad vid SM i Mathantverk och detta år producerar Johanna hela 1 ton till julbord runtomkring. Mjölken kom historisk sett från den egna gården men idag får Johanna den från små, kvalitativa bestånd runt om mejeriet. Denna historia är så otroligt viktig, mycket för att Johanna idag lever på sitt mathantverk och har en finansiellt hållbar verksamhet som kan bidra till att både bevara och vidareutveckla Svensk ostkultur långt in i framtiden.

  • 37 min
  BJÄRE KANIN

  BJÄRE KANIN

  I detta avsnitt hör vi Carolina Pojmark från Bjäre Kanin berätta hur hon på ett småskaligt, miljövänligt och etiskt vis producerar kött av hög kvalitet. Carolina hade ingen tidigare erfarenhet av lantbruk innan hon började på naturbruksgymnasiet och allt eftersom växte sig ett intresse för djur fram. Lite visste hon kanske då att hon skulle gifta sig, flytta in på mannens familjegård och starta en kaninuppfödning. Carolina har för ambition att kontrollera hela värdekedjan på den egna gården. Familjen producerar idag majoriteten av fodret kaninerna äter och halmen kommer från närliggande gårdar. Nästa steg är att bygga ett slakteri på gården, för att undvika att transportera kaninerna. Jag tycker detta tillsammans med den fina produktionsmiljö hon skapat visar den omsorg jag känner finns för djuren här. Detta avsnitt skildrar en person som har höga ambitioner samtidigt som hon är i en uppbyggnadsfas vilket betyder att hon inte sitter med alla svar, något jag tror kan inspirera dig som lyssnar.

  • 50 min
  STORA JULEBODA GÅRD

  STORA JULEBODA GÅRD

  Vi hör familjen Callenbring berätta om sin ganska ovanliga fruktodling. Den sticker ut på det vis att här samodlas all frukt. Äppelträd, päronträd och plommonträd står ståndaktiga sida vid sida med havtorn, hallon och blåbärsbuskar och allt detta för att låta biologisk mångfald segra. Att Marcus och Anna odlar ekologisk säger kanske sig själv och det är naturligtvis en förutsättning för permakultur - som betyder att man anpassar sig till naturen och att växterna drar fördel av varandra. Marcus & Anna’s plats på jorden ligger på Österlen och deras gård Stora Juleboda ligger ett stenkast från havet. Fruktodlingen sträcker sig över 25 hektar och i symbios med frukten lever över 400 höns och deras dagliga arbete är ovärderligt för odlingarna. Dom kan gå ute hela året om och deras boningshus är mobilt. Detta avsnitt får mitt hjärta att känna att det finns hopp för vår planet och oss som lever här.
  Låt framtiden vara skön, låt den vara grön och låt oss inte stå sida vid sida med något helt identiskt - låt tusen blommor blomma. Vi talar också om projektet - framtidens frukt - kanske vill du som lyssnar bli fruktodlare, det finns utrymme i marknaden för flera ekoproducenter så sätt dig tillbaka lyssna och njut.

  • 53 min

Top Podcasts In Personal Journals

Listeners Also Subscribed To