500 episodes

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Katarina Svanevik

P1 Kultur Sveriges Radio

    • Society & Culture

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Katarina Svanevik

    Så får Karin Smirnoffs romanfigur Jana Kippo nytt liv – i Sundsvall

    Så får Karin Smirnoffs romanfigur Jana Kippo nytt liv – i Sundsvall

    Teater Västernorrland spelar Jag for ner till bror, efter Karin Smirnoffs romaner, för fulla hus. P1 Kultur intervjuar Amanda Jansson, som spelar huvudrollen Jana Kippo - och Karin Smirnoff själv.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    AMANDA JANSSON HAR REDAN BLIVIT FOLKKÄR
    Efter att ha spelat bärande roller i tv-serier som ”Tunna blå linjen” och ”Nattryttarna”, samt i den kommande storfilmen ”Stormskärs Maja”, gör Amanda Jansson just nu succé på Teater Västernorrland. P1 Kulturs reporter Joakim Silverdal har sett föreställningen och träffat Amanda Jansson på plats i Sundsvall.

    ... OCH VAD TYCKER KARIN SMIRNOFF SJÄLV OM ATT FÅ SE SIN SKAPELSE FÅ LIV PÅ TEATERN?
    Vi ringer upp författaren för att höra vad hon tyckte om uppsättningen av ”Jag for ner till bror” - och om Jana Kippo, i Amanda Janssons gestalt, på scenen i Sundsvall.

    DET RYSKA ROCKBANDET SOM HAMNADE I TERRORNS SKUGGA
    Sveriges Radios Rysslandsexpert Fredrik Wadström berättar om rockbandet Piknik, som skulle ha spelat när terrordådet skedde i Moskva - och som ska ha konsert igen i kväll. Om hur det bandet, och hela Leningrads musikscen, bidrog till att han själv blev intresserad av ryska och Ryssland. Och vilken sorts publik som drabbades av dådet.

    ELIF BATUMAN – EN FÖRFATTARE SOM ÄR BESATT, OCH SOM MAN BLIR BESATT AV
    Kulturredaktionens litteraturredaktör Lina Kalmteg läste boken ”Besatta” av Elif Batuman för ett decennium sedan. Den handlade om den turkisk-amerikanska forskaren och journalistens hängivna förhållande till framför allt rysk litteratur och blev en stormande succé världen över.Nu kommer hennes nya roman, med titeln ”Antingen eller” ut på svenska - och Lina Kalmteg kastade sig över den också.

    HUR BLEV BORDSDUKNING EN DEL AV AVANCERAD DIPLOMATI?
    Charlotte Birnbaum, författare och ledamot av Gastronomiska Akademien, har kommit ut med boken ”På bordet. Om det goda och det sköna”. Där beskriver hon bland annat bordsdukningens spännande historia, hur socker blev så populärt att man gjorde hela landskap av det - och varför kokt skinka skulle liknande en sköldpadda med ett palmträd på ryggen. Vi har intervjuat henne.

    KONSTNÄREN SOM ÄR 89 ÅR GAMMAL - OCH SOM NY
    Många av oss har nog sett eller ren utav vistats i konst av Ulrik Samuelsson utan att veta om det. Han debuterade 1963, var tidigt ute med installationen som form men är kanske främst känd för offentliga utsmyckningar, som Filmstaden Sergel och Kungsträdgårdens tunnebanestation. Nu har han fyllt 89 och ställer ut nya målningar på galleri Anna Bohman i Stockholm. Vår konstkritiker Mårten Arndtzén gick dit och mötte en delvis ny Ulrik Samuelsson

    DAGENS ESSÄ: ÄGG PÅ LIV OCH DÖD
    Vi närmar oss påsk och det är förstås en högtid där ägget spelar en särskild roll. Men ägget är sammanbundet med människan året om och på många sätt. Det finns i vår mytologi, kultur och på mångas frukostbord. Såväl som i kvinnokroppen. Journalisten Anna Thulin serverar några idéer hon kläckt om en ätbar symbol för både livet och döden.

    Programledare: Lisa Bergström.Producent: Mattias Berg.

    • 54 min
    Från Sara Parkman till Lars Norén – konsten att skildra en människa

    Från Sara Parkman till Lars Norén – konsten att skildra en människa

    Är det en tillgång eller ett hinder att stå nära den man ska porträttera? Filmaren och vännen Gustav Ågerstrands porträtt av folkmusikern Sara Parkman går nu upp på bio.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    I dagens P1 Kultur hör du dem båda två om relationen mellan den som filmar och den som blir filmad; om vem som äger berättelsen och om hur sann en dokumentär egentligen är.

    BILDEN AV EN IKON – NY DOKUMENTÄR OM LARS NORÉN
    Hur gör man ett porträtt av en person som redan är ikonisk? Nu kommer filmen ”Lars Norén: Resan mot mörkrets hjärta” av Sindra Grahn.

    VÅRENS LYRIK: DANIEL SJÖLIN OM TRE NYA DIKTSAMLINGAR
    Vår kritiker Daniel Sjölin har läst ”Året hos Hyperboréerna” av Jesper Svenbro; ”Jägmästarna Säger” av Mariam Naraghi och ”Spikar” av Agota Kristof .

    ESSÄ: FÖR EN KONSERVATIV ÄR NATO INTE VÄRT RISKEN
    Konservatismen anses ofta ta sin början med 1700-talspolitikern och filosofen Edmund Burkes skrifter. Men denna kulturella och politiska ideologi och filosofi är på frammarsch också idag. En av dem som övertygats av argumenten är filosofen Torbjörn Tännsjö. I dagens essä berättar han mer om det och om varför till exempel Natomedlemskap passar dåligt ihop med en konservativ attityd.

    Programledare: Saman BakhtiariProducent: Eskil Krogh Larsson

    • 54 min
    Här är de nominerade till Sveriges Radios Novellpris 2024

    Här är de nominerade till Sveriges Radios Novellpris 2024

    Blir det Sofia Jannok, Zhiwar Rashid, Ia Genberg, Olle Lönnaeus eller Åsa Asptjärn?Det är ni lyssnare som avgör vem som vinner. Hör novellerna och rösta här.Vinnaren tillkännages i P1 Kultur 17 april.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Rösta på din favorit här
    Lyssna på novellerna här

    De fem novellerna är:
    • ”Och kulorna ska jag ta hand om tills vi ses igen” av Zhiwar Rashid i uppläsning av Henrik Gustafsson (Foto: Maja Kristin Nylander)
     • ”Guohp’áhkku, Mögelgumman”, av och med Sofia Jannok (Foto: Melina Hägglund)
     • ”Enkel styckning av småvilt” av Åsa Asptjärn i uppläsning av Ann Petrén (Foto: Stefan Tell)
     • ”Rått-Kuno” av Olle Lönnaeus i uppläsning av Jakob Hultcranz Hansson (Foto: Martin Magntorn)
     • ”Jane” av Ia Genberg i uppläsning av Liv Mjönes, (Foto: Sara Mac Key)
     Det är ni lyssnare som avgör vem som vinner och röstningen sker på https://sverigesradio.se/litteraturveckaniP1 med start i dag 19 mars.
    Vinnaren presenteras i P1 Kultur 17 april.

    • 4 min
    Levan Akin är tillbaka – med roadtrip till Istanbul och transpersoners villkor

    Levan Akin är tillbaka – med roadtrip till Istanbul och transpersoners villkor

    Levan Akin som fick Guldbagge för And then we danced är bioaktuell med nya filmen Passage. En åldrad lärarinna och en ung slarver slår följe till Istanbul i jakten på en försvunnen systerdotter. Möt honom i dagens P1 Kultur.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    EN VINNANDE FOTOBOK OM KROPPSLIGA GRÄNSTILLSTÅND
    ”Things can change anyway” är titeln på årets vinnarbok som är skapad av konstnären och fotografen MC Coble och konsthistorikern Louise Wolthers. En bildberättelse om familjen och vännerna och naturen men också om förändringar som en könsbekräftande transition och klimakteriet.
     
    BARA SPÖKEN KAN ÅTERBERÄTTA SRI LANKAS BLODIGA 80-TALSHISTORIA
    En magisk historia om en mördad krigsfotograf, som efter döden försöker hitta vem som tog livet av honom - och vart hans försvunna kartong med unika bilder tagit vägen. Ungefär så kan man beskriva romanen ”Maali Almeidas sju månar”, skriven av Shehan Karunatilaka från Sri Lanka. P1 Kulturs Mattias Berg stämde möte med författaren när var på Sverigebesök.
     
    EN BELARUSISK MAMMAS KAMP FÖR RÄTTVISA
    ”Motherland” heter en hyllad ukrainsk-svensk dokumentär om militärtjänstgöringen i Belarus, där pennalismen och våldet gör att flera unga män dör i lumpen. Filmen en vann första pris på en av världens främsta dokumentärfestivaler CPH:DOX och är gjord av av Hanna Badziaka och Alexander Mihalkovich. Fredrik Wadström kommer till studion.

    KLASSIKERN OM EN FÖRBJUDEN TJECKISK 70-TALSROMAN
    ”En alltför högljudd ensamhet” av den tjeckiske författaren Bohumil Hrabal är en mustig skröna, en modernistisk kortroman, skarp samhällskritik och en delvis självbiografisk berättelse – allt på en gång. Sedan den skrevs i början av 1970-talet har det visat sig vara aktuell i varje decennium – alltid på olika sätt. Dramatikern Dmitri Plax har gjort dagens klassiker.
     
