300 episodes

Starka berättelser om musik. Ansvarig utgivare: Elle-Kari Höjeberg

P2 Dokumentär Sveriges Radio

  • Society & Culture

Starka berättelser om musik. Ansvarig utgivare: Elle-Kari Höjeberg

  Beethoven och demonerna

  Beethoven och demonerna

  Ludwig van Beethovens 32 pianosonater är en bibel i den klassiska musikvärlden. Men de innebär också ångest, demoner och blockeringar en nästan omöjlig börda att bära för unga pianister.

  Pianosonaterna utgör kärnan i den västerländska pianorepertoaren och är en ofrånkomlig del av varje pianists utbildning. Musiken ses som ett eldprov, ett måste, och världen över kämpar pianister med denna utmaning.
  Här följer vi tre pianister i närkamp med sonaterna i frågor om hur sonaternas speciella ställning också gör dem förknippade med rädsla, förlamning och demoner. Ett program om modet som krävs för att spela dem och de känslor som väcks när man utmanar den mest heliga repertoaren.
  Hör pianisterna Francisca Skoogh, David Huang, Per Tengstrand och studenten Maja Korp.
  En dokumentär från 2020 av Cecilia Josefson.

  • 57 min
  Porrmässan – musikverket som gjorde skandal

  Porrmässan – musikverket som gjorde skandal

  Dödsmässan i Berwaldhallen orsakar demonstrationer, bombhot och moraldebatt. Musiker hoppar av, försök görs att stoppa föreställningen och kompositören Sven-David Sandström får gå under jorden.

  I mitten av 70-talet beställer Sveriges Radio ett musikverk av poeten Tobias Berggren och den då okände tonsättaren Sven David Sandström. Åren går och när Berggren och Sandström kommer tillbaka har de komponerat ett jätteverk. De kallar det en dödsmässa för de barn som dog i förintelselägren. Musikverket är för två körer, barnkör, stor symfoniorkester och fyra operasolister. I mässan iscensätts våldtäkter på barn, med citat hämtade från porrfilmer, parodier på kristna texter blandat med snapsvisor.
  Under repetitionerna av verket vill representanter för både politiska partier och frikyrkan stoppa uppsättningen, musiker hoppar av och föräldrar till barn i barnkören förbjuder barnen att vara med. Berwaldhallen bombhotas och kompositören får gå under jorden.
  Sven-David Sandströms Requiem, De ur alla minnen fallna kommer att bli det dyraste verk som Sveriges Radio någonsin beställt, ett verk som både gjorde skandal och succé. Det har aldrig uppförts igen.
  Sven-David Sandström, en av Sveriges mest kända tonsättare, gick bort i juni i år 2019 innan dokumentären var färdig.
  Reporter: Märta Myrstener Producent: Håkan Engström Slutmix: Elvira Björnfot
  Programmet sändes första gången i september 2019 som en P1 Dokumentär.

  • 56 min
  Jenny Lind – världens första superstjärna

  Jenny Lind – världens första superstjärna

  Under 1800-talet fick Jenny Lind smeknamnet Den svenska näktergalen. Ryktet om hennes storhet spred sig snabbt och hon blev världens första superstjärna med en internationell karriär. Hör hennes barnbarns barnbarn berätta.

  Operasopranen Jenny Lind fick sitt stora genombrott vid Kungliga teatern i Stockholm 1838, bara 17 år gammal. Några år senare lämnade hon Sverige för en lysande karriär vid stora operahus runt om i Europa. Felix Mendelssohn och Johannes Brahms älskade hennes sång och det var slagsmål om biljetterna när Den svenska näktergalen uppträdde.
  Den nya tillvaron var en stor kontrast till Jenny Linds barndom. Hon föddes 1820, utanför äktenskapet, och blev genast bortlämnad till fosterföräldrar.
  Jenny älskade att sjunga och det var när hon satt i fönstret och sjöng hemma hos sina fosterföräldrar som det hände. Av en slump råkade en tjänsteflicka till en operadansös höra henne. Jenny fick en plats vid Kungliga teaterns elevskola i Stockholm och sedermera huvudroll efter huvudroll i mängder av stora operor.
  I programmet medverkar Jenny Linds barnbarns barnbarn Sarah Jenny Dunsmure, svenska Jenny Lindsällskapets ordförande Inga Lewenhaupt och Torsten Pettersson, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet.
  Sarah Jenny Dunsmure avled en tid efter intervjuerna.
  All musik i programmet är sådan som Jenny Lind sjungit och alla citat är autentiska, men något moderniserade. De har lästs in av Unn Almqvist Danemo, Peter Danemo, Elias Krantz och Betty Törnkvist.
  En dokumentär från 2019 av Helene Almqvist.

  • 57 min
  Gunnar Ekelöf och musiken

  Gunnar Ekelöf och musiken

  Det var ett helt oväntat fynd. En gammal resväska med initialerna G.E. Bland böcker, brev och anteckningar låg några gamla partitur. Det här är historien om Gunnar Ekelöfs hemliga tonsättardröm.

  Gunnar Ekelöf är en av landets mest älskade poeter genom tiderna. Det här är historien om hans hemliga dröm om att bli tonsättare, om längtan efter musiken och hur han lyckades hitta textens inneboende sång.
  Programmet berättar också om en märklig skivsamling som stått i princip orörd fram till i dag.
  En dokumentär från 2019 av Eric Schüldt.

  • 57 min
  Drömmen om Kalifornien

  Drömmen om Kalifornien

  Under ett knappt decennium på 1960-talet var Kalifornien centrum för nya musikaliska strömningar. Musiker och ungdomar vallfärdade till USA:s västkust men plötsligt var allt över.

  I helgen är det 50 år sedan 1960-talet dog. Den 6 december 1969 arrangerades Altamontfestivalen i norra Kalifornien. Festivalen var tänkt att bli ett andra Woodstock men slutade med kaos och dödsfall, när Rolling Stones säkerhetsvakter från Hells Angels knivhögg en man i publiken. Tidigare samma höst hade Manson-morden ägt rum. Hippierörelsen tappade kraft.
  Under ett knappt decennium var Kalifornien centrum för nya musikaliska strömningar. Dokumentären Drömmen om Kalifornien berättar historien om det kaliforniska soundet, från den bortglömda genren exotica som andra världskrigets hemvändande amerikanska soldater tog med sig från öarna i Stilla havet, till surfrocken och den psykedeliska trenden.
  Med rötterna bland beatniks, nature boys och revolterande studenter växte hippierörelsen fram med flower power och drömmen om en bättre värld och ett utvidgat medvetande. Grupper som The Beach Boys, The Mamas and the Papas och The Beatles blev den nya tidens superstjärnor.
  En P2 Dokumentär producerad av Eva Schöier och presenterad av Staffan Schöier.

  • 56 min
  Skivarkeologerna

  Skivarkeologerna

  Hur kan man vara beredd att gå i personlig konkurs i sin jakt på en skiva? Möt människor som maniskt samlar på gammalt inspelat ljud. Kanske av kärlek till en produkt, kanske av fascination för ett ljud som inte går att manipulera.

  Historierna som kretsar kring skivsamlande är många. De handlar till stor del om hur jakten tar sig uttryck, till exempel om samlare som hellre går i konkurs än missar att på auktion köpa en bluesskiva med Robert Johnson för en halv miljon kronor.
  P2 Dokumentär reser runt i Sverige och USA och träffar några av världens mest hängivna skivsamlare för att ta reda på vad som driver dem.
  Kanske ligger en del av fascinationen i stenkakan som produkt, tillverkad av schellack och kol och nästan helt organisk. Kanske handlar det om det direktinspelade ljudet utan mixningar och efterarbeten ett ljud som helt enkelt inte går att manipulera.
  En dokumentär från 2019 av Ola Anderstedt.

  • 56 min

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio