38 episodes

En podradioserie om reinkarnation, magi, astrologi, mörka gudinnor, alkemi, Atlantis, Egypten och en okänd Jesus.

Myter & Mysterier Myter & Mysterier

  • Philosophy

En podradioserie om reinkarnation, magi, astrologi, mörka gudinnor, alkemi, Atlantis, Egypten och en okänd Jesus.

  37. MOTSTÅND

  37. MOTSTÅND

  Vi är framme vid säsongens sista avsnitt av Myter och mysterier, som den här hösten har haft underrubriken Staten och kapitalet.  Under hela den här säsongen har vi försökt ringa in några av dom stora problem som vår värld står inför idag. Både på en global och på en personlig nivå.  Men hur ska man egentligen gå till väga för att protestera mot den rådande ordningen? Vem är egentligen dissident idag? Och vad händer med den som höjer sin röst?  Och tänk om dom mörka krafterna som ändå finns, tänk om dom ger sig tillkänna på ett sätt som är mycket mer sofistikerat än vad vi någonsin kunnat ana?

  • 1 hr 8 min
  36. ÄVENTYRET

  36. ÄVENTYRET

  Vi är framme vid det näst sista avsnittet i höstens säsong. Det är ett program som är inspelat uppe i det gamla tornrummet på Sigtunastiftelsen.   Och plötsligt börjar kyrkklockor slå långt borta, vilket snart för oss in på dagens ämne. Det handlar om sagan och poesins kraft – något reellt och subversivt som återfinns både i Gunnar Ekelöfs diktning, Tolkiens Sagan om ringen och Ursula K. Le Guins bok Trollkarlen från övärlden. Det är språkmagi och en förmåga att se. Eller helt enkelt det upproriska i att göra dröm till verklighet. 

  • 56 min
  35. BEGÄR

  35. BEGÄR

  Vad är det egentligen som gör oss levande? Vad är det som driver oss framåt när de mest grundläggande behoven är tillfredsställda?  Följ med på en vindlade vandring som rör sig från märkliga konspirationer och underjordiskt maktutövande till droghandel och frågan om meningen med livet.  I grunden finns något oerhört stort. Det handlar om vägen fram till sann frihet.

  • 1 hr 12 min
  34. DET ALLSEENDE ÖGAT

  34. DET ALLSEENDE ÖGAT

  Vi använder det varje dag, varje timme, ibland varje minut.  På ytan ser det verkligen harmlöst ut, en chatt med en vän, en snabb sökning efter information, en titt ned i kartappen, eller varför inte ett spontanköp av en ny bok.  Men dagens internet ruvar på en mörk hemlighet.  Det handlar om övervakning, men inte på det sätt vi tror.  Det handlar om kontroll, men på ett nytt vis.  Det handlar om vår själ, och hur den kan tas ifrån oss.

  • 1 hr 4 min
  33. PENGAR

  33. PENGAR

  Ett av vårt samhälles största mysterier handlar om det allra mest vardagliga. Det här är något som präglar hela våra liv. Något som får oss att gå till jobbet på morgonen, som gör att vi får mat på våra bord och tak över våra  huvuden. Men trots att alla vet vad det är, så är det nästan ingen som kan förklara hur just det här fungerar. För det finns något gåtfullt över det som är kärnan i ekonomin. Något som nästan verkar likna magi.

  • 1 hr 3 min
  32. SKULD

  32. SKULD

  Den som är satt i skuld är inte fri, uttrycket lär ha myntats av Göran Persson som gav ut en bok med samma namn.  Om vår gamle statsminister skulle ha rätt betyder det att nästan ingen i det moderna Sverige är fri.  För har vi inte bostadslån, så finns det ofta studieskulder, för att inte tala om alla kortare eller längre avbetalningar som så många är uppbundna av.  Men att en pengaskuld leder till ofrihet, det är knappast någon ny uppfattning.  Snarare handlar det här om ett tankesätt med urgamla anor där spåret för oss tillbaka till religionen och myternas värld.

  • 55 min

Top Podcasts In Philosophy

Listeners Also Subscribed To