8 episodes

Een podcast voor wijnliefhebbers. Met leuke verhalen en interessante weetjes over wijn, wijnmakers, wijnbars, en veel, veel meer. Ook - eigenlijk: vooral - bedoeld voor wie eigenlijk nog niet zoveel over wijn weet.

Kurkentracker Frank De Graeve

  • Arts

Een podcast voor wijnliefhebbers. Met leuke verhalen en interessante weetjes over wijn, wijnmakers, wijnbars, en veel, veel meer. Ook - eigenlijk: vooral - bedoeld voor wie eigenlijk nog niet zoveel over wijn weet.

  Een zijsprong naar Cognac

  Een zijsprong naar Cognac

  In deze aflevering gaan we vreemd; we duiken namelijk in de wereld van de cognac, en dat doen we met Nicky Verlinden van Cognacshop.be.

  Cognac en wijn (en reken daar ook maar Pineau des Charentes bij) zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden, zoals Nicky meteen uitlegt. En met tonnen vol passie en expertise beantwoordt hij tal van andere vragen. Welke types cognac bestaan er zoal bijvoorbeeld, en welke is het meest geschikt is om kennis te maken met deze wereldberoemde, maar eigenlijk ook wat miskende drank? Hoelang kun je cognac bewaren? Hoe zit het met food pairing? Waarom leggen mensen soms een fles cognac in de diepvriezer? En cognac in cocktails: is dat wat?
  Ook dit interview werd weer helemaal coronaproof – in Nicky’s veranda, met de tuindeur wagenwijd open – én met versterking opgenomen. Ik heb namelijk mijn goede vriend Carlo meegenomen omdat hij – in tegenstelling tot uw dienaar – wel al eens een glas cognac of, vaker nog, een goede whisky achteroverslaat.
  Dit zijn de cognacs die we tijdens het interview hebben gedegusteerd:
  Pasquet Organic 10 BIO (10 jaar oud) André Petit XO Extra (35 jaar oud) Navarre Cravache d’or (20 jaar oud) Bertrand XO (30 jaar oud) Pasquet L’Esprit de la Famille – Elisabeth (30 jaar oud) Pasquet L’Esprit de la Famille – Paul (uit 1949, niet op de opname)  
  Zoals je op het einde kunt horen, kun je dankzij Cognacshop.be een fles cognac van maar liefst 1.500 euro winnen! Meer uitleg daarover – en een geestig filmpje – vind je op deze pagina. Waag je kans! Je steunt er een mooi doel mee.

  Aanvullende geluidseffecten van Nomfundo_k, felix.blume en Fedefrede op Freesound.org.

  • 48 min
  In de kelder met Albert Heijn

  In de kelder met Albert Heijn

  Vind je ook topwijnen in de supermarkt? Bij Albert Heijn maken ze zich sterk dat ze wijnen in de rekken hebben staan die perfect geschikt zijn voor de komende feestperiode – uitzonderlijke wijnen die in staat zijn om naast de wat rijkere maaltijden te staan die we rond kerstmis en oudejaarsavond traditiegetrouw achter de kiezen slaan. Maar is dat ook zo? Samen met twee andere leden van Wijncommanderij Osiris deden we de test: zes flessen uit het gamma van dit grootwarenhuis werden blind geproefd en beoordeeld. En het resultaat was soms heel verrassend…
   
  Na een (veel te) lange afwezigheid is Kurkentracker er weer met nieuwe afleveringen. Niet evident in tijden van social distancing, te meer omdat ik persoonlijk zelf een hekel heb aan interviews die via Skype of Zoom opgenomen zijn, en vaak lamentabel klinken. Deze aflevering heb ik wel in het gezelschap van twee andere mensen kunnen maken, maar daarvoor moesten we – omdat het weer niet toeliet om de opnames buiten te doen – in de kelder duiken van het gebouw waar ik woon. Daar is een wat grotere, goed verluchte ruimte, waar we vanop veilige afstand de wijnen konden proeven. (In de intro heb ik het over een goed verlichte ruimte – een dubbele lapsus aangezien het licht, zoals je tijdens deze aflevering zult horen, ook af en toe uitviel. Vooral lastig als je net dan de kleur van de wijn wilt bespreken, natuurlijk…
   
  Voor alle duidelijkheid: voor deze aflevering stelde Albert Heijn ons een aantal flessen ter beschikking, maar er werden geen afspraken gemaakt over de bespreking ervan.
   

