9 episodes

Här samlar vi allt om kungahuset från Sveriges Radio Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Daniel af Klintberg

Kungahuset Sveriges Radio

    • News

Här samlar vi allt om kungahuset från Sveriges Radio Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Daniel af Klintberg

    Kungen i exklusiv intervju med Ekot om 70-årsdagen

    Kungen i exklusiv intervju med Ekot om 70-årsdagen

    Ekots hovreporter Bengt Hansell möter Kung Carl XVI Gustaf inför 70-årsdagen. Intervjun äger rum på Kungliga slottet i Stockholm, i en soffgrupp i prinsessan Sibyllas våning.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Lyssna också på Ekots extrasändning med anledning av Kungens födelsedag - ljudet finns längst ned i artikeln.
    Hur känns det att fylla 70 år?
    – Jo. jag tycker att det känns förhållandevis bra! Det är nog inte så farligt som jag trodde för 40 år sedan, då hade jag nog inte tänkt att jag skulle känna mig så här bra! säger kung Carl Gustaf.
    70 år, vilka är det viktiga händelserna, när kungen ser tillbaka?
    – Det är inte så lätt att komma ihåg allt som har hänt under 70 år. Men jag måste säga att det ska bli väldigt trevligt och ett jubileum som vi kan kalla det här för, är ändå också en möjlighet att bjuda vänner, familj och göra det till en trevlig fest, någonting som alla kan komma ihåg.
    – Som man kanske har möjlighet att komma ihåg själv när man blir ännu äldre kanske, skämtar kungen.
    – Det är också ett tillfälle för mig att kunna tacka statsmakterna för det jag har fått vara med om, att vara monark i Sverige under de senaste 40 åren, vilket också är ganska lång tid. Det är också någonting man tänker på.
    – Det är bra att tänka efter. Ibland så upplever man att folk säger att tiden går så fort. Det brukar man ju säga. Men då är det bra att stanna upp och tänka till, att det har runnit ganska mycket vatten under broarna och jag har hunnit med väldigt, väldigt mycket och hunnit uppleva kolossalt mycket, så att det har varit en spännande period i ens liv och jag kommer inte att sluta med det utan hoppas ha hälsan och orka hålla igång och det tror jag att jag känner för. Så det här ska bli skojigt, säger kung Carl Gustaf.
    Har tiden gått fort?
    – Ja, den gör det när man har ett ganska tufft program, det händer väldigt många olika saker hela tiden så det är inget monotont jobb att vara monark i Sverige. Det händer hela tiden spännande saker.
    – Vi reser en del, kanske inte lika mycket som allmänheten kanske tror. Men när vi har de möjligheterna och får förtroendet att resa och representera Sverige utomlands, det är stunder som man känner stolthet över Sverige och stolthet att vara svensk och träffa andra människor och förklara, i den mån man har möjlighet, vad Sverige står för. Då är man många gånger väldigt stolt över Sverige, berättar kung Carl Gustaf.
    Spännande saker som händer hela tiden, tänker kungen på något särskilt?
    – Nej, det är varierande. Egentligen skulle jag kanske vilja resa ännu oftare ute i Sverige. Men tyvärr är det väldigt mycket i sådan här verksamhet "in house", mycket är vanligt kontorsjobb på något sätt. Det är mycket möten, vi förbereder varje resa och besök, det är förvånansvärt vad det går mycket tid åt sådant, säger kungen.
    Om man backar 40-50 år tillbaka i tiden, kan man säga att monarkin stod på en bräckligare grund, när prins Bertil avstod från att gifta sig för att kunna rädda den svenska monarkin, kungen hade flera farbröder som förlorade sina prinstitlar för att de gifte sig man kan säga med "vanliga" kvinnor. 1980 togs ju förbudet mot att gifta sig med enskild svensk mans dotter bort i Successionsordningen.
    – Ja, det var ju ett sätt att modernisera och det stärkte ju monarkin för att det blev större bredd på möjligheter.
    – Jag har ju det här valspråket För Sverige I Tiden och det innebär att jag ville inte att monarkin ska vara någon gammal institution, vilket det är, men det ska inte vara en förlegad institution. Sedan vill jag inte förändra för snabbt och för mycket så att man blir någon slags banbrytare, jag...

    • 28 min
    Kungens jultal 2015

    Kungens jultal 2015

    Sändes 25/12 2015: Det första jultalet hölls av Prins Wilhelm 1938. Kung Carl XVI Gustaf har sedan 1972 hållit jultal varje år - till alla svenskar, hemma och utomlands.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Kungen sänder sin julhälsning från Prins Bertils våning på Stockholms slott, där en sprakande brasa är tänd. 

    • 10 min
    Kungens jultal 2014

    Kungens jultal 2014

    Jultalet är en tradition som inleddes år 1938 av prins Wilhelm. Sedan 1972 är det kung Carl XVI Gustaf som håller jultalet till alla svenskar, hemma och utomlands.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Årets tal spelades in i prins Bertils våning på Stockholms slott, där en sprakande brasa var tänd.
    Musiken i programmet är Drottningholmsmusiken: sats 1, Allegro con spirito (och sats 2 Allegretto) av Johan Helmich Roman med Nationalmusei kammarorkester under ledning av dirigent Claude Génetay.
    Länk: Läs jultalet

    • 9 min
    Kungens jultal 2013

    Kungens jultal 2013

    Sändes 25/12 2013: Kung Carl XVI Gustaf håller sitt traditionella jultal för svenska folket, hemma och utomlands. Producent är Bibi Rödöö och tekniker Erland von Heijne.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    • 11 min
    40 år på tronen - kungen i exklusiv intervju

    40 år på tronen - kungen i exklusiv intervju

    Ekots reporter Bengt Hansell följer kungahuset och har fått en exklusiv intervju med kungen inför dagens firande av kungens 40 år på tronen.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Kungen börjar med att berätta om situationen när Gustaf VI Adolf just hade avlidit och han själv skulle ta vid.

    – Det är klart att det var oerhört spännande, från den synvinkeln att det var någonting stort som låg framför mig och samtidigt visste jag ju om det sedan lång tid tillbaka. Jag hade blivit uppfostrad, fått en utbildning, gått i skolor, besökt ett antal verk och industrier runt om i Sverige och även utomlands. Så att jag skulle vara väl rustad för uppgiften. Men jag tror aldrig riktigt man kan förstå vad en sådan uppgift, trots allt, innebär för en, personligen. Jag förstod ju och visste vad det innebar, men kanske inte riktigt hur det skulle kunna påverka, hur jag skulle kunna orka med eller hur jag skulle kunna gå allmänheten till mötes.

    – Jag var ju då väldigt ung i jämförelse med min farfar, jag var ju bara 27 år, han var ju plus 90 år. Det är klart att från svenska folket kunna överföra, så att säga, en tillit till en ung yngling i 20-årsåldern, det är inte helt lätt. Men både från min sida och från allmänheten, svenska folkets, var det inte helt lätt.

    – Men samtidigt var det en ganska lång period, tyvärr, som min farfar, han låg på sin dödsbädd en vecka. Vi förstod i familjen att det led mot slutet. Men under den veckan så hann jag sätta mig in i, mer påtagligt, att nu var det faktiskt dags och på något sätt så hjälpte det mig att hinna fundera igenom ytterligare hur jag skulle agera.

    – Varje person har ju sin egen personlighet och jag kan ju inte förändra mig till en 90-åring utan det var ju bara att leva och vara sig själv och det ungdom jag var, faktiskt.

    Kände kungen förväntningar?

    – Javisst, det var ju väldigt besvärligt att känna att man fortfarande var ung, men omgivningen tog emot en som en äldre redan vuxen och färdig person och det är man ju inte i 20-årsåldern, även om alla 20-åringar tror att de är fullvuxna och redan utvecklade men det finns mycket kvar. Man utvecklas hela sitt liv och det är någonting man upplevt och känner nu.

    Var det nervöst i Rikssalen med mycket ceremonier?

    – Självklart var det väldigt nervöst att tala i Rikssalen, framför allt i en sådan här situation, det var ju något utöver det vanliga. Och det är det ju fortfarande om man skulle tala i en motsvarande situation.

    – Men även där tränade jag lite innan, fast inte som i dag. I dag är det så många professionella specialister på framförandet och alla har synpunkter hur man ska prata och stå och utföra rörelser. Det är ett helt nytt skrå, det fanns ju knappast på den tiden. Kanske det fanns inom Dramaten och så vidare, men det var inte aktuellt på den tiden. Jag var ju definitivt inte direkt skolad i den konsten, jag har väl aldrig varit skolan i den konsten utan det är sådant jag har försökt utveckla själv, helt enkelt.

    När kungen tillträdde då, var det något annat att vara kung. Det var mer formellt med uppgifter som sedemera ändrades några år senare?

    – Det fanns ju en del uppgifter som har ändrats sedan den tiden, sedan 1975 och då var det fortfarande de här fredagskonseljerna. Det var varje fredag konselj med regeringen på slottet, säg vid tiotiden. Den pågick väl en timme. Min farfar hade även sommarkonseljer nere på Sofiero dit stora delar av regeringen åkte, där man gick igenom alla de olika regeringsbesluten som hade tagits. Men det var ganska summariskt, i nummerordning, man tog det blockvis och hann väl inte direkt gå igenom varje beslut, men det var en formell sak som skulle göras...

    • 33 min
    Kungens jultal 2012

    Kungens jultal 2012

    Sändes 25/12 2012: Kung Carl XVI Gustaf håller sitt traditionella jultal till svenskarna hemma och utomlands.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    • 11 min

Top Podcasts In News

Viikon kuumimmat aiheet
Sebastian Tynkkynen, Miko Bergbom, Joakim Vigelius
Uutisraportti podcast
Helsingin Sanomat
Politiikan puskaradio
Iltalehti
Global News Podcast
BBC World Service
The Daily
The New York Times
Lauantaikerho
Helsingin Sanomat

You Might Also Like

More by Sveriges Radio

P3 Dokumentär
Sveriges Radio
P1 Dokumentär
Sveriges Radio
P3 Historia
Sveriges Radio
Creepypodden i P3
Sveriges Radio
P3 Krim
Sveriges Radio
Radio Sweden på lätt svenska
Sveriges Radio