    Programledare: Lisa BergströmProducent: Nina Asarnoj

    • 53 min
    Nu syns den arabiska vårens avtryck i konsten

    Nu syns den arabiska vårens avtryck i konsten

    Efter den arabiska våren vad blev det egentligen kvar när revolutionens damm lagt sig? Två aktuella utställningar visar just nu det konstnärliga eftermälet av en omvälvande tid i början av 2010-talet.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
     Vi har besökt utställningen ”Habibi – the revolutions of love” på Medelhavsmuseet i Stockholm, och ”Oläkt” på Moderna museet i Malmö. Reportage av Jenny Teleman och samtal med konstkritiker Linda Fagerström.

    HOTELL VITA HÄSTEN – KRIGSMULLER I OPERETTSKRUDI veckan var det premiär för operetten Hotell Vita Hästen på Folkoperan i Stockholm. Skriven 1930 i en tid av politiska spänningar och mullrande krigshot – vad kan den berätta för oss idag? Samtal med kritiker Thomas Nordegren. 

    MINIMALISTISK PIONJÄR I KONSERTFILM
    På fredag är det svensk biopremiär för konsertfilmen ”Ryuichi Sakamoto: Opus” – en minimalistisk konsertfilmen om den lika minimalistiska kompositören som gick bort för ett år sedan. Samtal med musikjournalisten Andres Lokko om en musikalisk pionjär.

    ESSÄ: MER EMPATI GÖR INTE VÄRLDEN BÄTTRE
    Romanläsning är en övning i medkännande. Som en händelse minskar denna läsning och empatin i takt. Men vi gör fel om vi sätter vår tilltro på empatin, säger Thomas Steinfeld i dagens radioessä.Programledare: Lisa WallProducent: Eskil Krogh Larsson

    • 54 min
    ”Vi är båda etniska nomader” – möt Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez

    ”Vi är båda etniska nomader” – möt Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez

    Artisterna Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez är ute på turné med Riksteaterns föreställning Nomad. Föreställningen är ett musikaliskt möte mellan Sofias samiska och Salamancas romska rötter.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    SOCIALA MEDIER I FILMBRANSCHEN
    Mina Benaissa har undersökt kopplingen mellan de nya, unga skådisstjärnornas följarskaror och deras attraktivitet i filmbranschen. Borde teaterutbildningarna lägga in ett moment om hur de maxar sina sociala medier? Vi har ringt upp Simon Norrthon, förbundsordförande för Fackförbundet Scen & Film, för att fråga det.
     
    HAN SKAPADE DEN SVENSKA LANDSBYGDEN
    Hur kommer det sig att den svenska landsbygden ser ut som den gör? Ett svar är att lantbruksarkitekten Charles Emil Löfvenskiöld, även kallad ”krusidullmannen”, har en hel del med saken att göra. Han är ett självklart namn i den svenska arkitekturhistorien men ändå okänd för de flesta. Född 1810 och död 1888. Hans tjocka bok ”Landtmannabyggnader” från 1868 har nyligen kommit ut på nytt, komplett med ritningar över torpstugor, hönserier och ladugårdar.
     
    OBS-ESSÄN OM HUMANISMENS DUBBLA ANSIKTE
    Humanismen är en tradition som väcker positiva associationer för de flesta. Men antagandet om människans särställning har fått kritiker att varna för lärans förödande konsekvenser. Eva-Lotta Hultén är en av dem och dagens radioessä funderar hon på humanismen kan rädda oss från humanismen.
     
    Programledare: Lisa BergströmProducent: Nina Asarnoj

    • 53 min

Top Podcasts In Society & Culture

Third Ear
Third Ear
Faldet - mysteriet om de rystede hjerner
DR
Tyran
DR
112 For Knuste Hjerter
24syv
DET SIDSTE MÅLTID
Radio4
Afhørt
Ekstra Bladet

You Might Also Like

Lundströms Bokradio
Sveriges Radio
Söndagsintervjun
Sveriges Radio
Filosofiska rummet
Sveriges Radio
En varg söker sin pod
Liv och Caroline
P3 Klubben
Sveriges Radio
P3 Klassikern
Sveriges Radio

More by Sveriges Radio

P3 Dokumentär
Sveriges Radio
P1 Dokumentär
Sveriges Radio
P3 Historia
Sveriges Radio
Fråga Agnes Wold
Sveriges Radio
Naturmorgon
Sveriges Radio
Radiokorrespondenterna Ryssland
Sveriges Radio