435 episodes

Radio Swammerdam, vernoemd naar de zeventiende-eeuwse wetenschapper Jan Swammerdam, is het wekelijkse wetenschapsprogramma op AmsterdamFM dat sinds 2010 gemaakt wordt door Amsterdamse studenten en alumni. Elke week schuiven wetenschappers aan die vertellen over hun onderzoek.

Radio Swammerdam Radio Swammerdam op AmsterdamFM

    • Science

Radio Swammerdam, vernoemd naar de zeventiende-eeuwse wetenschapper Jan Swammerdam, is het wekelijkse wetenschapsprogramma op AmsterdamFM dat sinds 2010 gemaakt wordt door Amsterdamse studenten en alumni. Elke week schuiven wetenschappers aan die vertellen over hun onderzoek.

    Jazz: van muziek uit de marge tot wereldwijd fenomeen

    Jazz: van muziek uit de marge tot wereldwijd fenomeen

    De wondere tonen van jazz op Radio Swammerdam! Invloeden van jazz - en andere delen van Afro-Amerikaanse cultuur - zijn terug te horen in bijna alles wat we vandaag de dag luisteren. Hoe kon muziek uit de marge zo groot worden?

    Redacteur Maaike Kooijman gaat erover in gesprek met hoogleraar jazz Walter van de Leur, dansschooleigenaar Teodora Kasabova en bigbandleider Chris Muller.

    Nummers in de uitzending:
    - Shorty George - Count Basie
    - Running Around - Chris Muller Big Band
    - Who Walks In When I Walk Out - Ella Fitzgerald en Louis Armstrong

    • 56 min
    Luisteren naar wetenschap | Extra lange jubileumuitzending vanuit Pakhuis de Zwijger

    Luisteren naar wetenschap | Extra lange jubileumuitzending vanuit Pakhuis de Zwijger

    Radio Swammerdam bestaat 15 jaar! Dat vierden we op maandagavond 3 juni met onze allereerste uitzending met publiek, live vanuit de IJzaal in Pakhuis de Zwijger. Een avond vol lezingen, panelgesprekken, columns en muziek over het thema 'Luisteren naar wetenschap'.

    Wat verwachten niet-wetenschappers van de wetenschap? Staan we (nog) open voor waarheden die anders zijn dan de onze? En luisteren wetenschappers zélf eigenlijk wel goed genoeg?

    Met speciale dank aan David Baneke, Sicco de Knecht, Paul Diederen, Chunglin Kwa, Anne Dijkstra, Frank Kupper, Lieven Heeremans, Tamar de Waal, Alexander Bakkes en Pelle Bast als Astronaut.

    • 1 hr 46 min
    Omgaan met de dood

    Omgaan met de dood

    Op begrafenissen van Sinti komen honderden mensen af, sommige Afro-Surinamers dansen hun overledenen naar het graf, in Mexico vieren ze jaarlijks Día de los Muertos. Hoe gaan mensen om met de dood in verschillende culturen en perioden?

    Radio Swammerdam-redacteuren Maaike Kooijman en Momo Schaap in gesprek met Karin Anema, schrijver van 'Kraaienmars', en Guus Sluiter, directeur van Museum Tot Zover.

