495 episodios

Berättelser som roar och berör Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Markus Boger

P4 Dokumentär Sveriges Radio

    • Cultura y sociedad
    • 5,0 • 1 valoración

Berättelser som roar och berör Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Markus Boger

    Popklubben Cue Clubs uppgång och fall

    Popklubben Cue Clubs uppgång och fall

    Popklubben Cue club förändrade musiklivet i Göteborg under 60- och 70-talet. Men historien slutade i en katastrof, både för klubbkungen Styrbjörn Colliander och alla de som älskade klubben.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Starten på Cue Club i gamla NordstanNär en vägg rivs mellan två lokaler i en sliten källarlokal i gamla Nordstan i Göteborg möts Fabian Carlsson och Styrbjörn Colliander för första gången, Tillsammans kommer de att skapa musikhistoria. För den 4 mars 1966 slår dörrarna upp för Cue Club för första gången. Klubben kommer under de kommande åren att förändra Göteborgs musikliv för de unga och ge plats för både lokala band och världsstjärnor som Jimi Hendrix, Fleetwood Mac, Yes och Deep Purple.
    Skjutningen på Gustavus AdolphusHistorien om Cue Club får ett abrupt slut när klubbkungen Styrbjörn Colliander skjuts till döds i en massskjutning på klubben 1976, som nu bytt namn till Gustavus Adolphus.
    Reporter: Stina Sämgård / Munck StudiosProducenter SR: Sofia Kottorp och Ola HemströmLjudmix: Emil Aspegren / Munck Studios
    Dokumentären är gjord 2024

     

    • 42 min
    Flickan utan näsa

    Flickan utan näsa

    Anna Lassi är 11 år när hon börjar få knottror och sår på näsan. De blir större och värre och till slut är näsan som ett öppet hål.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Anna Lassi är ett av nio syskon i ett fattigt hem i Korpilombolo, undernärd med krumma ben. Under lång tid går hon med en vit duk om näsan. Men 1928 är Anna med om ett experiment som ändrar hennes liv.
    Tuberkulosen skördar många livI början av 1900-talet drabbas många av tuberkulosdöden. Det finns inget botemedel mot sjukdomen. Man hoppas att näringsrik mat och vila ska stärka kroppen att klara infektionen. På Färöarna börjar en pojke, Niels Finsen, göra olika tester i solen. Han funderar på om ljuset kan vara läkande för de som fått hudtuberkulos? Långt senare kommer Anna Lassi få vård på det omtalade Finseninstitutet i Stockholm.
    Ett varmt tack till Lars Asklund som satte oss på spåren, och till Stockholms stadsarkiv och Regionarkiven i Stockholm, Norrbotten och Göteborg.
    Medverkande:
    Lars Asklund, har arbetat som förste arkivarie på Stockholms stadsarkiv.Helen Wallstedt, sjuksköterska som forskat om tuberkulos och verksamhetschef vid Akademiska sjukhuset Uppsala. Louise Lindström, pingstförsamlingen i Örnsköldsvik. Gerth Mattebo, pingstförsamlingen i Örnsköldsvik. Gudrun Brännlund, Umeå. Ulla Byström, Stockholm.
    Läkarrösten: Lars BroströmJournalisten: Thomas Heldmark
    Dokumentären är gjord 2024.Reporter: Cecilia OhlénProducenter: Sofia Kottorp och Ola HemströmLjudmix: Elvira Björnfot 

    • 33 min
    PODDTIPS: P1 Dokumentär - De kallades Bonnie & Clyde

    PODDTIPS: P1 Dokumentär - De kallades Bonnie & Clyde

    Tommy och Monica är unga, kära och kriminella. Efter mer än 30 år som brottsling ställs Tommy inför ett val: pengarna eller familjen?
    Sveriges Bonnie and Clyde träffas när hon är 16 år och han nästan dubbelt så gammal. Tio år senare gifter de sig på Kumlaanstalten. Då är Tommy bland annat dömd för koppleri av Monica.
    Tommy betraktas som en av Sveriges värsta rånare. Monica är hans medbrottsling. Pengarna från brotten spenderar de på nattklubbar, resor och dyra bilar. Men när deras son Niklas föds förändras livet, åtminstone för Monica.
    När Tommy ser hur hans brott skadar Niklas ställs han inför ett val: pengarna eller familjen?Dokumentären gjordes 2019.
    Reporter: Martin JönssonProducent: Håkan EngströmSlutmix: Nima Shams

    • 52 min
    Min far var nazist

    Min far var nazist

    Folke Schimanski växte upp i Tyskland på 30-talet med en far som var aktiv i Hitlers nazistparti. Under hela sitt liv har han sedan brottats med skuldkänslor och frågan om sin egen roll i historien.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Folke Schimanski, systern Vera och mamman kom med de Vita bussarnaI slutet av andra världskriget räddades Folke Schimanski från Berlin tillsammans med sin mamma och storasyster med Röda Korsets vita bussar. De var flyktingar, men inte judar utan utlandssvenskar, och som sådana högprioriterade i Folke Bernadottes räddningsaktion.
    ”När det gäller förhållandet till nazismens offer, så är ju jag inte en del av dem. Och jag är heller inte en del av vad min far representerade, att efter kriget inte kunna erkänna sin skuld. Jag står i ett ingenmansland”, säger Folke Schimanski.
    Systern Vera Oredsson blev känd nazistledareFolke Schimanskis far var medlem i Hitlers nazistparti. På 1970-talet kom också hans syster Vera Oredsson att bli känd ledare för det svenska nazistiska Nordiska Rikspartiet.
    Idag jobbar Folke med skulden.”Det är ju inte någon plikt, att jag ska behöva plikta för att jag har vuxit upp i den här familjen. Men man kan ändå se det som en uppgift i livet, att man vill ta konsekvenserna av det på något sätt...kompensera”, säger Folke Schimanski.
    Dokumentären är gjord 2015 av Lotta Malmstedt.

    • 53 min
    Mormor gömdes undan på mentalsjukhus

    Mormor gömdes undan på mentalsjukhus

    Stina tror att mormor är död. Men hon är inspärrad på det beryktade sinnessjukhuset i Säter. Med hjälp av dottern Anna bestämmer sig Stina för att ta reda på vad som hände. Och bryta tystnaden.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Ingen vill tala om Stinas mormor, Anna Dahlin. Hon som skiljdes från sin familj och spärrades in på det som då kallades sinnessjukhus. Men varför? Stinas dotter, journalisten Anna Lithander, har bestämt sig för att tillsammans med sin mor ta reda på sanningen om varför Anna fråntogs sina barn och spärrades in på livstid på mentalsjukhus.
    En P4 Dokumentär av Anna Lithander.
    Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.
    Dokumentären är gjord 2024.
    p4dokumentar@sverigesradio.se

    • 41 min
    Lejonattacken i Steninge

    Lejonattacken i Steninge

    Lejonet Caesar har rivit en person och är lös i villaträdgården. Den unga polisen Christer Helgesson måste skjuta honom.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Det som många har fruktat har till slut inträffat. ”Steninge-Tarzan” och djurpsykologen Gösta Backer har gjort allvar av sina hot och öppnat lejonburen.
    Vilt lejon i sommar-idyllenAllt utspelar sig sommaren 1970 i semesterorten Steninge norr om Halmstad. Där når nu en mångårig kamp mellan myndigheterna och Gösta Backer sin kulmen. Backer måste stänga sin privata djurpark och göra sig av med lejonet Caesar. Men Gösta Backer har andra planer.
    Lejonet Caesar ska skjutas av oerfaren polisDet blir den oerfarne polisen Christer Helgesson som får uppdraget att skjuta lejonet som nu strövar fritt i villaträdgården. Hela dramat följs av den då 18-åriga Michael Coyet.
    Dokumentären är gjord december 2023.
    Reporter: Niklas StormProducent: Sofia KottorpSlutmix: David Hellgren
    Du når Niklas Storm här: niklas.storm@sr.se

    • 42 min

Reseñas de clientes

5,0 de 5
1 valoración

1 valoración

Top podcasts de Cultura y sociedad

The Wild Project
Jordi Wild
Dios, Patria, Yunque
Podium Podcast
LO QUE TÚ DIGAS con Alex Fidalgo
Alex Fidalgo
Yo documental
Uveobe
Sastre y Maldonado
SER Podcast
Crims
Catalunya Ràdio

Quizá también te guste

P1 Dokumentär
Sveriges Radio
P1 Dokumentär: Miniserie
Sveriges Radio
Verkligheten i P3
Sveriges Radio
P3 Dokumentär
Sveriges Radio
P3 Krim
Sveriges Radio
P3 ID
Sveriges Radio

Más de Sveriges Radio

Studio Ett
Sveriges Radio
Konflikt
Sveriges Radio
Barnradions poddpaket 3-8 år
Sveriges Radio
Sagor i Barnradion
Sveriges Radio
Fråga Agnes Wold
Sveriges Radio
P3 Dokumentär
Sveriges Radio