108 episodios

Tots els dies passen coses. És inevitable. Cada dia, 2 minuts d'anècdotes glorioses i d'aniversaris honorables... o no tant.

COMPRIMITS EFERVESCENTS JOAN ESPINOSA

  • Cultura y sociedad
  • 4,5 • 2 valoraciones

Tots els dies passen coses. És inevitable. Cada dia, 2 minuts d'anècdotes glorioses i d'aniversaris honorables... o no tant.

  10 de juny

  10 de juny

  Situada a pocs quilòmetres de Praga era una xicoteta població habitada per unes 500 persones.

  De totes elles només en van sobreviure 163. Hitler arrassà la població i no deixà un sol edifici en peu.

  Un 10 de juny, l’exèrcit nazi perpetrava sobre una menudeta població txeca una de les operacions de represàlia més terribles de la Segona Guerra Mundial, la massacre de Lidice.

  • 1 min
  9 de juny

  9 de juny

  Incòmodes, rústiques i doloroses, George Washington en va gastar un grapat, sobretot de fusta.

  No seria fins el segle XIX que l’aparició de nous materials permetria millorar exponencialment la funció dental de les persones.

  Sobretot, per a totes aquelles que, per diverses raons, havien perdut totes les peces. Un 9 de juny, Charles Graham patentava a Nova York, la dentadura postissa.

  • 1 min
  8 de juny

  8 de juny

  S’estima que tots els dies milions de persones es desplacen en tren per tot l’Índia.

  Ara fa 36 anys, les pèssimes condicions d’este transport unides a les creences dels seus habitants van constituir un còctel mortal.

  Un 8 de juny, un tren carregat fins a dalt de passatgers protagonitzava una de les majors tragèdies ferroviàries de la història en esquivar una vaca.

  • 1 min
  6 de juny

  6 de juny

  Amiga personal del propi Descartes, sempre va voler fer la seua i deixar les convencions socials per a qui se les creguera.

  Això, sent dona, fadrina i reina en el S XVII, representava una llosa de la que, de fet no s’alliberaria sense renunciar al tron.

  I va preferir llibertat a submissió, per molt reial que fora. Un 6 de maig, la reina Cristina de Suècia, farta de les obligacions i les exigències de la Cort abdicava en favor del seu cosí.

  • 1 min
  5 de juny

  5 de juny

  Excessiu, opulent i classista, però també un filó per a les arts de tota classe.

  Va posar en contacte 2 civilitzacions que vivien d’esquenes i es va convertir en un dels símbols de la Revolució Industrial.

  3050 quilòmetres d’inspiració en 81 hores i mitja. Un 5 de maig efectuava el seu primer trajecte un ferrocarril llegendari, l’Orient Express.

  • 1 min
  28 de maig

  28 de maig

  I el dia es va fer nit i tot fou desconcert i temor.

  Els dos excèrcits deixaren les armes i s’afanyaren a buscar la pau fixant les fronteres dels seus territoris en la ribera del Riu Roig.

  Poques voltes en la història la superstició ha jugat un paper tan positiu. Un 28 de maig, una guerra d’anys entre els pobles de Medes i Lídia acabava abruptament gràcies a un eclipsi solar.

  • 1 min

Reseñas de clientes

4,5 de 5
2 valoraciones

2 valoraciones

Top podcasts de Cultura y sociedad