60 episodes

Folk och Försvar-podden fokuserar på händelser, beslut, institutioner och personer som påverkar vår säkerhet.

Folk och Försvar bidrar till att Sveriges säkerhet ska vara hela folkets angelägenhet.

Folk och Försvar-podden Folk och Försvar-podden

    • News

Folk och Försvar-podden fokuserar på händelser, beslut, institutioner och personer som påverkar vår säkerhet.

Folk och Försvar bidrar till att Sveriges säkerhet ska vara hela folkets angelägenhet.

    Utsikterna för fred i Mellanöstern

    Utsikterna för fred i Mellanöstern

    Kriget som brutit ut i Gaza till följd av Hamas attack den 7 oktober och Israels gensvar har återigen satt ljuset på ett krig i Mellanöstern. Kriget har ökat de regionala spänningarna och omvärldens relationer och intressen i regionen. Samtidigt pågår krig och konflikter i Syrien och Jemen och konfliktlinjer mellan Israel och Iran aktualiseras på nytt. I det här poddavsnittet vill vi, genom att ta avstamp i det pågående kriget i Gaza, försöka förstå den regionala kontexten i Mellanöstern och var nycklarna för fred och stabilitet står att finna.


    Hur kan vi förstå det pågående kriget inom den mångåriga konflikten mellan Israel och Palestina? Hur påverkar de regionala relationerna och spänningarna konflikten? Och finns nycklarna till fred och stabilitet hos konfliktens aktörer, regionens storspelare eller hos stormakter och omvärlden?



    Medverkande:Karin Aggestam, Professor i statsvetenskap och föreståndare för Centrum för Mellanösternstudier, Lunds UniversitetAron Lund, Analytiker, Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)



    Samtalet leds av Simon Jernberg, programansvarig globala säkerhetstrender Folk och Försvar.



    Podden spelades in 23 maj.

    • 59 min
    Sudan - världens mest bortglömda konflikt?

    Sudan - världens mest bortglömda konflikt?

    I Sverige och svensk media var uppmärksamheten stor i samband med att svenska medborgare evakuerades ur landet men efter detta har det blivit tyst om ett av världens just nu blodigaste krig. När avsnittet släpps är det lite mer än ett år sedan kriget i Sudan bröt ut, ett krig som skördat tiotusentals offer, bland dessa tusentals civila. Rapporter om etnisk rensning, krigsbrott och risk för folkmord duggar tätt. Hur är situationen i ett redan innan kriget skört samhälle präglat av klimatförändringarnas effekter och politisk instabilitet? Varför är det så tyst om ett av världens just nu blodigaste krig?

    I det här avsnittet av Folk och Försvar-podden ska vi försöka förstå vad som händer i Sudan. Vad grundar sig kriget i och vilka är aktörerna? Vad strider man om? Hur är situationen för den civila befolkningen? Vad kan och gör omvärlden för att förhindra att utvecklingen förvärras?

    Medverkande:Karolina Lindén, biträdande analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)Måns Molander, Nordic Director på Human Rights Watch

    Avsnittet leds av Simon Jernberg, programansvarig Globala säkerhetstrender

    • 41 min
    Den systemhotande brottsligheten

    Den systemhotande brottsligheten

    I den politiska debatten idag talas det mycket om att den organiserade brottsligheten är systemhotande och ett hot mot svensk säkerhet. Vad menas egentligen med att den är systemhotande? Och på vilket sätt kan den hota vår säkerhet?

    Rapporten Den sårbara staten av Carina Gunnarsson, pekar på att den organiserade brottsligheten hotar vårt system genom hot och våld, korruption och infiltration. Vad innebär detta och vilka konkreta exempel ser vi i Sverige idag?

    Rapporten lyfter framförallt kommuner som extra sårbara för den systemhotande brottsligheten. Vilka medel har kommuner och regioner att bemöta detta idag? Vilket stöd kan tex SKR ge i detta arbete? Vad saknas för att bygga motståndskraft?

    I det här avsnittet av Folk och Försvar podden diskuterar vi den organiserade brottsligheten och vilket hot den utgör mot våra samhällssystem och i längden vår säkerhet samt hur kommuner och andra aktörer kan bemöta detta.

    Medverkande:Carina Gunnarson, Forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och författare till rapporten Den sårbara statenChristina Kiernan, Samordnare på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

    Avsnittet leds av Tilde Andersson, utbildningsansvarig på Folk och Försvar

    • 43 min
    Vad är den Europeiska försvarsbyrån?

