300 episodes

P1:s hälsojournalistiska program. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Kropp & Själ Sveriges Radio

  • Society & Culture

P1:s hälsojournalistiska program. Ansvarig utgivare: Nina Glans

  Immunförsvaret – kroppens egna soldater

  Immunförsvaret – kroppens egna soldater

  Vissa blir dödssjuka, andra knappt blir förkylda av samma virus. Hur kommer det sig? Och kan du göra något åt det? hur kan det komma sig vad kan du göra

  Gäster i studion: Klas Kärre, professor i molekylär immunologi på Karolinska Institutet, Mattias Forsell, docent i immunologi på Umeå Universitet, Petter Brodin, barnläkare och docent i immunologi på Karolinska Institutet.
  Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman
  Producent: Shang Imam

  • 55 min
  Trivselvikt – något att bejaka?

  Trivselvikt – något att bejaka?

  Många för en till synes evig och omöjlig strid mot extrakilon som omärkligt smyger sig på. Kamp eller kapitulering vilken är bästa taktiken inför trivselvikten?

  I Kropp & Själ tar vi oss an trivselvikten och dess eventuella faror. Är dessa extra kilon farliga för vår hälsa och något vi ska kämpa för att bli av med? Eller kan vi luta oss tillbaka och öppna chipspåsen?
  Gäster i studion: Mai-Lis Hellenius, livsstilsforskare (KI), Erik Hemmingsson, överviktsforskare (GIH) och Anki Sundin, näringsfysiolog.
  Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman

  • 55 min
  Istället för en kram

  Istället för en kram

  Du kanske har sett det hur människor låter deras armbågar nudda varandra. Eller hur de liksom gör en high-five, men med fötterna. Vad gör vi nu när vi inte kan röra vid varandra som förr?

  I Kropp & själ i P1 pratar vi om beröring, eller snarare bristen på beröring. Vad betyder det egentligen att någon tar i en? Och vad kan bristen på beröring ge för konsekvenser?
  Pandemin har satt sig i vårt kroppspråk och vi är hindrade att göra det mest självklara, nämligen att ta i varandra eller att hälsa med en kram. Hör lyssnares berättelser om hur de förhåller sig till beröring och att inte bli berörd.
  Gäster: Helena Backlund Wasling, hjärnforskare, Stefan Balogh, arbetsterapeut och sexolog, Katarina Blom, psykolog.

  • 55 min
  Behovet av rutiner

  Behovet av rutiner

  Plötsligt kom uppmaningen: Jobba hemifrån om du kan! Träningsanläggningar stänger, restauranger gapar tomma och alla dina planer måste ställas in, inte minst fjällresan. De rutiner och ritualer som ditt liv hittills bestått av är som bortblåsta. Kan du leva utan rutiner eller måste du skapa nya? Och är det ens möjligt?

  Gäster: Sara Widén, psykolog och adjunkt vid Karolinska Institutet, Dan Katz, psykolog, Anne-Christine Hornborg, professor i religionshistoria vid Lunds universitet.
  Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman.
  Programmet sänds direkt.

  • 55 min
  Suget efter det sanna

  Suget efter det sanna

  Människan har varit besatt att hitta sanningen med hjälp av tekniken. Tekniken har också hjälp människan att uppleva autentiska känslor i en världs som där man låtsas. Men om man slutar låtsas är man då sann mot sig själv?

  I dagens kropp & Själ funderar vi över begreppen sanning och lögn, äkta och fejk. Varför är sanningen är så viktig för att vi ska kunna känna tillit och trygghet, till andra och till samhället omkring oss?
  Finns det en sanning om sakernas tillstånd och går det att hitta sitt eget sanna jag?
  Gäster: Åsa Wikforss, filosof, Björn Thuresson, professor datavetenskap KTH och Johan Eriksson, psykoanalytiker.

  • 55 min
  Hemmamiddag i nöd och lust

  Hemmamiddag i nöd och lust

  Krisen har gett några ett omättligt sug efter mat och fått andra att tappa aptiten. Frågan är om den här perioden av isolering kommer att förändra våra ätvanor på något bestående sätt? Blir det ett uppsving för hemmamiddagen som dagens höjdpunkt?

  Väntar en ny våg av matnörderi och pånyttfödda kökskonstnärer? Eller kommer vi att  laga mindre mat själva framöver, när vi vant oss vid bekväma hemleveranser och suktar efter att få lämna hemmet.

  Gäster: Mats-Eric Nilsson, författare och matdebattör, Sofia Ulver, forskare LU, Richard Tellström, måltidsforskare och Per Styregård, matskribent.

  • 55 min

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio