300 episodes

Berättelser från verkligheten Ansvarig utgivare: Louise Welander

P1 Dokumentär Sveriges Radio

  • Society & Culture
  • 4.0 • 6 Ratings

Berättelser från verkligheten Ansvarig utgivare: Louise Welander

  Inspärrad på rättspsyk

  Inspärrad på rättspsyk

  Trots att läkarna säger att han inte borde vara där är Niklas inlåst på rättspsyk. Niklas vet inte hur länge han ska vara kvar.

  Sverige dömer psykiskt sjuka personer för brott och dessa kan sen vårdas livet ut, oavsett hur allvarligt brottet var och oavsett hur psykiskt sjuka de är Nästan överallt annars i världen anses en person som är tillräckligt psykiskt sjuk inte kunna ta ansvar för sina handlingar. Ingen vet hur många personer som sitter inlåsta på det här sättet i Sverige och trots att nästan hela professionen är överens om att vårt system måste ändras är det här inget någon politiker vill befatta sig med.  Reporter: Lasse Edfast
  Producent: Ylva Lindgren
  September 2020, Stockholm.

  • 51 min
  Fagerhult – i skuggan av pandemin

  Fagerhult – i skuggan av pandemin

  Viruset har ännu inte nått den småländska landsbygden ändå är allt annorlunda.

  Våren 2020 tvingar Corona-pandemin hela länder att stänga ner. Trots att Fagerhult har klarat sig än så länge, märks konsekvenserna även här.
  Folk har fått ett slags avståndstagande vana. Och det har smugit sig in en misstänksamhet mot stockholmare: kom inte hit liksom, säger Ove Enler, 68 år och pensionerad flygtekniker.
  Hjärtat i byn är närbutiken som drivs av Jonas Andersson. Han jobbar långa dagar under pandemin och kör ut mat till folk som isolerat sig. Men själv är han inte orolig. I sociala medier har Jonas skrivit inlägg om att det verkar vara nåt lurt med hela pandemin.
  Jag är en sån där ful fisk som går på tvärs mot vad andra tycker. För mig är det fullt möjligt att det finns så mäktiga krafter som kan hitta på något sånt här.
  Prästen Ola slår upp porten till den tomma kyrkan. Gudstjänsterna hålls digitalt och kyrkan är stängd för besökare.
  Vad skulle Jesus ha gjort i den här situationen? Det funderar jag mycket på: vad skulle Jesus ha gjort?
  Fagerhult i skuggan av pandemin är ett program av Maria Hansson Botin. 
  Producent: Martin Jönsson
  Slutmix: Nima Shams
  Göteborg, september 2020.

  • 49 min
  PODDTIPS: Malexander - Min pappa var odödlig

  PODDTIPS: Malexander - Min pappa var odödlig

  När nazisterna är klara ligger två poliser avrättade mitt i sommaridyllen. Nu 20 år senare ska gärningsmännen snart släppas. Sara var 11 år när hon förlorade sin pappa - polisen Olle Borén.

  Över 20 år har gått sen skotten i Malexander - snart är gärningsmännen fria - men hur har det gått för de som var barn och unga vuxna och som tvingades växa upp i skuggan av ett av landets mest brutala brott? Hur har de gjort för att överleva och gå vidare?
  I det första programmet möter du Sara Borén Jedebäck som var 11 år gammal när hennes pappa - polisen Olle Borén mördades.
  Reporter: Pernilla Wadebäck
  Producent: Magnus Arvidson
  Slutmix: Nima Shams
  HELA SERIEN HITTAR DU I P1 DOKUMENTÄR:MINISERIE

  • 25 min
  Innan mamma glömmer

  Innan mamma glömmer

  Johanna är gravid med sitt första barn när hennes egen mamma får diagnosen Alzheimer. Mamman, som lever ensam, har inga andra barn och hennes sjukdom kräver alltmer av Johannas tid.

  Vissa dagar är allt som vanligt, andra dagar är allt upp och ner. Det värsta är att oavsett vad de gör så kommer det inte bli bättre, bara sämre.
  Johannas mamma är konstnär och har alltid haft ett rikt socialt liv med intressanta vänner, men att upprätthålla det livet blir allt svårare, trots Johannas stöd.

  I den här dokumentären får vi följa Johanna, hennes mamma och bebisen Smulan" under 1,5 år. Det är en  berättelse om att bli mamma och samtidigt behöva hjälpa sin mamma. De kommer att göra saker tillsammans för kanske sista gången och de har ett mål: att skapa Johannas mammas kanske sista konstutställning.
  Johanna är radiojournalist och gymnasielärare och bor med man och barn i Stockholm. Detta är hennes första dokumentär.
  Reporter: Johanna Hinteregger Producent: Håkan Engström  Slutmix: Nima Shams
  dokred@sverigesradio.se

  • 50 min
  Jag lämnade bort min dotter

  Jag lämnade bort min dotter

  Gilma glömmer aldrig dagen då hon såg sin bebis försvinna iväg i korridoren på socialkontoret i Colombia. Hon var sexton år. Skulle hon någonsin se sin dotter igen?

  När Gilma ger upp rätten till sitt barn är det ett beslut som kommer att prägla hela hennes liv. Hon har inte längre någon rätt att veta vart dottern tar vägen. I trettiofem år lever hon med ovissheten och med känslan av skuld över beslutet, tills en dag då telefonen ringer.
  I Sverige finns det cirka femtusen adopterade från Colombia. Många av dem åker dit i hopp om att hitta sitt ursprung.
  Men hur är det för en mamma som har adopterat bort sitt barn och som plötsligt blir uppsökt av samma barn som vuxen?
  Programmet gjordes 2017.
  Reporter: Cecilia Mora Producent: Ylva Lindgren Slutmix: Fredrik Nilsson

  • 50 min
  TIPS: P1 Dokumentär Miniserie: Barnen i Vårdnadstvisterna

  TIPS: P1 Dokumentär Miniserie: Barnen i Vårdnadstvisterna

  För dig som lyssnar på P1 dokumentär - upptäck P1 Dokumentär Miniserie och nya serien Barnen vårdnadstvisterna. Vad händer med barnen när vuxna inte lyssnar ? Ute nu i appen Sveriges Radio Play

  • 39 sec

Customer Reviews

4.0 out of 5
6 Ratings

6 Ratings

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio