129 episodes

Dokumentärer om vägen till toppen och livet bakom hitsen för vår tids största artister. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

P3 Musikdokumentär Sveriges Radio

  • Music
  • 4.8 • 22 Ratings

Dokumentärer om vägen till toppen och livet bakom hitsen för vår tids största artister. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

  Kylie Minogue – popdrottningen som återuppstår varje decennium

  Kylie Minogue – popdrottningen som återuppstår varje decennium

  Det här är berättelsen om Australiens genom tiderna största popstjärna, den korta tjejen med det breda leendet som som fick sin första hit redan 1987 och som år 2023 återigen toppar listorna.
  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
  Royal Albert Hall, London. Den pampiga konsertsalen har intagits av svartklädda svåra poeter. Det är den 7 juli 1996 och dags för ett creddigt poesievent som egentligen inte är en tävling, men som skämtsamt kallas för Poetry Olympics.
  I dom glesa sametsröda bänkraderna syns prominenta gäster som den amerikanske poeten Allen Ginsberg och punkikonen Patti Smith. Men det är inte deras framträdanden som kommer att stanna kvar hos åskådarna. 
  – Well I did not expect to be here, but I have come with words that I did not write, which I shall read to you.
  Publiken vet inte riktigt vad dom ska tro när den australiensiska popstjärnan Kylie Minogue, som dominerat det sena 80-talet och tidiga 90-talet med sin tuggummipop, kliver ut på scenen.
  – In my imagination there is no complicationI dream about you all the timeIn my mind a celebration, the sweetest of sensationThinking you could be mine
  I gröna träningsoverallsbyxor börjar en osminkad och kortklippt Kylie, med glimten i ögat, recitera en av sina första hitlåtar.
  – I'm dreaming, you fell in love with me like I'm in love with youBut dreaming's all I do if only they'd come trueI should be so luckyLucky, lucky, luckyI should be so lucky in love
  Kylie tar förvånat emot dom exalterade applåderna och ler. Dom tungsinta poesi-fantasterna i publiken älskar henne. Kylie, som beskyllts för att vara en kommersiell produkt skapad av andra, visar att hon likt en kameleont är en mästare på att anpassa sig.
  Medverkande: Ranya Assadi, Jonas David och Emma Ribbing
  Programmet är gjort av Joanna Korbutiak i oktober 2023Producent var Elinor Ahlborn Exekutiv producent Anna JohannessenSlutmix Fredrik NilsonProgramledare Siri Hill
  Ljudklippen i programmet kommer från intervjuer i 60 Minutes Australia (Nine Network, 1989), Current Affairs (Nine Network, 2014), Terry Wogan (BBC, 1988), Kylie - the Interview (Sky One, 2006), tv-serien Grannar (Network 10, 1986, 1988 och 2022), tv-sändning av Logies (Network Ten, 1987, 1988), Det kommer mera (SVT, 1994), Brit Awards (ITV, 2002), podcasten BBC Eras (2023) och Table Manners (2020), samt inspelningar av Glastonbury festival (BBC, 2005, 2019), Poetry Olympics (1996).

  • 1 hr 5 min
  Bad Bunny – puertoricanen med målade naglar som blev världens största artist

  Bad Bunny – puertoricanen med målade naglar som blev världens största artist

  Det här är berättelsen om världens mest streamade artist, en rappare som vänt upp och ner på reggaetonens machoideal och alltid är redo att slåss för Puerto Rico.
  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
  Februari 2020. Jimmy Fallon sitter framför en kuliss av ett nattligt New York i The Tonight Show. Han håller upp omslaget till Bad Bunnys nya album i LP-format, och kämpar med uttalet på titeln. Ljuset skruvas ner och allt i tv-studion blir blått. Spotlights riktas mot scenen. 
  Där står den puertoricanska artisten Bad Bunny, i en ljusrosa oversize-kavaj som han håller ihop med handen. Han böjer på knäna, lutar sig lite framåt och gungar med kroppen. Från hans öron dinglar långa guldörhängen. När kameran zoomar ut blir det tydligt för tittarna vad Bad Bunny har på underkroppen. En svart, knälång kjol.
  När framträdandet nästan är slut, rätar Bad Bunny upp sig och krånglar av kavajen från sina axlar. Under har han en vit t-shirt, med stora tydliga bokstäver. Men texten är på spanska: “Mataron a Alexa, no a un hombre con falda”. Spridda applåder hörs i publiken, från dem som fattar vad det står: “De dödade Alexa, inte en man i kjol”.
  Budskapet handlar om transkvinnan Alexa, som skjutits ihjäl i Puerto Rico några dagar tidigare. En video där hon trakasseras postades på sociala medier några timmar innan hon hittades död. Samtidigt som mordet utreds som hatbrott, har flera puertoricanska tidningar kallat Alexa för “en man i kjol”.
  Bad Bunny gör en liten piruett på scenen och kjolen fladdrar runt hans knän. Han struntar helt i att programledaren och en majoritet av tv-tittarna inte förstår vad det står på hans tröja. På bästa sändningstid, ser musikvärldens största stjärnskott istället till att visa tidningarna i sitt hemland vad han tycker om deras felkönande av Alexa.
  Medverkande: Javiera Ninoska, Carmen Dickson
  Dokumentären är gjord av Elinor Ahlborn i oktober 2023Producent Joanna KorbutiakExekutiv producent Anna JohannessenSlutmix Fredrik NilssonProgramledare Siri Hill
  Ljudklippen i dokumentären kommer från Billboard, ABC News, The Daily Show with Trevor Noah, The Tonight Show with Jimmy Fallon, The Late Late Show with James Corden, Alofoke Radio, Grammys, WWE, AP, Youtube, Telemundo och Fox.

  • 56 min
  Cherrie – att hitta hem

  Cherrie – att hitta hem

  Det här är berättelsen om Rinkebytjejen som blivit hela Sveriges RnB-drottning, som slog igenom med låtar som handlade om våldet i förorten men sen kämpat för att slippa vara en talesperson för orten.
  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
  Klockan har för länge sen passerat midnatt, men inne i den lilla ettan i Tensta pågår samtalet för fullt. Det är slutet av 2013. 22-åriga Cherrie visar upp låttexter hon skrivit och Malmöproducenten och artisten Leslie Tay spelar i sin tur upp olika melodislingor. De har tillbringat hela dagen i studion med producenten Amr Badr och Cherrie är som pånyttfödd. 
  När hennes kompis ringde tidigare i morse, för att dra med henne till studion, hade hon suttit instängd och deppat med persiennerna neddragna i flera veckor. Den senaste tiden har inget gått hennes väg. Hennes förhållande har gått i kras och musikskapandet har länge stått och stampat. Men nu är det som att hon väckts ur sin dvala.
  Samtidigt som morgonen närmar sig känner Cherrie hur framtidstron återvänder. Hon bestämmer sig för att det är dags att rycka upp sig och på riktigt satsa på musiken, men Leslie är till en början osäker på om hon verkligen menar allvar. 
  – Han var så ”Om jag ska kunna ge dig min tid och min energi, jag måste veta att du är down 100 %”. Jag var ärlig mot honom, jag var så ”lyssna, du ser hur mörkt det är i den här lägenheten, hur tomt det är. Jag har varit inlåst här i månader. Jag mår inte bra. Jag vet inte vad jag ska göra av med livet. Så jag kommer inte kunna svika dig. För om jag inte gör det här, jag kommer inte göra något annat”.
  P3 Musikdokumentär om Cherrie handlar om den framväxande svenska RnB-scenen, att ständigt kämpa i uppförsbacke och kampen att få styra sitt eget narrativ.
  Medverkande: Cherrie, Imenella, Milena Yigsaw och Hasan Ramic.
  Programmet är gjort av Anna Lillkung, hösten 2023Producent Joanna KorbutiakExekutiv producent Anna JohannessenSlutmix Fredrik NilssonProgramledare Siri Hill 
  Ljudklippen i programmet kommer från Ut ur mörkret (SVT Edit, 2018), Morgonpasset i P3 (Sveriges Radio, 2015), P3 Guldgalan 2017 (Sveriges Radio, 2017), Musikhjälpen (Sveriges Radio, 2018) och Så mycket bättre (TV4, 2021).

  • 1 hr 10 min
  Elvis Presley – publiken, Priscilla och pillren

  Elvis Presley – publiken, Priscilla och pillren

  Det här är berättelsen om mannen bakom myten, om hur en mammig liten kille från Memphis kunde bli världens största artist och sexsymbol.
  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
  Konserten på Rushmore Civic Center i Rapid City börjar lida mot sitt slut. Kungen av rock'n'roll har precis mumlat sig igenom en förkortad version av sin gamla 50-talshit Hound Dog. Publiken vet inte riktigt vad den ska tro. Han må bära sin karakteristiska vita jumpsuit, strösslad med gnistrande guldbroderier och uppfälld krage, men mannen som står på scen den här junikvällen 1977 är inte den han en gång varit. 
  Elvis ansikte är svullet. Han rör sig stelt och tycks ha svårt att komma ihåg texterna till låtarna han har sjungit halva sitt liv. Han som brukade hypnotisera sin extatiska publik slår sig nu andfått ner vid den stora flygeln. Han stakar sig och publiken skrattar nervöst med i hans skämt. Men så fort Elvis fingrar nuddar tangenterna och han tar den första tonen kan publiken andas ut. Kungen av rock’n’roll har visat att han fortfarande förtjänar sin titel. Men om mindre än två månader kommer han att vara död. 
  P3 Musikdokumentär om Elvis Presley är en historia om en banbrytande artist som blev världens första tonårsidol och som än idag, mer än 45 år efter sin död fortfarande är kungen av rock'n'roll.
  Medverkande: Berit Selling, Robert Jonsson och Caroline Hainer.
  Programmet är gjort av Joanna Korbutiak hösten 2023Producent var Anna JohannessenExekutiv producent Lars TruedsonSlutmix Fredrik NilsonProgramledare Siri Hill
  Ljudklippen i programmet kommer från Ekot (Sveriges Radio, 1977), Louisiana Hayride (1954), Hy Gardner Calling! (WRCA, 1956), U-I News (1958), British Pathé (1960, 1967), Elvis Sails (1958), Larry King (CNN, 1999), Loose Women (ITV, 2016), spelfilmen Fun in Acapulco (1964), samt presskonferensen på Graceland 7 mars 1960 och presskonferensen inför spelningarna i Madison Square Garden 9 juni 1972.

  • 1 hr 13 min
  Christina Aguilera – kampen för att ta sig ur Britneys skugga

  Christina Aguilera – kampen för att ta sig ur Britneys skugga

  Det här är berättelsen om tonårsstjärnan med den stora rösten som chockade en hel värld med sin sexiga musik.
  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
  Tonerna till Mendelssons bröllopsmarsch ljuder när popmusikens moder - Madonna - stiger upp ur en enorm bröllopstårta. Det är den 28 augusti 2003 och kändisar som Paris Hilton, Eminem och Beyoncé trängs i publiken på MTV Video Music Awards.
  På scen står inte bara Madonna, utan också de utmålade rivalerna Britney Spears och Christina Aguilera. Popprinsessorna är klädda i vita spetskorsetter, korta shorts och knähöga boots. De har nyss slängt av sig sina skira brudslöjor och Christinas svarta hår står i stark kontrast till Britneys blonda.
  Mot slutet av låten “Hollywood” händer det som kommer att bli årets stora popkulturella snackis. Madonna vänder sig plötsligt mot Britney och kysser henne, rakt på munnen. Den chockerade publiken jublar och tv-kamerorna zoomar genast in på Britneys ex - Justin Timberlake.
  Medan Justins stela min fyller tv-skärmarna klipps det som händer näst på scen nästan helt bort - nämligen att Madonna också kysser Christina. När tabloidernas uppslag fylls av de största nyheterna från VMA-galan är det som om kyssen med Christina aldrig ägt rum.
  P3 Musikdokumentär om Christina Aguilera är en berättelse om att gå från att vara en oskuldsfull Disneystjärna till att bli en av världens största och sexigaste popartister, utan att någonsin be om ursäkt för sig själv.Dokumentären är gjord av Anna Lillkung hösten 2023Producent Joanna KorbutiakExekutiv producent Anna JohannessenSlutmix Fredrik NilssonProgramledare Siri Hill
  Medverkande: Daniel Paris, Natasha Azarmi, Johan Åberg och Johanna Smeds
  Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären ”E! Entertainment Special: Christina Aguilera” (2003), The All New Mickey Mouse Club (The Disney Channel, 1994), American Music Awards (1996), Access Hollywood (1999), morgonshowen The Big Breakfast (Channel 4, 2000), MTV Video Music Awards (MTV, 2001; MTV 2003), nyhetsbyrån Associated Press (2008; 2011), filmen Burlesque (2010), podcasten Call Her Daddy (2023), samt från Youtube-kontona XTina Daily, Christina Aguilera, Pittsburgh Penguins, Christina Aguilera TV, Awards Show Network, KK Pink Factor och Atilio Enrique.

  • 1 hr 7 min
  Sinéad O'Connor – den irländska rebellen som vägrade låta sig styras

  Sinéad O'Connor – den irländska rebellen som vägrade låta sig styras

  Det här är berättelsen om den snaggade sångerskan som tog världen med storm med låten Nothing Compares 2 U, för att kort därefter stämplas som ett oberäkneligt oväder.
  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
  Det här avsnittet handlar delvis om allvarlig psykisk ohälsa och självmord. Har du eller någon du känner självmordstankar, vänd dig till din vårdcentral. Du kan också kontakta till exempel självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 och via deras hemsida mind.se, eller Jourhavande medmänniska på telefonnummer 08 - 702 16 80. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
  Det är den 3 oktober 1992. Runt om i USA har amerikaner slagit sig ner i tv-sofforna för att se på det anrika sketchprogrammet Saturday Night Live. Flamsiga sketcher avlöser varandra och studiopubliken skrattar på precis rätt ställen. När den livesända showen närmar sig sitt slut är det dags för kvällens gästartist att inta scenen. 
  26-åriga Sinead O’Connor tittar rakt in i kameran och stämningen i studion förändras helt. Hennes vadlånga vita spetsklänning påminner om en katolsk konfirmationsklänning och bredvid henne brinner tjocka vita ljus. Håret är snaggat och i händerna håller hon ett stort fotografi - med bilden vänd mot sig.
  Den irländska sångerskan som två år tidigare gjort världssuccé med balladen Nothing Compares 2 U - har ikväll valt att framföra en gammal Bob Marley-låt. Samtidigt som hon sjunger de sista tonerna, lyfter hon upp fotografiet och vänder det mot kameran. Det föreställer den sittande påven, Johannes Paulus II. Utan att för en sekund släppa tv-tittarna med blicken river hon sönder bilden och säger:
  – Fight the real enemy!
  Publiken har ingen aning om hur de ska reagera och tv-producenterna tittar panikslaget på varandra - det här stod inte i manus. Sinead har knappt hunnit blåsa ut de tjocka vita ljusen innan tv-kanalens telefoner börjar ringa. P3 Musikdokumentär om Sinéad O'Connor handlar om hur hon gjorde uppror mot ett konservativt system och utmanade bilden av hur en kvinnlig artist ska bete sig, men också om priset hon fick betala för det.Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak i augusti 2023Producent är Anna LillkungExekutiv producent är Anna JohannessenSlutmix är gjord av Fredrik NilssonProgramledare är Siri Hill
  Medverkande: Karen Dempsey, Kajsa Grytt och Kristofer Andersson
  Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären Nothing Compares (2022), intervjuer i Avsminkat (Sveriges Radio, 1988), The Late Late Show (RTÉ, 1990 och 1992), Taking A Stand (RTÉ, 1992), This Morning (ITV, 2007), framträdanden i Saturday Night Live (NBC, 1992) och youtubekontona WION The World is One News, Jordy McDermott och Polly.

  • 1 hr 5 min

Customer Reviews

4.8 out of 5
22 Ratings

22 Ratings

_Hedstrom ,

Intressant!

Intressant lyssning för musikintresserade!

Top Podcasts In Music

Apple Music
Devin Townsend
Kutski
Dan Giffin
Audible | Wondery
Tiësto

You Might Also Like

Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio

More by Sveriges Radio

Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio