250 episodios

Elke werkdag neemt Elisabeth Steinz je in 'De Dag' mee in een verhaal over en achter het nieuws.

De Dag NPO Radio 1

  • Noticias

Elke werkdag neemt Elisabeth Steinz je in 'De Dag' mee in een verhaal over en achter het nieuws.

  #621 - Over martelcontainers en de zoektocht naar misdaden

  #621 - Over martelcontainers en de zoektocht naar misdaden

  De grote hack van de opsporingsdiensten in de telefoons van criminelen leverde een goudmijn aan informatie op. Informatie over onder andere de georganiseerde misdaad in en rond het Brabantse dorp Wouwse Plantage, waar martelcontainers zijn gevonden. Wat is daar aan de hand en wat zegt het over de zware criminaliteit in Nederland? Misdaadverslaggever Willem Jan Joachems van Omroep Brabant vertelt in De Dag over hoe hij de regio de afgelopen jaren heeft zien veranderen. 
  En nu de politie met het berichtenverkeer een berg aan mogelijk bewijs in handen heeft, begint het zoeken naar de misdaden. Voormalig hoofd van de recherche Sander Schaapman vertelt hoe dat in zijn werk gaat. Het is een enorme klus en de vraag is of de politie wel genoeg mankracht heeft om echt een slag te slaan met het 'goud' dat de diensten nu in handen hebben. 

  • 21 min
  #620 - Pieter Omtzigt: van denker op achtergrond naar doorbijter op voorgrond

  #620 - Pieter Omtzigt: van denker op achtergrond naar doorbijter op voorgrond

  Volkomen onverwacht stelde de Twentse dossiervreter Pieter Omtzigt zich kandidaat om lijsttrekker voor het CDA te worden, en volgens een flitspeiling onder vijfhonderd CDA-leden ligt hij nu met 51% van de stemmen zelfs iets voor op de man die het zeker leek te worden: Hugo de Jonge. Vanavond is het eerste lijsttrekkersdebat en CDA-leden kunnen tot donderdag stemmen.
  In De Dag schetst politiek verslaggever Marleen de Rooij een profiel van Pieter Omtzigt. Hoe heeft iemand die omschreven wordt als solistisch, rechtlijnig en moeilijk in de omgang zich zo geliefd gemaakt? En hoeveel kans maakt hij in een partij die al eens van hem af probeerde te komen en zijn bloed zo af en toe kan drinken?

  • 22 min
  #619 - Wat de Facebook-boycot adverteerders oplevert

  #619 - Wat de Facebook-boycot adverteerders oplevert

  De lijst van bedrijven die tijdelijk stoppen met adverteren op Facebook en Instagram blijft groeien; inmiddels zijn het er al ruim vijfhonderd. Ze vinden dat Facebook te weinig doet om racisme en kwetsende of gevaarlijke teksten tegen te gaan. Klachten over Facebook zijn er al veel langer. Waarom bundelen adverteerders nu opeens de krachten? Trekken zij zich wel echt allemaal terug om een maatschappelijk probleem aan te kaarten, of zit er meer achter?
  Willemijn van Dolen, hoogleraar marketing aan de Universiteit van Amsterdam, vertelt in De Dag dat er op de achtergrond van deze beweging verschillende ontwikkelingen gaande zijn. En Henriette van Swinderen, directeur bij de bond voor adverteerders, had deze week een eerste gesprek met Facebook om te zien hoe zaken in de toekomst beter geregeld kunnen worden. 

  • 19 min
  #618 - Eindelijk zomerreces na bizar politiek jaar

  #618 - Eindelijk zomerreces na bizar politiek jaar

  De Tweede Kamer gaat met zomerreces na een jaar vol grote thema's. Een jaar waarin burgers de straat op trokken over klimaat, stikstof, racisme en de coronacrisis. En een jaar waarin er door sommige bewindslieden en Kamerleden bikkelhard werd gewerkt. Hoog tijd dus om af te kicken en op te laden, want komend jaar wordt misschien nog wel drukker met een politieke campagne en verkiezingen te midden van een economische crisis van jewelste.
  Parlementair verslaggever Marloes Lemsom van EenVandaag blikt in De Dag terug op het bewogen politieke jaar dat achter ons ligt en ze kijkt voorzichtig vooruit naar wat we in aanloop naar de verkiezingen kunnen verwachten. 

  • 18 min
  #617 - 'Iedereen is nu bang in Hongkong'

  #617 - 'Iedereen is nu bang in Hongkong'

  Hongkong gold lange tijd als het laatste bastion van vrijheid binnen de Chinese landsgrenzen, maar nu zijn ook Hongkongers op hun hoede als er gepraat wordt over gevoelige onderwerpen. China heeft de omstreden veiligheidswet aangenomen en meteen de eerste dag dat die van kracht is zijn er al veel mensen opgepakt die demonstreerden voor meer democratie. 
  Het besluit om de veiligheidswet in te voeren volgt op een jaar van felle en soms gewelddadige protesten in Hong Kong - die uiteindelijk verstomden. Wat is er gebeurd? Hoe kon China z'n macht vergroten? En wat betekent dit voor de mensen die in Hong Kong wonen?
  China-correspondent Sjoerd den Daas vertelt in De Dag hoe mensen de laatste jaren al voorzichtiger waren geworden, maar nu ook echt bang zijn. Hij sprak met verschillende bronnen in Hong Kong en Hongkongers die hun heil in het buitenland hebben gezocht. 

  • 21 min
  #616 - Is Nederland te streng voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten?

  #616 - Is Nederland te streng voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten?

  Caribisch Nederland is zwaar getroffen door de coronacrisis. Het toerisme is helemaal stilgevallen en dat lijkt de nekslag voor de toch al zeer kwetsbare economie op de eilanden. Meer dan de helft van de inwoners van Curaçao heeft geen baan en is voor eten afhankelijk van hulp. En om aan Nederlandse eisen voor noodhulp te voldoen moeten alle ambtenaren nu 12,5% op hun salaris inleveren. Sinds vorige week is het land in de greep van felle protesten en rellen. 
  Correspondent Dick Drayer vertelt in De Dag hoe groot de zorgen en sociale onrust op de eilanden zijn. Mensen begrijpen dat Nederland hervormingen eist, maar gaan de voorwaarden die premier Rutte stelt niet te ver? Komt het Caribisch deel van het koninkrijk de economische klap van corona te boven? En, zo klinkt het op Curaçao: kan het land nog wel zelfstandig verder?

  • 20 min

Top podcasts de Noticias

Otros usuarios también se han suscrito a