500 episodes

Människor och tro är P1:s livsåskådningsprogram om religion, identitet och politik. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Människor och tro Sveriges Radio

    • Religion & Spirituality
    • 5.0 • 1 Rating

Människor och tro är P1:s livsåskådningsprogram om religion, identitet och politik. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

    Sagan om Södertälje - del 1 (repris)

    Sagan om Södertälje - del 1 (repris)

    Sagan om Södertälje är berättelsen om när Mellanösterns kristna kom till Sverige och till Södertälje. En serie i tre delar om en av Sveriges största invandrargrupper.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Förra veckan sändes Människor och Tros sista program men i väntan på nästa veckas tablåförändring sänder vi en repris av ett tidigare avsnitt, del 1 i serien: Sagan om Södertälje.
    Södertälje är unikt eftersom där finns hela kartan av Mellanösterns kyrkor. Många kristna från Mellanöstern har inte så god kännedom om Sverige men man känner absolut till Södertälje.Vad är förklaringen och hur har detta kommit att prägla staden?
    ”Sagan om Södertälje” är en serie i tre delar.
    Programledare: Åsa FuruhagenProducent: Anders DiamantReporter: Paloma Vangpreecha

    • 35 min
    Människor och tro tackar för sig - sista avsnittet blickar både bakåt och framåt

    Människor och tro tackar för sig - sista avsnittet blickar både bakåt och framåt

    Människor och tro har bevakat aktuella religiösa frågor sen 1970-talet, det här är det sista programmet som dyker ner i arkivet och även blickar in i framtiden medhjälp av tre yngre röster.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    I över femtio år har Människor och tro bevakat och berättat om religionens betydelse, globalt, lokalt och personligt. Det sista programmet handlar om hur Sverige har förändrats religiöst under den här tiden, och vad som väntar runt hörnet.
    Hör röster om böneutrop i Fittja, om pastorn från Kenya som missionerar i Sverige, om att tro på naturens kretslopp och om det sekulära och samtidigt mångreligiösa Sverige.
    Simon Sorgenfrei, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, talar om hur Sverige har förändrats på 50 år. Hör också Faiaz Dowlatzai, Zandra Öman och Axel Singh tala om sin egen tro och vad de tänker om hur svenskarna kommer förhålla sig till tron i framtiden.
    programledare: Åsa Furuhagenproducent: Anders Diamanttekniker: Sophie Andersson

    • 59 min
    Som fan läser Bibeln: Sympathy For The Devil

    Som fan läser Bibeln: Sympathy For The Devil

    Satan, Den lede, Hin håle, Old Nick, Lucifer, Belsebub. Vad har format dagens bild av Djävulen? Och varför har människan behövt förlägga allt det onda utanför sig själv. Och utanför Gud?
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    DEL 15Med utgångspunkt i Rolling Stones låt Sympathy For The Devil dukar vi upp till ett extra långt samtal med tema: Djävulen!
    Ur innehållet:*Vad är gubbrock? Thella frågar sig varför hon och Lollo stämplat en massa musik de valt i podden som gubbrock, när den i själva verket borde klassas som evigt ung. Från Bob Dylan till Leonard Cohen till Rolling Stones.
    *Djävulen - ett mytologiskt hopkok Bibelvetare Thomas Kazen förklarar hur dagens typiska och kristet färgade bild av Djävulen som ondskan själv, en drakliknande varelse med svans och horn, är sammansatt av olika myter i en mångtusenårig historia.
    *Satan eller Ha-Satan, Anklagaren - I Jobs bok möter vi en figur vid namn Anklagaren, ursprungligen Ha-Satan, som är väldigt långt från den abstrakta onda makt som i modern tid inspirerat exempelvis Tolkiens Sauron eller Voldemort i Harry Potter-böckerna. Nej, här är Satan snarast en i Guds gäng, som arbetar på uppdrag av Gud.
    *Bileams åsna och ängeln som ställer sig i vägen som en satan - Lollo hyllar det stackars plågade djuret i 4 Mosebok som tvingas på fel väg men som till sist vägrar lyda, lägger sig ned och börjar prata. Thomas berättar hur texten komplicerar översättningen av ordet satan. Är det en hindrare, en motståndare, eller en skarprättare, som vissa hävdar.
    *Utsätt oss inte för prövning - Lollo upptäcker att tanken om en Satan som agerar med Guds goda minne är tillbaka i en av kristendomens mest centrala böner - Herrens bön. Varför ber man annars Gud om att inte utsätta människan för det onda?
    *Bikta sig, bekänna synd, gå i terapi - Thella reflekterar över våra sätt att separera oss från ondskan inom oss. Om människans behov att skilja Gud och Djävulen åt, och gott från ont. Tidigare i historien tycks det ha funnits en större acceptans för tanken att att bägge existerar i världen och i människan. Och i Gud.
    Bibeltexter: Matt 4, Job 2, Matt 16:23, 4 Mos 22, 1 Mos 6, Hes 28, Jes 14, Upp 12, Matt 6:9-13I avsnittet refereras även till dessa böcker, filmer och tv-serier:
    Exorcisten - filmen från 1973 i regi av William Friedkin baserad på William Peter Blattys romanMästaren och Margarita – roman av Michail BulgakovFaust – teaterpjäs av Johann Wolfgang GoetheLucifer - tv-serie baserad på karaktären i Neil Gaimans The SandmanThe Dictionary of Deities and Demons in the Bible - sakprosa, red. Karel van der Toorn, Bob Becking, Pieter W. van der HorstThe Satan - How God’s Executionist became the Enemy - sakprosa, Ryan E. StokesSouth Park - Bigger, Longer & Uncut - filmen baserad på tv-serien South ParkDen mörka materian - romantrilogi av Philip Pullman
    Musikcitat i avsnittet:Prince - God (Love Theme From Purple Rain)Rolling Stones - Sympathy For The Devil
    Medverkande i avsnittet:Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i Equmeniakyrkan
    Programledare: Thella JohnsonBisittare: Lollo CollmarLjudtekniker: Heniz Wennin

