500 episodios

De tre videnskabsnørder Julie Harboe, Emma Holtet og Peter Løhde giver os hver dag overraskende og tankevækkende vinkler på alverdens fænomener, når de besøger forskellige videnskabsgrene for at komme bagom, ind i og rundt om dagens emne.

KRANIEBRUD RADIO4 VIDEN

    • Ciencias

De tre videnskabsnørder Julie Harboe, Emma Holtet og Peter Løhde giver os hver dag overraskende og tankevækkende vinkler på alverdens fænomener, når de besøger forskellige videnskabsgrene for at komme bagom, ind i og rundt om dagens emne.

    Reality-fænomenet Bachelorette - Når hele Danmark dater

    Reality-fænomenet Bachelorette - Når hele Danmark dater

    Hvorfor er realityprogrammet Bachelorette så populært? Hvordan afspejler de temaer der tages op i deltagernes datingeventyr de normer og samtaler, der fylder i vores samfund lige nu? Hvordan ser medieforskeren og casting-eksperten på formatets succes? Og står producenterne klar til at gribe deltagerne, når overnight-berømmelsen bliver en realitet?

    Medvirkende: Medieforsker Mads Møller Tommerup Andersen, adjunkt på Institut for kommunikation ved Københavns Universitet, & Marlene Weybøll, vært på Reality Tjek og tidligere tv-caster. Vært: Emma Elisabeth HoltetSee omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 51 min
    Spis dig igennem 15000 års madhistorie - hvad smager fortiden af?

    Spis dig igennem 15000 års madhistorie - hvad smager fortiden af?

    Kan fortidens måltider inspirere os, når vi står i køkkenet i dag? Hvilken slags mad kunne man lave over bål i oldtiden? Og hvordan har smagene, råvarerne og tilberedningsmetoderne ændret sig op igennem tiden?

    Det finder vi ud af når vi spiser os igennem 15.000 års dansk madhistorie.

    Medvirkende: Betinna Buhl, madhistoriker og museumsinspektør på Det Grønne Museum. Kim Thygesen, restauratør v. Den Gamle Stald & Rune Kronenberg, kommunikations- & marketingansvarlig på Det Grønne Museum. Vært: Emma Elisabeth HoltetSee omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 50 min
    Mennesket ødelagde Islands natur

    Mennesket ødelagde Islands natur

    I tusindvis af år var op mod 40 procent af Island dækket af store skove, men det sluttede, efter at mennesket ankom i 800-tallet. I de seneste årtier har man gjort en aktiv indsats for at genskabe noget af den natur, som vikingerne og deres efterkommere forandrede, men det er er svært på en ø, hvor der både kan være koldt og meget blæsende. En ung, dansk forsker er i gang med at undersøge, hvordan islændingene kan være få mere af den birkeskov, som deres forfædre næsten helt fjernede fra øen. I programmet bliver vi også klogere på, hvorfor vi i Danmark ikke kan undgå skov, hvis man lader jord ligge urørt.

    Medvirkende: Anna Mariager Behrend, ph.d.-studerende ved Landbúnaðarháskóli Íslands/Agricultural University of Iceland, og Nané Køllgaard Pedersen, landskabsarkitekt og ph.d.
    Vært: Peter Løhde
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 50 min
    Kønnenes klimakamp - hvem sviner mest?

    Kønnenes klimakamp - hvem sviner mest?

    På det aarhusianske museum KØN har de gang i en udstilling med titlen How Dare You? - Køn, kamp og klimakrise. Den engelske del af titlen stammer fra Greta Thunbergs tale til FNs klimatopmøde i 2019, mens undertitlen ret godt beskriver, hvad udstillingen handler om. Med afsæt i Greta Thunberg ser den nærmere på, hvordan køn har indflydelse på vores klimaaftryk og Co2-udledninger; mænd spiser mere kød, kvinder skifter hyppigere ud i deres garderobe - men hvorfor er det egentlig sådan? Til at hjælpe os med at forstå de næsten indgroede mekanismer viser Cecil Pallesen, museumsinspektør og udstillingsansvarlig på KØN os rundt på udstillingen How Dare You? - Køn, kamp og klimakrise. Vært: Peter Løhde. Medvirkende: museumsinspektør og udstillingsansvarlig Cecil Pallesen. See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 49 min
    Hvorfor er Rødstrømperne blikfang på KØN?

    Hvorfor er Rødstrømperne blikfang på KØN?

    På museet KØN har de selvfølgelig en udstilling om Rødstrømperne som vel nok er en af de mest kendte bevægelser indenfor kvinderettigheder i Danmark. Men faginspektør på KØN, Signe Uldbjerg, forklarer at titlen på udstillingen egentlig mest er blikfang, for selvom Rødstrømperne var vigtige, så foregik der mange andre ting i 70’erne, der fortjener mindst lige så meget opmærksomhed i sådan en udstilling. Kom med på tur på museet KØN, der ligger i Aarhus, hvor du kan høre mere om, hvad Rødstrømperne var for nogen, hvorfor det er vigtigt for museet at udvide perspektivet, og ikke mindst betydningen af de unikke genstande, man finder i udstillingen. Vært: Emma Elisabeth Holtet. Medvirkende: Signe Uldbjerg, faginspektør på KØNSee omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 50 min
    Katolikkernes nye helgen er teenager... og computernørd?

    Katolikkernes nye helgen er teenager... og computernørd?

    Selvom den italienske teenager Carlo Acutis døde i 2006 er han på alles læber i 2024. "Guds Influencer", som han kaldes, er nemlig uhyre tæt på at blive kåret som millenial-generationens allerførste helgen.

    Men hvorfor skal en 15-årig computernørd i tennissko overhovedet gøre Jomfru Maria og apostlene selskab i himmerige? Og hvad vil det egentlig sige at være helgen i første omgang?

    Medvirkende: Andreas Rude, lektor på Niels Steensens Gymnasium, forfatter og skribent for Kristeligt Dagblad. Vært: Peter LøhdeSee omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 49 min

Top podcasts de Ciencias

Muy Interesante - Grandes Reportajes
Zinet Media
Órbita Laika. El podcast
RTVE Audio
Serendipias
SER Podcast
Espacio en blanco
Radio Nacional
Podcast de Juan Ramón Rallo
Juan Ramón Rallo
Mindfacts: Historia y futuro de la Ciencia y la Tecnología
Yes We Cast

Quizá también te guste

24 spørgsmål til professoren
Weekendavisen
Videnskab fra vilde hjerner
Niels Bohr Institutet · Københavns Universitet
Hjernekassen på P1
DR
Brainstorm
Videnskab.dk
Ubegribeligt
DR
Vildt Naturligt
DR

Más de Radio4 - R4dio

DET SIDSTE MÅLTID
Radio4
KRIMILAND
Radio4
COMEDY-KONTORET
Radio4
GENAU
Radio4
NYHEDERNE PÅ RADIO4
Radio4
NATTEVAGTEN
Radio4