17 episodes

"Not all those who wander are lost". Wandelen op de radio. In een radioreeks gaat Gertjan Van Hellemont (alias Douglas Firs) wandelen met een bekende muzikant. Door Wanderland. Waar ze praten over muziek, inspiratie, (on)rust, vogels, relativering (en hoe we dat moeten relativeren)... en over wandelen.

Wanderland VRT

  • Society & Culture

"Not all those who wander are lost". Wandelen op de radio. In een radioreeks gaat Gertjan Van Hellemont (alias Douglas Firs) wandelen met een bekende muzikant. Door Wanderland. Waar ze praten over muziek, inspiratie, (on)rust, vogels, relativering (en hoe we dat moeten relativeren)... en over wandelen.

  Wandeling #17: Ruben Block (Triggerfinger)

  Wandeling #17: Ruben Block (Triggerfinger)

  "Een briljant idee en complete bullshit liggen soms héél dicht tegen elkaar." (Ruben Block)

  Een hele zomer lang ging Gertjan Van Hellemont (alias Douglas Firs) elke week wandelen met een collega-muzikant.

  Deze laatste aflevering verschijnt niet geheel toevallig precies op de dag waarop "Colossus" uitkomt: de nieuwe plaat van Triggerfinger.

  Ruben Block en Gertjan hebben afgesproken in de Kalmthoutse Heide, waar ze zich verwonderen over het buitenaardse landschap en ondertussen de stilte van blatende schapen vergelijken met het geweld van een elektrische gitaar in een Hiwatt versterker.

  Wanneer de stem in de wandel-app van Ruben roept dat ze ver genoeg hebben gewandeld, zoekt hij een geschikt plekje in het bos om daar op een boomstam in primeur en helemaal akoestisch een nieuw nummer uit de plaat te spelen.

  • 46 min
  Wandeling #16: Senne Guns

  Wandeling #16: Senne Guns

  "Hoe drukker ik het heb, hoe meer inspiratie er komt." (Senne Guns)

  Een speciale aflevering van Wanderland deze week, waarin Gertjan Van Hellemont (alias Douglas Firs) voor één keer niet gaat wandelen, maar samen met Senne Guns een boottocht op de Leie maakt.

  "De Krab" is de naam van de motorboot die de twee vrienden op een mooie zomeravond meeneemt langs de Coupure in Gent om uiteindelijk het prachtige stukje Oude Leie op te varen.

  Daar aangekomen zet Senne de motor even uit om er dobberend onder een ondergaande zon een nieuw nummer te spelen.

  Gewoonlijk vragen we aan artiesten die mee gaan wandelen in Wanderland om een muzieklijst samen te stellen met nummers die mooi passen bij een wandeling. Deze keer maakte Senne voor ons een aangepaste versie voor tijdens het varen, die hij zelf Senne Guns’ Extreem Eclectische Vaarmuziek Voor Verschillende Snelheden heeft getiteld. Beluister hem hier op Spotify.

  • 40 min
  Wandeling #15: Bert Ostyn (Absynthe Minded)

  Wandeling #15: Bert Ostyn (Absynthe Minded)

  "Mensen zijn het soms wat verleerd om tijd te maken en nog echt te luisteren naar iemand." (Bert Ostyn)

  Gertjan Van Hellemont (alias Douglas Firs) gaat deze zomer nog drie keer wandelen met een collega-muzikant in de podcast Wanderland.

  Bert Ostyn (Absynthe Minded) neemt Gertjan mee door de streek waar hij woont: Destelbergen. Samen wandelen ze langs de knotwilgen richting het Damvalleimeer, terwijl ze het hebben over de comeback van Absynthe Minded, de klank van de Arabische canun, en hoe je precies een pijlstaart kan herkennen.

  Aan het einde van de wandeling trekken ze nog even het bos in om daar op een brugje over het water van de Oude Schelde een akoestische live-versie op te nemen van een nieuwe Absynthe Minded track.

  We vroegen nadien aan Bert Ostyn om voor ons een muzieklijstje samen te stellen met muziek die ideaal is voor tijdens een wandeling. Zijn Wanderlist vind je terug op Spotify.

  • 44 min
  Wandeling #14: Eefje De Visser

  Wandeling #14: Eefje De Visser

  "Te veel tijd met jezelf doorbrengen is ook niet goed." (Eefje De Visser)

  In de slotaflevering van deze tweede reeks van Wanderland trekt Gertjan Van Hellemont (alias Douglas Firs) nog eens de grens over met een collega-muzikant.

  Eefje De Visser wil hem graag tonen dat - ondanks wat iedereen denkt - Den Haag tóch een mooi stadje is, met veel verborgen kanten, een vreemde stoeptegel en een extreem grote fiets.

  Aan het eind van de wandeling leent Gertjan haar zijn geliefde Gibson gitaar uit voor een prachtige, akoestische live-versie van een nummer dat we heel anders gewend zijn.

  • 48 min
  Wandeling #13: Stef Kamil Carlens

  Wandeling #13: Stef Kamil Carlens

  "De grote uitdaging is om de verwondering die je als kind hebt, vast te houden." (Stef Kamil Carlens)

  Het is mooi weer die ochtend, dus Stef Kamil Carlens en Gertjan nemen ruim de tijd om langs de Schelde te wandelen en even bij een aantal dingen stil te staan.
  Hoe fijn zou het bijvoorbeeld niet zijn om als jonge muzikant meteen te kunnen starten met de bagage van zijn oudere versie? Of om wat later als muzikant nog steeds te kunnen spelen met de energie van een kind?

  Wanneer ze uiteindelijk terug aankomen op het startpunt van de wandeling, fantaseert Stef Kamil over zijn eigen begrafenis in een unieke live versie van een nieuw nummer.

  • 59 min
  Wandeling #12: Birsen Uçar (Hydrogen Sea)

  Wandeling #12: Birsen Uçar (Hydrogen Sea)

  "Er zijn zoveel meer mogelijkheden in de nacht dan in de dag." (Birsen Uçar)

  De eerste Wanderland aflevering die in het midden van de nacht is opgenomen. Dat is namelijk het moment waarop er volgens Birsen Uçar van Hydrogen Sea magische dingen kunnen gebeuren.

  Ze neemt Gertjan mee door Brussel en legt hem in een wandelend interview uit dat er twee dingen zijn die ze eigenlijk niet zo heel graag doet: wandelen en praten.

  Wat ze liever doet is zingen. Haar zachte stem is het enige wat ze nodig heeft om aan het einde van de wandeling een gloednieuw nummer de Brusselse nacht in te zingen.

  • 34 min

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by VRT