88 episodes

Din egen historia. Ansvarig utgivare: Louise Welander

Svenska berättelser Sveriges Radio

  • Society & Culture

Din egen historia. Ansvarig utgivare: Louise Welander

  Svenska berättelser på scen - Kampen mot bulimin av Linus Fremin

  Svenska berättelser på scen - Kampen mot bulimin av Linus Fremin

  När Linus som ung förlorar sin mamma vet han inte vad han ska göra av sorgen. Men snart börjar självhatet, mot den egna kroppen. En scenberättelse om ätstörningar och om vägen tillbaka till sig själv.

  "Svenska berättelser på scen" är mötet mellan en persons egen berättelse, en musiker och en spoken word-artist.
  Radioprogrammet Svenska berättelser bygger på lyssnarnas egna historier, skrivna och berättade av dem själva. I Svenska berättelser på scen flyttar berättelserna, och lyssnarna, in på scenen i ett samarbete mellan Sveriges Radio och Dramaten&.
  Berättare: Linus Fremin Poet: Oska Hanska Musik av och med Emma Augustsson
  För regi står Niklas Mesaros, som även regisserar Spoken word på Dramaten. Producent och dokumentärt textansvarig: Ola Hemström, Sveriges Radio. ola.hemstrom@sverigesradio.se

  • 41 min
  Svenska berättelser på scen - Som om att jag inte fanns av Erik Engelv

  Svenska berättelser på scen - Som om att jag inte fanns av Erik Engelv

  Pappa och mamma kommer med en prinsesstårta. De vill säga farväl för alltid till sin son. En berättelse av Erik Engelv om att lämna Jehovas vittnen, berättad på scen på Dramatens Elverk i Stockholm.

  Eriks liv och uppbrott var en av förlagorna till karaktären Benjamin i Jonas Gardells romansvit "Torka aldrig tårar utan handskar".
  "Svenska berättelser på scen" är mötet mellan en persons egen berättelse, en musiker och en poet. Föreställningarna är baserade på radioserien Svenska berättelser där lyssnarna själva får skriva och berätta sina historier, producerad av Ola Hemström.   Här kan du följa med på den föreställning som spelades in kvällen den 5 december 2019 på ett fullsatt Dramaten Elverket i Stockholm.
  Med på scen finns förutom Erik Engelv poeten Johanna McCormick som tidigare tillhörde samma församling som Erik Engelv och  musikern Lisa Grotherus som skrivit och framför musiken till föreställningen. För regin och presentationen står Niklas Mesaros och producent och dokumentärt textansvarig är Ola Hemström på Sveriges Radio.
  Svenska berättelser på scen presenteras av Dramaten& i samarbete med Sveriges Radio.

  • 55 min
  Svenska berättelser på scen - Förlåt mamma av Kristin Montagu-Evans

  Svenska berättelser på scen - Förlåt mamma av Kristin Montagu-Evans

  När Kristin Montagu-Evans är 19 år drabbas hennes mamma Marie av bröstcancer. I fjorton år lever familjen sida vid sida med sjukdomen. Det här är hennes berättelse om att som ung leva nära med döden.

  "Svenska berättelser på scen" är mötet mellan en persons egen berättelse, en musiker och en poet. Berättarföreställningarna är baserade på radioserien "Svenska berättelser" i P1. Den 18 oktober 2019 ställde sig Kristin Montagu-Evans för första gången på scen framför en publik för att berätta sin egen historia.
  Berättare: Kristin Montagu-Evans Poet: Dag Thelander Musiker: Lisa Grotherus
  Svenska berättelser på scen presenteras av Dramaten& i samarbete med Sveriges Radio och inspelningen är gjorde på Dramatens scen Elverket i Stockholm.  Regi: Niklas Mesaros, Dramaten. Producent och dokumentärt textansvarig: Ola Hemström, Sveriges Radio.

  • 54 min
  Svenska berättelser på scen - Mer än en missbrukare av Kajsa Tirén

  Svenska berättelser på scen - Mer än en missbrukare av Kajsa Tirén

  Kajsas lillebror Emil tog sin sista spruta i en trappuppgång en kall novemberkväll. Men han var mycket mer än bara en missbrukare. Hör Kajsa Tiréns berättelse på scen på Dramaten Elverket.

  "Svenska berättelser på scen" är mötet mellan en persons egen berättelse, en musiker och en poet. Föreställningarna baseras på radioserien "Svenska berättelser".
   Berättare: Kajsa Tirén Poet: Jenny Wrangborg Musiker: Lisa Grotherus
  Svenska berättelser på scen presenteras av Dramaten& i samarbete med Sveriges Radio. Regi: Niklas Mesaros, Dramaten. Producent och dokumentärt textansvarig: Ola Hemström, Sveriges Radio.
  Denna föreställning är inspelad den 12 november 2019.

  • 56 min
  Jag saknar dig lillebror

  Jag saknar dig lillebror

  Han ser honom på stan men går inte fram. Två veckor senare är lillebror död. Daniel Sundström berättar om saknaden efter en vuxen bror som knarkade ihjäl sig. Och om frågorna som blev kvar.

  Daniel och hans bror Magnus försöker hitta varandra som vuxna men broderns missbruk finns där ständigt som en skugga. Daniel berättar om lillebrodern som försvann och de känslor han lämnade efter sig.
  Kan man hjälpa någon som inte vill hjälpa sig själv?
  I Svenska berättelser är det lyssnarna själva som skriver och berättar och serien är ett samarbete med Sommar i P1 och Lyssnarnas Sommar. Serien produceras av Ola Hemström.
  Vill du skicka en hälsning till Daniel eller kontakta Svenska berättelser, maila då till seriens producent på ola.hemstrom@sverigesradio.se
  I mars 2019 kom Daniel Sundström ut med en boken Förbannade (med)beroende där han fortsätter berättelsen om sin resa.
  Hör även Daniel och hans yngre bror berätta i Tendens Kortdokumentärer nedan:

  • 29 min
  M/S Östanhavs undergång

  M/S Östanhavs undergång

  Lastfartyget Östanhav lämnar Kalmar i vintermörkret 1963 - trots is och storm. Två bröder går ombord men bara en kommer att återvända. Kapten Gösta Bågenholm berättar om liv och död till sjöss.

  Kapten Gösta Bågenholm från Göteborg är tillbaka med en ny berättelse av honom och denna gång även hans kamrat Göran Mörby. För det här är berättelsen om en omskriven förlisning söder om Ölands södra grund. Och om sjömanslivets villkor på tidigt 60-tal. 62 svenska fartyg försvann mellan 1958 och 1963. Östanhav är ett av dem.
  Gösta Bågenholm kan du också höra i berättelsen En sjöman fruktar ej döden.
  Vill du skicka en hälsning till Gösta kan du göra det vi programmets producent, Ola Hemström på ola.hemstrom@sverigesradio.se

  • 35 min

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio