72 episodes

Närvaropodden, en samlande kraft mot tankarnas terrorism!

Närvaropodden Bengt Renander

  • Self Help
  • 5.0 • 1 Rating

Närvaropodden, en samlande kraft mot tankarnas terrorism!

  #072 Författande

  #072 Författande

  Ett samtal med författaren och lektören Catrine Tollström där vi pratar om författande som terapeutisk process, om tankarnas terroriserande berättelser, om vilka  berättelser man väljer att berätta om sig själv och andra, om hur vi kan förstå oss själva genom berättelsen, om att inte identifiera sig med sina berättelser, om att vara närvarande när man skriver, om att leva sig in i romanfigurernas upplevelser, om att göra skillnad på det privata, personliga och professionella, om att skriva en erotisk roman, om att se sina egna berättelser i huvudet som fiktiva, om livsresan som att hitta den man sant är, om värdet av att meditera, om att läsaren är medskapande, om skillnaden mellan att skriva facklitteratur och skönlitteratur, om olika sätt att skriva en roman, om att skriva synopsis och - om att stå naken på torget i allmän åsyn.  Om du vill veta mer om Catrines böcker och arbete eller komma i kontakt med henne kan du göra det via hennes hemsida.

  • 1 hr 8 min
  #071 Psykiatri

  #071 Psykiatri

  Ett samtal med  psykiatern Johan Stiernstedt, som skrivit boken Den galna psykiatrin, om kärlekens läkande kraft, om vad kärlek är, om att komma i kontakt med något större än jag, om sekulär andlighet, om att psykiatrin har att lära av tolvstegsprogrammet, om hur en andlig verklighet kan se ut, om vad man kan dra för slutsatser av en nära döden upplevelse, om att vara vaken i verkligheten, om att tro på saker av god anledning, om den dramatiska ökningen av bruket av psykofarmaka som en hälsofara, om mysteriet i att vara människa, om det finns en själ och om den överlever döden, om kvantfysik säger något om andlighet och - om hur reinkarnation kan tänkas fungera.

  • 1 hr 10 min
  #070 Alkoholism

  #070 Alkoholism

  Ett samtal med Johan Mandaric Reunanen och Roger Eriksson som producerar Alkispodden. Vi pratar om varför det är svårt att ta hjälp, om sekulär andlighet, om vad ett andligt uppvaknande kan vara, om att så förväntningar och skörda besvikelser, om att skilja på tankar, känslor och fysiska förnimmelser, om tolvstegsprogrammet, om skillnaden mellan beroende och missbruk, om när ett bruk går över i missbruk, om den fysiska allergin, den mentala besattheten och den själsliga sjukdomen, om att inte behöva förstå utan i stället uppleva, om att använda ”ok” som väg in i nuet, om att framtiden aldrig kommer, om det kärleksfulla i att ge konsekvenser för en missbrukare - och om att ett andligt uppvaknande är det minst flummiga man kan vara med om.  Alkispodden finns att lyssna på där poddar finns. Vill du komma i kontakt med Johan och Roger så sök på Alkispodden på Facebook eller Instagram så hittar du dem.

  • 1 hr 36 min
  #069 Mystik

  #069 Mystik

  Ett samtal med författaren Kajsa Ingemarsson om mystik som något som inkluderar mer än det rationella, om nyfikenheten på vad det innebär att vara människa, om ett möte som en levande varelse, om inspirationens källa, om svårigheten att sätta ord på upplevelser, om att stänga ögonen och stänga munnen, om att allt kan vara en gestaltning av vårt innersta, om hjältens resa, om vilken historia vi berättar om oss själva för oss själva, om att möta sina rädslor, om det femininas visdom i mystiken, om vetenskap som metod att söka kunskap, om skillnaden mellan mystik och magi, om problemet med att tro på sina tankar, om att sätta egot i baksätet, om att få en behagligare livsupplevelse, om när det blir tyst inuti och - om att vakna upp, städa upp och att växa upp.  Vill du veta mer om eller komma i kontakt med Kajsa gör du det enklast via hennes hemsida. Och här hittar du hennes meditationsresor.

  • 1 hr 20 min
  #068 Coachning

  #068 Coachning

  Ett samtal med coachen Lena Bergman om coachning som en resa, om att inte identifiera sig med sina tankar och känslor, om att hitta till platsen som kan bevittna egot utifrån, om att vilja bjuda upp med en känsla av rädsla, om möjligheten att välja som utvecklingens vackraste frukt, om att skilja på observationer och tolkningar, om att skilja på vad som är ditt och vad som är mitt, om gåvan i att lyssna, om det vackra i att öppna sig och visa vad som händer inuti, om att vi är sårbara när vi berättar sanningen om oss själva, om att sätta och upprätthålla gränser, om att ta ansvar för andra men inte sig själv, om att som coach vara en förebild, om coachning som utbildning i levnadskonst och - om vad som skapar lycka.  Vill du komma i kontakt med Lena eller veta mer om hennes arbete gör du det enklast via hennes hemsida.

  • 58 min
  #067 Manligt

  #067 Manligt

  Ett samtal med Mårten Granlund, som arbetar med att stödja män genom organisationerna Under Kevlaret och Storebror. Vi pratar om vad det kan innebära att vara manlig, om det vackra med en avslappnad manlighet, om att vara olika och jämlika, om rädslan för manlighet, om såret i förhållande till pappa, om hur läkande det kan vara för män att vara tillsammans med män, om mäns känslomässiga ensamhet, om att ringa någon bara för att prata, om vikten av manliga förebilder, om Under Kevlaret och Storebror som sätt att stötta killar och män, om att det finns många olika sätt att vara man på, om att förlåta sina föräldrar, om att vara rak, om att känna sig fel för att man är kille, om att vi är sårbara när vi är ärliga och - om min manliga förebild i Barcelona för 35 år sedan.  Här får du veta mer om Under Kevlaret och här om Storebror

  • 1 hr 9 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Self Help

Listeners Also Subscribed To