  • 36 min
  De gebakken peren van Erwin Devriendt

  De gebakken peren van Erwin Devriendt

  Leven als God in Frankrijk, en vooral: zelf je eigen wijn verbouwen onder de zuiderse Franse zon: het is een droom van flink wat wijnliefhebbers. Maar zoals uit deze aflevering van Kurkentracker zal blijken: zo romantisch is dat allemaal toch niet, hoor. Ik heb mijn microfoon namelijk onder de goed geoefende neus van Erwin Devriendt gezet, een van de oprichters van de Gentse commanderij Osiris, waar ik het in een vorige aflevering al over had, de bezieler van het wijnmagazine Ken Wijn en auteur van een handige gids over de wijnen uit de Rhône. Oh ja, hij is ook nog directeur van Solidariteit voor het Gezin, een zorgbedrijf met circa zesduizend medewerkers.
  En toch vindt Erwin de tijd om ook wijn te maken. Geweldige wijn, zelfs, en dat al bijna twintig jaar. Rond 1998-99 wist hij namelijk een stuk grond te kopen in de Vacqueyras, een onderdeel van de Franse Rhônestreek. Met vallen en opstaan heeft Erwin daar, samen met de jonge lokale wijnboer en intussen zijn boezemvriend Jeremy Onde, het wijndomein Clos des Frèr[es] uit de grond gestampt. Het volledige verhaal daarover lees je op zijn website – moet je zeker eens doen! 
  De timing voor dit interview was enigszins ongelukkig gekozen. Erwin heeft namelijk niet één, maar twee heel moeilijke tot ronduit dramatische oogsten achter de rug. Erwin zat met andere woorden met de gebakken peren in plaats van zijn sappige druiven. Maar Erwin is er de man niet naar om de moed te laten zakken, en vertelt ronduit over zijn ervaringen als Belgische wijnbouwer in het chauvinistische Frankrijk. Daarnaast hebben we het ook over over bio- en natuurwijnen, en leggen we de verschillen in stijl bloot tussen wijnen uit Vacqueyras en uit de veel bekendere appellaties ernaast, zoals Gigondas en Chateauneuf-du-Pape. Tot slot kondigt hij ook nog een nieuwe editie aan van de Tour des Frères, waarmee de twintigste verjaardag van Clos des Frèr[es] zal worden gevierd. Hopelijk nog eens in combinatie met een schitterende oogst…

  • 45 min
  Beste Belgische Wijn 2018

  Beste Belgische Wijn 2018

  Het is met Belgische wijn - althans voor de meesten onder ons - vreemd genoeg zoals met de Griekse gesteld (zie aflevering 3): relatief onbekend en dus ook ja, redelijk onbemind. Daardoor hebben veel wijnliefhebbers niet gemerkt dat de kwaliteit van onze wijnen er zeker de laatste tien jaar enorm op vooruitgegaan is. De verkiezing van Beste Belgische Wijn kan de bekendheid en appreciatie voor Belgische wijn hopelijk wat aanwakkeren. Ik had de ongelofelijke eer en het genoegen om deze verkiezing - waarbij alleen ervaren sommeliers en wijnprofessionals in de jury zetelen - dit jaar live bij te wonen. Tussen twee degustatierondes door haalde ik mede-organisator Gido Van Imschoot en enkele juryleden voor de microfoon.

  Dit zijn trouwens de winnaar van de gouden en zilveren medaillesvan de verkiezing van de Beste Belgische Wijn 2018 (In tegenstelling tot de Olympische Spelen worden er hier geen bronzen medailles uitgereikt.):

  Gouden medailles:
   
  • Driesse: Driesse Cuvée 2014 (mousserend)
  • Entre-deux-Monts (Heuvelland): Pinot 2017, Bacquaert Brut 2015 en Wiscoutre Rosé 2016
  • Houtlandse Wijnbouw: Wit 2017
  • Kluisberg: Muller Thurgau 2017 en Pinot gris 2017
  • Wijndomein Aldeneyck (Maasvallei): Pinot noir 2016
  • Wijndomein Crutzberg: Chardonnay Cuvée spéciale M 2017
  • Wijndomein Kitsberg: Chardonnay 2017, Chardonnay Kitzberg krachtig 2017
  • Wijndomein Waes: Waes Rood 2016
  • Wijnkasteel Genoels-Elderen (Haspengouw): Chardonnay Wit
  • Wijngoed Stuyvenberg: Brut 2015
  • Wijnkasteel Vandeurzen: Gruner Veltliner 2017 en Albariño 2017
  • Chardonnay Meerdael: Blanc de Blancs Brut 2015
  • Vignoble des Agaises: Ruffus brut sauvage BSA (mousserend)
  • Château Bon Baron (Côtes de Sambre et Meuse): Masterblend SAX 2016 (rood), Cabernet 2014 en Chardonnay 2015
  • Vin de Liège (Côtes de Sambre et Meuse): Ô de craie 2017, Contrepoint 2017 en Les Noces blanches 2017
   
  Zilveren medailles:

  • Wijndomein Crutzberg: Chardonnay 2017 en Chardonnay Barrique 2017
  • Wijndomein Gloire de Duras: Chardonnay Auxerrois 2017
  • Wijndomein Hoenshof: Merlot/Cabernet 2015
  • Wijndomein Zavelaar: Pinot 2017
  • Wijngoed Monteberg: Pinot gris 2017
  • Château Bon Baron (Côtes de Sambre et Meuse): Acolon 2015 en La Grande 2015
  • Domaine du Chant d’Eole: Brut blanc de blancs 2016 (mousserend)
   

  • 34 min
  Wijn leren ontdekken door lid te worden van een wijngilde

  Wijn leren ontdekken door lid te worden van een wijngilde

  Als je, net als ik, voortdurend nieuwe soorten wijn, druivensoorten, smaken, aroma's en dergelijke wilt ontdekken, dan moet je misschien ook maar eens lid worden van een lokale afdeling van de Vlaamse Wijngilde. In deze podcast praat ik met Bart Van Caneghem, de voorzitter van de Gentse Commanderij Osiris, dat deel uitmaakt van de Vlaamse wijngilde. Wat is dat nu precies, zo'n wijngilde? Moet je dan middeleeuwse gewaden dragen? Is dat niet duur en eerder iets voor oude mensen?
  We praten ook over Barts lievelingswijnen, zijn bucket list en over trends die hij waarneemt in de wijnwereld. En hij deelt een van zijn grootste ergernissen, wat bij heel wat sommeliers wel eens in het verkeerde keelgat zou kunnen schieten... (Pun intended.)
  Je hoort trouwens ook Thierry Lefevere, penningmeester bij Osiris en de vaste MC tijdens de maandelijkse bijeenkomsten, en secretaris Hilde Colpaert, die een van de wijnen besprak tijdens de degustatie van Macedonische wijnen.
   
  Interessante links:
  * De Vlaamse Wijngilde: http://vlaamsewijngilde.org/
  * Commanderij Osiris: http://www.commanderijosiris.be/
  * Milk The Bishop: http://houbi.com/belpop/groepen/milkthebishop.htm
   
  De middeleeuwse muziek die je in deze aflevering hoort, is "Folk Round" van Kevin MacLeod. Bron: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1100357
   

  • 47 min
  Griekse wijn

  Griekse wijn

  Griekse wijn is een van de vreemdste fenomenen onder wijnliefhebbers. Als er al over gesproken wordt, is dat meestal vrij laatdunkend. Zo van: "Je hébt er wel goede wijn, maar…." Zelf had ik - tot voor dit gesprek - ook niet één fles Griekse wijn in huis. Meer nog: de wijnhandels waar ik geregeld kom, en die hebben doorgaans een heel uitgebreid en gevarieerd gamma, schuiven me nooit een glas Griekse wijn onder de neus. Wat eigenlijk ongelooflijk vreemd is als je weet dat zowat alle wijn die in West-Europa wordt geteeld op een of andere manier schatplichtig is aan de Grieken.
  Aangezien ik deze vakantie een weekje in Kreta heb doorgebracht, besloot ik een aflevering van de podcast aan Griekse wijn te wijden. Via wijnhandel Cannette in Brussel, naar verluidt een topadresje voor wie op zoek is naar goede Griekse wijn, ben ik bij Mark Vekemans terechtgekomen, die bijzonder goed thuis is in deze materie.
  Op een rustig terrasje, beschut tegen de verschroeiende juli-zon en met een fris glaasje Griekse rosé in de hand, vertelde Mark op een sappige manier welke Griekse wijnen zoal bestaan, over het verleden, maar ook over de toekomst van de Griekse wijnbouw, waarom Griekse wijnmakers minder te vrezen hebben van de opwarming van de aarde dan hun collega's uit Frankrijk, Italië of Spanje, bijvoorbeeld, en over de Griekse drama's die ontstonden toen de zonen van traditionele wijnmakers de domeinen van hun ouders begonnen over te nemen.
  Veel luisterplezier!
   
  PS: Zoals beloofd zet ik hieronder eens al de druivensoorten op een rijtje die Mark vernoemde:
   
  agiorgitiko moschofilero xynómavro kotsifali assyrtiko mavrodaphne  
  Een andere interessante druif waar Mark het helaas niet over had, maar waarmee ik in Kreta kennis mee maakte, is de vidiano (in ons geval was dat een fles Vorinos van het wijnhuis Silva uit de buurt van Heraklion), naar mijn gevoel een beetje te vergelijken met een grüner veltliner. Maar zoals Mark al vertelde, zijn er circa 300 autochtone druivenrassen, die haast allemaal even moeilijk uit te spreken zijn. Of wat dacht je van de chidiriotiko, liatiko, savatiano, thrapsathiri, enzovoort?
   
   
  Hier vind je links naar de wijnhuizen die in de podcast ter sprake kwamen:
   
  Skouras: http://www.skouras.gr/ Boutari - http://www.boutari.gr/ Tsantali - https://www.tsantali.com/ Tselepos - http://www.tselepos.gr/ Gaja - http://www.gaiawines.gr/ Alpha Estate - http://alpha-estate.com/ De zussen Parparoussis - http://www.parparoussis.com/en/ Tetramythos - https://www.tetramythoswines.com/en/  
  (Ongesponsorde tip: de meeste van deze domeinen vind je in het gamma van Canette…)
   

  • 34 min

Top Podcasts In Arts

Radioteket
Euroman
Thomas Rode Andersen
Frihedsbrevet
DR
Dear Media