524 episodes

Iedere werkdag van 13.30 tot 14.00 uur op NPO Radio 1 met nieuws en achtergronden uit het buitenland.

Bureau Buitenland NPO Radio 1 / VPRO

    • News

Iedere werkdag van 13.30 tot 14.00 uur op NPO Radio 1 met nieuws en achtergronden uit het buitenland.

    Netanyahu verlegt focus naar Libanon & Macron waarschuwt voor burgeroorlog

    Netanyahu verlegt focus naar Libanon & Macron waarschuwt voor burgeroorlog

    En een bijzondere Maya-vondst in een tweedehands winkel.

    Netanyahu verlegt focus naar Libanon
    De Israëlische premier heeft vriend en vijand verrast met uitspraken over de oorlog in Gaza. De intense gevechtsfase in het zuiden van Gaza is bijna klaar zijn, volgens de minister-president. Hij zegt dat de troepen nu naar de noordgrens met Libanon gestuurd moeten worden. Waar is de premier op uit? En hoe kijken ze vanuit de Israëlische samenleving naar deze ontwikkelingen? We vragen het Gilad Perez, correspondent Israël en Palestijnse gebieden.

    Macron waarschuwt voor burgeroorlog
    Nog een paar dagen tot de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen op 30 juni, en Macron haalt alles uit de kast om kiezers ervan te overtuigen om zijn kant te kiezen. Nu de partijprogramma’s van uiterst links en uiterst rechts bekend zijn, waarschuwt hij zelfs voor het uitbreken van een burgeroorlog. Gaat het Macron nog lukken het tij te keren, en wat verklaart eigenlijk zijn constant dalende populariteit sinds zijn aantreden in 2017? Historicus en Frankrijk-specialist Niek Pas zit bij ons in de studio, om het uit te leggen.

    Uitgelicht: Oud potje blijkt historische Mexicaanse vaas
    Toen de Amerikaanse Anna Lee Dozier het voor 4 dollar kocht in een tweedehandswinkeltje, leek het nog gewoon een mooi oud potje. Maar onlangs bleek het ding bijna 2000 jaar oud te zijn, en afkomstig uit de hoogtijdagen van de oude Maya's in Mexico. Collega Edwin Koopman vertelt de details.



    Presentatie: Chris Kijne

    • 26 min
    Opnieuw aanslagen in Rusland & De Filipijnen willen geen oorlog

    Opnieuw aanslagen in Rusland & De Filipijnen willen geen oorlog

    En in Amerika gaan steeds meer senioren op zomerkamp!

    (00:46) Aanslagen in Russische deelrepubliek Dagestan

    Opnieuw aanslagen in Rusland: in de deelrepubliek Dagestan openden gemaskerde mannen gisteravond het vuur op synagogen, kerken en een politiepost. Wie zit er achter de aanvallen? Dagestan kampt met toenemende spanningen tussen de moslim-meerderheid en christelijke en joodse minderheden. Moet Moskou zich zorgen gaan maken om te stabiliteit van Dagestan? Te gast is Michael Kemper, professor Oost-Europese studies aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in de Islam en de Kaukasus.

     

    (09:44) ‘De Filipijnen zullen geen oorlog beginnen’

    Na een aanval van de Chinese kustwacht op de Filipijnse marine, waarbij ze aan boord kwamen en apparatuur vernielden, is de Filipijnse president Marcos vooral bezig de gemoederen tot rust te brengen. Hij zegt geen oorlog te beginnen, maar zich ook niet te laten intimideren. Waarom lopen de spanningen tussen China en de Filipijnen de afgelopen periode zo hoog op dat er zelfs over oorlog wordt gesproken? Hierover te gast politicoloog en expert op het gebied van de Zuid-Chinese Zee, Friso Dubbelboer.

     

    (20:56) Uitgelicht: Amerikaanse zomerkampen voor oudjes

    Een nieuwe trend in Amerika, correspondent Karlijn van Houwelingen praat ons bij!

    Presentatie: Chris Kijne

     

    • 24 min
    Honger dreigt voor 18 miljoen Soedanezen & Op pad met een Libanese dragqueen

    Honger dreigt voor 18 miljoen Soedanezen & Op pad met een Libanese dragqueen

    En: welke opa wint de Amerikaanse verkiezingen?

    (00:52) Honger dreigt voor 18 miljoen Soedanezen

    De catastrofale burgeroorlog in Soedan duurt voort. In meerdere strategisch belangrijke steden rukken de paramilitaire Rapid Support Forces op tegen het regeringsleger en laten daarbij een spoor van verwoesting achter. Wat begon als een conflict tussen twee generaals, is uitgemond in een van de grootste humanitaire rampen ter wereld. Intussen worden beide zijden gesteund door landen als Rusland, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten, die verschillende belangen in het gebied hebben. Maar op diplomatiek gebied gebeurt er weinig om een einde te maken aan het conflict. Daarover Koert Lindijer, die al veertig jaar correspondent is in Afrika.    

     

    Op pad met een Libanese dragqueen

    Libanon is vooral in het nieuws vanwege de dreigende oorlog tussen Hezbollah en Israël. Maar vandaag bekijken we een heel andere kant van het land: de queergemeenschap, die vooral in de hoofdstad Beirut erg levendig is en die onder toenemende druk staat. Onze verslaggevers Nienke Edelenbosch en Jaap van der Biessen gingen op pad met Diva Beirut, een bekende dragqueen, tijdens de voorbereiding voor haar show. 

     

    (22:38) Uitgelicht: welke opa wint de Amerikaanse verkiezingen?

    In onze podcast ontvangen we Amerika-correspondent Michiel Vos over zijn boek en blikken we vooruit op de presidentsverkiezingen in Amerika. Welke opa komt als winnaar uit de strijd? En wat betekent dat voor ons in Europa?

    • 24 min
    Chinezen jagen 'Amerikaanse droom' na & Bijzonder onderzoek in Idlib

    Chinezen jagen 'Amerikaanse droom' na & Bijzonder onderzoek in Idlib

    En Italiaanse eindexamens voor sommigen té zwaar.

    (00:42) Chinezen jagen 'Amerikaanse droom' na

    Duizenden Chinezen proberen via Latijns-Amerika naar de Verenigde Staten te migreren, en het aantal Chinezen dat die poging waagt neemt de afgelopen maanden enorm toe. Een belangrijk startpunt voor veel Chinezen is Ecuador, maar dat land heeft daar nu genoeg van. Waarom vertrekken er zoveel Chinezen, en waarom vooral via Ecuador? Latijns-Amerika correspondent Boris van der Spek en China-correspondent Anouk Eigenraam leggen het uit. 

    (10:18) Bijzonder onderzoek in Idlib

    In het noorden van Syrië bevinden zich de laatste bastions die nog niet in handen zijn van de Syrische president Assad. Het is ook een plek waar je niet zomaar binnenkomt. Toch lukte dat onderzoeker Rena Netjes wél. En ze zag dat mensen terugkeren uit het regime-gebied, onder meer naar Idlib. Onderzoeker Rena Netjes schuift aan. 

    (21:05) Buitenland Uitgelicht: Italiaanse eindexamens voor sommigen té zwaar

    De Italiaanse staatsexamens zijn van start, en dat betekent dat er vandaag een half miljoen scholieren urenlang ploegen op Grieks, wiskunde of een ander vak. De examens staan erom bekend dat ze zwaar zijn – zo zwaar, dat het voor sommigen reden is om het diploma op een andere manier te proberen te verkrijgen. Italië-kenner Sonja Pleumeekers praat ons bij.

    Presentatie: Sophie Derkzen.

    • 24 min
    Zweedse journalisten onder vuur & Opmerkelijk bezoek uit Israël

    Zweedse journalisten onder vuur & Opmerkelijk bezoek uit Israël

    En een verbod op 'mansplaining' in de Schotse Hooglanden.

    (00:49) Zweedse journalisten onder vuur
    Het was schokkend nieuws: de bedreigingen die Zweedse journalisten ontvangen, kwamen waarschijnlijk voor een deel vanuit de politieke partij Zweden Democraten. Uit een onthulling blijkt dat zij via anonieme accounts journalisten zouden lastigvallen. Juist in een land waar het vertrouwen in de media en de overheid zo groot is, komt dat nieuws hard aan. Maar journalisten staan er al langer onder druk: bijna de helft van hen zegt last te hebben van bedreigingen. Hierover correspondent Tjade Michels. 

    (09:30) Opmerkelijk bezoek uit Israël
    Een hoge functionaris van het Israëlische Ministerie van Defensie komt op uitnodiging van de vaste commissie van Buitenlandse Zaken langs in de Tweede Kamer. Maar de organisatie waarvoor hij werkt houdt zich onder andere bezig met Gaza en is in deze oorlogstijd zeker niet onomstreden, stelt Reinoud Leenders, Midden-Oosten-onderzoeker aan het King's College in Londen. 

    (21:10) Buitenland Uitgelicht: Schots verbod op ‘mansplainen’
    In een Schots nationaal park zijn richtlijnen opgesteld om 'mansplainen' te voorkomen, zodat vrouwen die alleen gaan wandelen, zich veiliger voelen. Correspondent Anne Saenen vertelt ons er meer over.

    Presentatie: Tim de Wit

    • 24 min
    Balanceer-act Hezbollah & Italië wil Europees gezicht zijn in Afrika

    Balanceer-act Hezbollah & Italië wil Europees gezicht zijn in Afrika

    En Turkse acteur wakkert discussie over identiteit aan.

    (00:48) Balanceer-act Hezbollah 

    Alarmbellen rinkelen over de dreigende escalatie tussen Hezbollah en Israël. Eentje die wel eens gauw kan uitmonden in een grootschalige oorlog. Israël stelt dat Hezbollah voortdurend provoceert. Waar is Hezbollah op uit? Dat vragen we Nieuwsuur-verslaggever Zainab Hammoud, die de situatie in Libanon op de voet volgt.

    (10:11) Italië wil Europees gezicht zijn in Afrika

    De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft een ambitieus investeringsplan voor Afrika. Zij wil dat haar land in de toekomst de energieschakel wordt voor de Europese markt. Door nu flink te investeren in gasrijke landen zoals Algerije kan Rome, behalve meer economische macht, ook een grotere rol in Brussel voor zichzelf opeisen. Over deze Italiaanse Afrika-politiek schuift correspondent Angelo van Schaik aan. 

    (20:07) Uitgelicht: Turkse acteur wakkert discussie over identiteit aan  

    Ben je nu ‘van Turkije’ of gewoon ‘een Turk’? Wellicht klinkt dit niet als muziek in de oren, maar het is een zeer beladen discussie in Turkije. Die nu onbedoeld is aangewakkerd door een beroemde Turkse acteur. Dat vertelt Turkijekenner Cevahir Varan. 

    Presentatie: Sophie Derkzen.

    • 24 min

Top Podcasts In News

Uusi Juttu
Uusi Juttu
Uutisraportti podcast
Helsingin Sanomat
Politiikan puskaradio
Iltalehti
Global News Podcast
BBC World Service
23 Media
23 Media
The Daily
The New York Times

You Might Also Like

Europa draait door
NPO Radio 1 / VPRO
BNR Perestrojkast | BNR
BNR Nieuwsradio
De Wereld | BNR
BNR Nieuwsradio
Boekestijn en De Wijk
BNR Nieuwsradio
Amerika Podcast | BNR
BNR Nieuwsradio
NRC Haagse Zaken
NRC