    • 55 min
    Heimwee en vertepijn

    Heimwee en vertepijn

    Het Duitse woord ‘Heimweh’ is een samenstelling van ‘Heim’ (thuis) en ‘Weh’ (pijn): het Nederlandse 'heimwee' zou daarom beschreven kunnen worden als het verlangen naar of het gemis van een thuis. ‘Fernweh’, daarentegen, is samengesteld uit ‘Fern’ (ver) en ‘Weh’ (pijn). ‘Fernweh’, oftewel ‘vertepijn’, kan worden opgevat als het tegenovergestelde van heimwee; het verwijst naar een hunkering of verlangen om ver weg te zijn. Beide woorden geven gemoedstoestanden weer die verbonden zijn met iemands gevoel van plaats, tijd en beweging - het ene is een verlangen om naar (t)huis terug te keren en het andere een verlangen om te verkennen en elders te zijn. Wat is dat eigenlijk, thuis-zijn? Zijn we altijd thuis in het bekende, of kunnen we ons ook een thuis weten in wat we nog niet kennen? In deze uitzending van Radio Swammerdam gaat Emerence Kapteijn tijdens Wijsgerig Festival DRIFT in gesprek met filosoof en schrijfster Joke Hermsen, die onlangs haar filosofische memoir ‘Onder een andere hemel: over heimwee & vertepijn’ (2023) schreef. Daarnaast bevat de uitzending twee muzikale tekstfragmenten van de poëtische Neder-indie band Astronaut, afkomstig van hun debuutalbum 'Eeuwig Voor Een Tijdje'.

    Credits:
    (eeuwig) - Astronaut (2024)
    (voor een tijdje) - Astronaut (2024)

    • 43 min
    TMF en de Nederlandse popcultuur

    TMF en de Nederlandse popcultuur

    Kent u TMF nog? The Music Factory, het Nederlandse antwoord op internationale popzenders als MTV, werd na de start in 1995 al snel immens populair. Vooral onder millennials roept de muziekzender veel nostalgie op. Tegelijkertijd is muziekzender ook de voorloper geweest van huidige ontwikkelingen en media praktijken.

    Mediawetenschapper Jaap Kooijman onderzocht hoe TMF langzaam een plek vond in het Nederlandse medialandschap, maar uiteindelijk ten onder ging aan nieuwe media. Hoe veroverde TMF een plek op de Nederlandse kabel en hoe verhield de jongerenzender zich tot zijn voorgangers, zoals Veronica? Hoeveel ruimte bood TMF aan jongeren om hun stem te laten horen? In hoeverre was TMF een voorloper voor de huidige mediacultuur? Hij schreef er een boek over: De Muziekfabriek.

    Jaap Kooijman is universitair hoofddocent Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam.

    • 54 min
    Oude muziek

    Oude muziek

    Wist je dat er tijdens moderne uitvoeringen van Bach en Monteverdi bijna altijd wordt geïmproviseerd? En dat het zo waarschijnlijk meer lijkt op hoe de muziek vroeger klonk, dan bij concerten van vijftig jaar geleden?

    De term ‘oude muziek’ stond oorspronkelijk voor alle muziek die in Europa gemaakt werd tot de barok, rond 1650. Inmiddels kan die van toepassing zijn op alle uitvoeringen waarin geprobeerd wordt om alles zo veel mogelijk te laten klinken zoals in de tijd dat de muziek geschreven werd—en omdat componisten vaak nauwelijks aanwijzingen achterlieten voor hoe men iets moest spelen, moeten moderne muzikanten die zich hiermee bezighouden altijd kunstenaar én wetenschapper zijn.

    Momo Schaap spreekt met luitist en historicus Arjen Verhage, die onder meer is aangesloten bij ensemble Camerata Trajectina, dat Nederlandse liedjes uit de zestiende en zeventiende eeuw opvoert. Zij hebben het over historisch geïnformeerd musiceren en de muziekcultuur in de Nederlanden tijdens de Tachtigjarige Oorlog, de ‘hoge’ en de 'lage’!

    Tweede presentator en techniek: Max Waterreus.

    • 50 min

Top Podcasts In Science

ShoSalfa? | شسالفة؟
Imane
Radiolab
WNYC Studios
Choses à Savoir SCIENCES
Choses à Savoir
Futura dans les étoiles : le rendez-vous de l'astronomie
Futura
صرير بودكاست
Salem Abdulsalam
فصول
Mohtwize | محتوايز

You Might Also Like

Ondertussen in de kosmos
de Volkskrant
NRC Onbehaarde Apen
NRC
Zimmerman en Space
Hens Zimmerman
Wetenschap Vandaag | BNR
BNR Nieuwsradio
De Correspondent
De Correspondent
De Groene Amsterdammer Podcast
De Groene Amsterdammer