    Vad är den Europeiska försvarsbyrån?

    I en tid där globala säkerhetshot och geopolitiska spänningar intensifieras, har Sveriges och EU:s försvars- och säkerhetspolitiska landskap förändrats markant. Med en växande roll för försvarspolitiska samarbeten inom EU och det pågående arbetet för ett svenskt medlemskap i NATO, framstår det som allt viktigare att förstå de institutioner och mekanismer genom vilka EU stärker sin försvarskapacitet och främjar samarbete mellan medlemsstaterna. Europeiska försvarsbyrån (EDA) är en väsentlig del i dessa ansträngningar, vilket gör kunskap om dess verksamhet, mål och framtid viktig.

    EDA spelar en väsentlig roll i att koordinera försvarssamarbetet inom EU, främja investeringar i försvarsforskning och harmoniseringen av försvarsmateriel och kapaciteter mellan medlemsstaterna. I ljuset av de senaste årens säkerhetspolitiska utveckling, där hotbilder blivit alltmer komplexa och kräver snabba, samordnade svar, blir EDA:s arbete ännu mer relevant.

    Att lära sig mer om EDA är också viktigt för att förstå hur Sverige kan påverka och bidra till EU:s försvarsstrategiska beslut, särskilt i en tid då frågor om europeiskt självförsvar och strategisk autonomi får allt större uppmärksamhet. Med en svensk ordförande i EDA har Sverige en unik position att leda och forma diskussionen om Europas försvar i en tid av osäkerhet.

    Kunskap om EDA och dess arbete är därför en väsentlig pusselbit för att förstå både Sveriges och EU:s försvarspolitiska framtid, samt de utmaningar och möjligheter som ligger framför oss. Därför avser vi i denna podcast borra i dessa frågor, inte bara för de som är direkt involverade i försvars- och säkerhetspolitik, utan för alla medborgare som vill informera sig i vår gemensamma säkerhet och välfärd.

    Medverkande:

    David Bruhn, programansvarig för försvarspolitik Folk och Försvar

    Göran Mårtensson, generaldirektör för Försvarets materielverk (FMV)

    • 32 min
    Utbrottet av afrikansk svinpest

    Utbrottet av afrikansk svinpest

    I augusti 2023 konstaterades det första fallet av Afrikansk svinpest (ASP) i Sverige. Ett område på 1 000 kvm spärrades av kring Fagersta i Västmanland med omnejd. Det blev förbjudet för allmänheten att vistas i skog och mark, och en intensiv jakt inleddes för att hitta och avliva vildsvin i det smittade området. Nu, ett drygt halvår senare, har vissa restriktioner kunnat släppas och internationella medier lyfter den svenska hanteringen som ett framgångsexempel. Hur uppstod och hanterades utbrottet av afrikanska svinpest i Sverige, vad vet vi om sjukdomen och hur har samhället påverkats av krisen?

    Medverkande:


    Karl Ståhl, Statsepizootolog, Statens veterinärmedicinska anstalt SVA
    Nils Roos, Departementssekreterare, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet
    Programledare Lotta Lundmark, programansvarig civil beredskap, Folk och Försvar

    • 33 min
    Hur påverkar de införda sanktionerna Rysslands ekonomi?

    Hur påverkar de införda sanktionerna Rysslands ekonomi?

    Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022 har EU och andra länder i världen valt att införa sanktioner mot Ryssland. EU beslutade nyligen om ett 13:e sanktionspaket. Vilka sanktioner har införts och hur har de påverkat Rysslands ekonomiska utveckling? Hur fungerar sanktionerna och vilka utmaningar finns framöver?

    I detta avsnitt av Folk och Försvar-podden så diskuterar Pasi Huikuri, programansvarig för säkerhetspolitik på Folk och Försvar, tillsammans med Michael Koch, chef för Enheten för internationell handelsutveckling vid Kommerskollegium och Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm om de sanktioner som införts.

    • 26 min

Top Podcasts In News

Uusi Juttu
Uusi Juttu
Uutisraportti podcast
Helsingin Sanomat
Politiikan puskaradio
Iltalehti
The 404 Media Podcast
404 Media
Global News Podcast
BBC World Service
The Daily
The New York Times

You Might Also Like

Höjd Beredskap
Patrik Syk
Gräns
Sveriges Radio
RekylPodden
RekylPodden
Konflikt
Sveriges Radio
Europapodden
Sveriges Radio
Radiokorrespondenterna Ryssland
Sveriges Radio