17 episodes

En podd om livet när det skaver, med Hanna Hellquist och psykolog Lasse Övling. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

P3 Psykologen Sveriges Radio

  • Religion & Spirituality

En podd om livet när det skaver, med Hanna Hellquist och psykolog Lasse Övling. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

  Hur pratar man chefen utan att bryta ihop?

  Hur pratar man chefen utan att bryta ihop?

  Varje gång Caroline ska prata med en chef får hon panik. Hon analyserar, funderar och har ångest i veckor innan mötet och väl där börjar hon gråta så fort hon ska försöka prata.

  - Jag får katastrofkänslor bara av att få mailet om mötet. Det är som att jag alltid är beredd på att det ska gå åt skogen, berättar Caroline.
  Hon jobbar i en bransch med otrygga anställningar och samtal med chefer är därför vardag. Nu vill hon lära sig hantera mötena och hitta ett sätt att stärka sin självkänsla. För just nu känns det som att hela hennes värde ligger i vad hon presterar.
  - Om jag inte är bra på jobbet är jag ju inte bra på någonting.

  • 31 min
  Jag vill kunna slappna av

  Jag vill kunna slappna av

  I hela sitt vuxna liv har Martin, 30, fokuserat på sitt yttre. Men känslan av att något kommer att gå fel har alltid funnits där. Att allt kommer gå åt skogen.

  - Det känns som att vad jag än gör så duger jag inte, säger Martin.
  Under många år försökte han bota känslan av att inte duga med träning. Han började med bodybuilding, blev större och större men ingenting hjälpte. Då började han skada sig själv.
  - Det är hemskt att tänka på. Jag försökte ju bara göra rätt och ändå har jag varit så elak mot mig själv. Det gör ont i själen, säger Martin.
  Nu vill han hitta ett sätt att känna att han duger utan att göra något alls. Att stanna upp istället för att ständigt jaga vidare.

  • 33 min
  Jag har social ångest

  Jag har social ångest

  Sofia är 24 år och kämpar med social ångest. Hon tänker mycket på vad folk ska tycka om henne, speciellt på kvällen, och då kommer panikångesten.

  - Det känns som att allt runt mig får en annan skepnad och att väggarna närmar sig, berättar Sofia.
  Nu har Sofia flyttat till en ny stad och är därför tvungen att börja lära känna nya människor. Men det känns som att ingen tycker om henne på riktigt och att träffa folk blir bara jobbigt.
  - Jag blir väldigt självkritisk och tänker hela tiden att jag sagt en massa dumma saker.  Hur ska Sofia göra för att förändra ett beteende som funnits där så länge hon kan minnas?

  • 33 min
  Oscar Zia och självkänslan

  Oscar Zia och självkänslan

  Oscar Zia har allt. I alla fall enligt Hanna, en av hans närmsta vänner aka programledare för P3 Psykologen. Han är snäll, smart, snygg, bra på att sjunga. Ändå tvivlar han på sig själv konstant.

  Hanna tycker hon försökt allt för att få Oscar att inse vilken fantastisk 23-åring han faktiskt är. Men snart ger hon upp. Nu återstår bara att ta honom till psykologen Lasse Övling.
  I ett lite annorlunda P3 Psykologen hör du Oscar Zia, Hanna Hellquist och Lasse Övling i ett samtal om självbild, självförtroende och rädslan för att vara ensam.

  • 24 min
  Vem är jag utan min ätstörning?

  Vem är jag utan min ätstörning?

  Hanna har varit fast i ätstörningar sen hon var 15 år. Allt i livet har kretsat kring det och livet har stannat upp.

  - Jag önskar att jag kunde spola tillbaka tiden, säger Hanna, som idag är 22. Det har ju inte direkt varit sju roliga år.
  Nu har hon precis påbörjat en behandling för att bli frisk. Men tiden efter sjukdomen känns allt annat än enkel. - Vem är jag när ätstörningen försvinner? Jag har ingen aning och det är jätteläskigt.
  Hanna kontaktar P3 Psykologen för att få hjälp att hitta en ny identitet - som frisk.

  • 32 min
  Jag tog hand om alla andra och blev utbränd

  Jag tog hand om alla andra och blev utbränd

  För ett år sen gick Fanny, 24, in i väggen. Hon har alltid varit van vid att klara allt själv men den här gången fungerade det inte alls. Så hon kraschade.

  - Jag har alltid varit en väldigt känslosam människa men plötsligt hade jag jättesvårt att känna glädje, eller ens vara ledsen, berättar Fanny.
  Fannys familj har gått igenom både uppbrott och psykisk ohälsa. Och Fanny har alltid stått stark. Under skilsmässan medlade hon medlade hon mellan sina föräldrar och hon var ett stadigt stöd för systrarna när de mådde dåligt.
  När hon så gick in i väggen för ett år sen var hon så inställd på att klara även det ensam så hon sökte aldrig hjälp - förrän nu.

  • 31 min

Top Podcasts In Religion & Spirituality

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio