10 episodes

Podden där humanister och samhällsvetare berättar om sin forskning och ger nya perspektiv på både välkända ämnen och överraskande fenomen.

Vetskap vetskap

  • Society & Culture
  • 4.5, 4 Ratings

Podden där humanister och samhällsvetare berättar om sin forskning och ger nya perspektiv på både välkända ämnen och överraskande fenomen.

  Var och en på sitt språk?

  Var och en på sitt språk?

  Hur speglas vårt flerspråkiga samhälle i skönlitteraturen? Vilka knep använder författare för att skildra flerspråkiga personer, miljöer och situationer? Hur reagerar vi läsare när författaren plötsligt byter språk i en text? Och får författare som skriver på andra språk än svenska och finska plats i den finländska litteraturen?Litteraturvetarna Heidi Grönstrand (Stockholms universitet och Åbo universitet) och Julia Tidigs (Svenska litteratursällskapet i Finland och Helsingfors universitet) diskuterar flerspråkighet i litteraturen på bokmässan i Helsingfors i ett liveavsnitt av podden Vetskap. Programvärd: Hanna Nordenswan.Mer info om avsnittet: sls.fi/vetskap***Vetskap är podden där humanister och samhällsvetare berättar om sin forskning och ger nya perspektiv på både välkända ämnen och överraskande fenomen. 

  • 52 min
  Finns det hopp för demokratin?

  Finns det hopp för demokratin?

  Blir personer som umgås med likasinnade alltid mer extrema i sina åsikter? Har de demokratiska spelreglerna blivit föråldrade? Varför har högerpopulister vind i seglen? Och vad gör australiensarna rätt på valdagen? Vi dyker in i politikens oförutsägbara framtid.Med statsvetarna Kimmo Grönlund (Åbo Akademi) och Ann-Cathrine Jungar (Södertörns högskola). Programvärd: Hanna Nordenswan.Mer info om avsnittet: sls.fi/vetskap***Vetskap är podden där humanister och samhällsvetare berättar om sin forskning och ger nya perspektiv på både välkända ämnen och överraskande fenomen. 

  • 55 min
  Den finlandssvenska flytten

  Den finlandssvenska flytten

  Varför emigrerar unga utbildade finlandssvenskar från Helsingfors? Sviker man Svenskfinland om man flyttar utomlands? Är man konstig om man bara vill stanna hemma i Finland? Och varför blir finlandssvenskar sårade om de kallas invandrare i Sverige? Vi dyker in i den finlandssvenska flyttvågen.Med folkloristen Blanka Henriksson (Åbo Akademi) och sociologen Kjell Herberts. Mer info om avsnittet: sls.fi/vetskap***Vetskap är podden där humanister och samhällsvetare berättar om sin forskning och ger nya perspektiv på både välkända ämnen och överraskande fenomen. Programvärd: Hanna Nordenswan.

  • 51 min
  Pojkar, pojkar, pojkar

  Pojkar, pojkar, pojkar

  Varför spelar en vuxen man fantasyspel med plastråttor? Varför borde vi sluta tala om toxisk maskulinitet? Och vad händer när män får frågan: Hur var det att vara pojke? Vi dyker in i pojkarnas värld och undrar vilka förväntningarna är på dagens män.Med barn- och ungdomsforskaren Harry Lunabba (SSKH vid Helsingfors universitet) och folkloristen Jakob Löfgren (Åbo Akademi/Lunds universitet). Mer info om avsnittet: sls.fi/vetskap***Vetskap är podden där humanister och samhällsvetare berättar om sin forskning och ger nya perspektiv på både välkända ämnen och överraskande fenomen. Programvärd: Hanna Nordenswan.

  • 56 min
  Ord behöver vänner

  Ord behöver vänner

  Glokalisering, meme, vindöga, kallsup ... Varför är ordböcker och lexikon absurda skapelser? På ett hur litet område kan en egen dialekt bildas? Kan man googla sig fram till ett gott språk? Och – kan en språkvetare alla ord utantill? Vi dyker ner i ett hav av ord, dialekter och språk.Med språkvetarna Nina Martola och Caroline Sandström (Institutet för de inhemska språken).***Vetskap är podden där humanister och samhällsvetare berättar om sin forskning och ger nya perspektiv på både välkända ämnen och överraskande fenomen. Programvärd: Hanna Nordenswan.sls.fi/vetskap

  • 47 min
  Matrevolutionen

  Matrevolutionen

  Vilken är den mest finländska maträtten? Varför innehåller vår mat mycket mindre näring nu än på 1960-talet? Och vilken blir den nya stora exportsuccén inom matbranschen? Vi dyker ner i måltidstraditioner, kulturspannmål och matkulturens framtid.Med etnologen Yrsa Lindqvist (Svenska litteratursällskapet i Finland) och kulturgeografen Annika Michelson (Tavastlands yrkeshögskola, HAMK).***Vetskap är podden där humanister och samhällsvetare berättar om sin forskning och ger nya perspektiv på både välkända ämnen och överraskande fenomen. Programvärd: Hanna Nordenswan.sls.fi/vetskap

  • 51 min

Customer Reviews

4.5 out of 5
4 Ratings

4 Ratings

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To