    • 1 hr 14 min
    Dag mot islamofobi / Ny ärkebiskop i Södertälje / Om tron på att man kan tala med de döda

    Dag mot islamofobi / Ny ärkebiskop i Södertälje / Om tron på att man kan tala med de döda

    Så uppmärksammas dag mot islamofobi / Så vill den nya biskopen i Södertälje locka unga till den syrisk-ortodoxa kyrkan / Därför är tron på det paranormala, framför allt hos kvinnor, utbredd i Sverige
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Dagen mot islamofobi instiftades av FN 2022 och äger rum den 15 mars varje år i 140 länder. Datumet valdes eftersom det är årsdagen av moskéskjutningen i Christchurch på Nya Zeeland 2019 då 51 personer miste livet. Imorgon uppmärksammas dagen i Malmö av bland andra Fatme Audi, regional rådgivare hos Rädda Barnen.
    En ny biskop i den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige väcker förhoppningar om att församlingen ska börja växa. Hör vad Youhanon Lahdo har för ambitioner och hör Magdalena Nordin, forskare vid Göteborgs universitet som nyligen var med och presenterade en rapport om den syrisk ortodoxa kyrkan i Sverige om vilka utmaningar som den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige står inför.
    En ny studie från Uppsala universitet visar att 41 procent av vuxna svenskar tror på någon form av paranormala fenomen och kvinnor tror mer på detta än vad män gör. Vi talar med Martin Nykvist, religionshistoriker vid Lunds universitet och Mats Lekander, professor i psykologi vid Karolinska Institutet i Solna om vad det kan bero på.
    programledare: Åsa Furuhagenproducent: Anders Diamantreporter: Liza Youhanan

    • 35 min
    Sveriges mest använda bok - Psalmboken del 3

    Sveriges mest använda bok - Psalmboken del 3

    Svenskarnas djupa relation till Psalmboken har lett till att det vid varje revision blivit konflikter. Så var det också inför den tredje utgåvan som till slut gavs ut 1937 efter en het kulturdebatt.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    I det tredje avsnittet av serien om Svenska kyrkans psalmbok berättar författaren Susanne Wigorts Yngvesson om nattmanglingar på kyrkomötet 1920 och hur medierna kritiserade ärkebiskopen för att han inte tog strid för kulturarvet från 1800 talet. Samtidigt ställde krig och nationalism nya krav på teologin och psalmerna:
    ” Det är väldigt svårt för en psalmbok att vara med i sin tid”
    Men hur lät det i kyrkan förr när församlingen sjöng psalmerna? Musikprofessor Mattias Lundberg berättar att det från början var en kakafoni av stämmor och tonarter. Så småningom kunde Svenska kyrkan styra upp den bångstyriga psalmsången bland annat med hjälp av radion som sände så kallade koralövningar och föredrag om hur psalmerna skulle sjungas. Men långt i från alla gillade likriktningen. Som Bodelisterna i Piteå som långt in på 1900 talet sjöng ur 1695 års psalmbok och vägrade anpassa sig till förändringarna:
    ”Under det starka påbudet om psalmsången har det alltid funnits motståndsrörelser.” säger Mattias Lundberg.
    I det tredje avsnittet ingår klipp från Sveriges Radios arkiv där det finns en rik skatt av psalmer och debatter om psalmboken. Men också nyare tolkningar av kända psalmer.

    Producent och programledare: Åsa Furuhagen
    asa.furuhagen@sverigesradio.se
    Musik i avsnittet:1.  En vänlig grönskas rika dräkt Sv Kps 1986: Nr 201
    Exekutor: Anders Widmark, piano och arrangemang
    Upphovsman: Waldemar Åhlén, Musik
    Tryggare Kan Ingen Vara” Sv Kps 513
    Exekutor: William Lind, Dirigent
    Gösta Snoddas Nordgren, Sång
    Upphovsman: Lina Sandell-Berg, Text, Trad, Musik
     Någonting Att Äta Någonting Att Dricka
    Exekutor: Polyphons Kino-Orkester, Helge Lindberg, Dirigent
    Karl Wehle, Sång
    Upphovsman: Karl Wehle, Musik, Dardanell, Text
     Åh Sicken Fest, Orig: Long Long Ago
    Exekutor: Glada Spelemän, Orkester, Harry Persson, Sång
    Upphovsman: Thomas Bayley, Musik, Fritz-Gustaf, Översatt Text
    Fädernas Kyrka, Sv Kps 1937169:1-2
    Exekutor: Anders Eby, Dirigent, Mikaeli Kammarkör, Torvald Torén, Orgel
    Upphovsman: Johan Alfred Eklund, Text, Gustaf Aulén, Musik
    Fädernas kyrka
    Exekutor: Ultima Thule
    Fädernas Kyrka
    Exekutor: Einar Nilsson, Orgel, Arne Lamberth, Trumpet
    Stilla Natt, Sv Kps 1937 Nr 52, Sv Kps 1986 Nr 114,
    Exekutor: Göteborgs Symfonietta, Orkester
    Upphovsman: Franz Gruber, Musik
    Stille Nacht
    Exekutor:Franz Schönbaumsfeld, Dirigent, Comedian Harmonists, Kör
    Upphovsman: Joseph Mohr, Text, Franz Gruber, Musik
    Vår Gud Är Oss En Väldig Borg , Sv Kps 124:1-2
    Exekutor: Anders Eby, Dirigent, Mikaeli Kammarkör, Torvald Torén, Orgel
    Upphovsman: Martin Luther, Text Martin Luther, Musik, Olaus Petri, Översatt Text
    I Himmelen, I Himmelen, Sv Ps 1937 144:1-2; Sv Kps 1986 Nr 169B
    Exekutor: Håkan Sund, Dirigent, Arne Wilhelmsson, Kontrabas, Adolf Fredriks Bach-Kör
    Upphovsman: Laurentius Laurinus, Text, Trad, Musik
    Den Signade Dag  Efter Finn Karin
    Exekutor: Susanne Rosenberg, Sång
    Upphovsman: Trad, Text &...

    • 35 min
    Svenska kyrkan om situationen i krigets Gaza / Om flera utländska pingstkyrkor som missionerar i Sverige

    Svenska kyrkan om situationen i krigets Gaza / Om flera utländska pingstkyrkor som missionerar i Sverige

    Om tecken på en begynnande svältkatastrof i Gaza. / Om att det går bra för de internationella pingstkyrkorna i Sverige - har Svenska Pingst något att ta lärdom av?
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Den humanitära katastrofen i krigets Gaza förvärras dag för dag. Rapporter från FN visar att man nu står inför en svältkatastrof som framförallt drabbar kvinnor och barn. Varför är det så svårt att nå fram till de hungrande människorna i Gaza? Hör Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, som bland annat jobbar med bistånd i Palestina.
    Det religiösa landskapet i Sverige förändras hela tiden, inte minst på grund av migrationen som gjort att samfund från hela världen nu finns här. Ett tydligt exempel på den här förändringen märks inom pingstkyrkan. Vi besöker två olika pingstkyrkor, den ena med rötter i Afrika och den andra i Sydamerika: den latinamerikanska pingstkyrkan Iglesia nueva creación i Sollentuna och till the redeemed christian church of God, RCCG Solution Centre i Solna.
    Hör Tillarh Mukasa, pastor i RCCG Solution Centre i Solna, pastor Andrei Peréz i Iglesia nueva creación i Sollentuna och Paul Orlenius, ansvarig för arbetet med migrantförsamlingar inom Pingst Sverige.
    Programledare: Åsa Furuhagenproducent: Anders Diamantreporter: Liza Youhanan

    • 37 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Religion & Spirituality

Bibelen Leth fortalt
DR
Astropod
Astropod
UDSTØDT - en podcast om Jehovas Vidner
Frank Flemmings Facebook Feed
Maries Rum - om tro og eksistens
Folkekirken i Næstved Provsti
Ditlev og dæmonerne
DR
Stille Stunder Podcast
Stille Stunder

You Might Also Like

Filosofiska rummet
Sveriges Radio
Sökarna
Föreningen Valv
Söndagsintervjun
Sveriges Radio
Kropp & Själ
Sveriges Radio
Läsarpodden
Dagen
Bildningspodden
Anekdot

More by Sveriges Radio

P3 Dokumentär
Sveriges Radio
P3 ID
Sveriges Radio
P3 Historia
Sveriges Radio
P3 Krim
Sveriges Radio
Europapodden
Sveriges Radio
P1 Dokumentär
Sveriges Radio