95 episodes

Un podcast despre lume și societate.

Vorbitorincii Catalin Striblea&Radu Paraschivescu

    • News

Un podcast despre lume și societate.

    De la Drumul Damascului la drumurile memoriei. Cu Doina Jela

    De la Drumul Damascului la drumurile memoriei. Cu Doina Jela

    Prieteni, înainte de orice vă dăm vestea că la jumătatea lunii mai apare următoarea carte a lui Radu Paraschivescu, Libertatea de depresie. O să revenim cu detalii despre lansare, poate ne și vedem, nu-i așa? Scriitoarea Doina Jela ne aduce istoriile știute și neștiute ale comunismului și o să vă țină cu sufletul la gură, vă garantăm. Avem și expresii, îngrijorări, cărți de povestit, ceva fotbal din liga mare și încheiem cu supe-cremă (avem și câteva recomandări).
    00:00 - Radu Paraschivescu a dat BT pentru următoarea sa carte, Libertatea de depresie. Completăm cu noul show al lui Jimmy Carr, premiul luat de Radu și câteva bancuri.
    14:18- Am fost la premiera filmului Nasty și ne-a plăcut, mergeți să-l vedeți. Este ceva ce nu ați mai văzut. Vă așteptăm la Conferințele Humanitas (18-20 mai) și vom avea câteva invitații de dat către comunitatea noastră de plătitori. 
    35:00 - Îngrijorările sănătoase pleacă de la cartea lui Salman Rushdie - Cuţitul. Reflecții în urma unei tentative de asasinat.
    47:21 - De la Drumul Damascului la drumurile memoriei. Cu Doina Jela
    2:23:37 - Expresii pe-nțelesul tuturor: ”a promite marea cu sarea și Oltul cu totul”, ”a încerca marea cu degetul” și ”cu darea treci marea”.
    2:28:07 Neașteptări cu Taylor Swift și Vama
    2:35:58 - Spuma filelor vine cu următoarele tiluti și autori: Ioana Bâldea Constantinescu - Castelul din orașul meu, Stejărel Olaru, Liviu Tofan - Ca-n filme, Marian Tudor - Dincolo de porțile rușinii
    3:01:08 - Don Carlo și Manchester City la Fotbal și fotbalamuc
    3:20:50 - Oale, ulcele și tigăi pline cu supă-cremă

    • 3 hrs 27 min
    Andrei Caramitru. România e mai curând Texas, nu Suedia.

    Andrei Caramitru. România e mai curând Texas, nu Suedia.

    Andrei Caramitru, invitatul lui Cătălin Striblea în acest episod Leaders, stârnește în cele mai multe cazuri opinia publică prin postările sale din social media. Și are un optimism pe care ni l-am dori molipsitor, pentru că el spune că România este ”mult mai bine decât credem noi că este”. Și ne explică, pe baza cifrelor, de ce își menține afirmația. 
    Altfel, aflăm la cât a ajuns rezerva BNR, că depozitele populației au crescut, de ce a intrat și de ce a ieșit din politică, ce ar trebui resetat în economia românească, dar și că ne vom descurca în următorii ani fără banii europeni, dar ne-ar prinde bine o reorganizare administrativă. Și că suntem și foarte buni la niște capitole - mașini (pe locul 6 în Europa), IT, zona de energie. Toate atuuri pentru viitor.
    Vă mulțumim pentru fiecare like & share, în acest fel ajungem la cât mai multă lume, și pentru comentarii, pe care le așteptăm ca de fiecare dată.
     
    43:54 La ce suntem foarte buni
    1:10:41 Cum e treaba cu IQ-ul
    1:22:00 Meciul cu București-ul
     

    • 2 hrs 12 min
    De ce e în stare nația? Cu Dragoș Pătraru

    De ce e în stare nația? Cu Dragoș Pătraru

    Prieteni, sunteți în fața celui mai lung episod Vorbitorincii. Un episod în care îl avem invitat pe Dragoș Pătraru, care ne-a stârnit și ne-a surprins cu poveștile lui. Ar fi bine să știți că nu veți auzi critici politice, dar o să-l cunoașteți pe omul preocupat de binele semenilor, de visurile copiilor de pe terenurile de sport. Și despre care am aflat că s-a apucat să construiască o sală de teatru. Chapeau!
    Altfel, avem ciocolată adusă de Radu de la Paris, cu tot cu povești din Orașul Luminilor, inclusiv de la expoziția Brâncuși, vă povestim cum a fost la lansările de carte la care am fost în ultima perioadă și cum mai merg curele noastre de slăbire. O avem și pe distinsa Diana Popescu cu recomandările culturale, care ne-a stat alături și la rubrica de mâncare.
     
    00:00 - Începem cu bancuri noi, spumante și cursuri de jurnalism la Panciu
    00:17:17 - Am fost la Forumul român de diabet și am aflat că 90 de grame de pâine pe zi sunt de ajuns, aproximativ 3 felii, dar și că diabetul de tip 2 poate fi prevenit
    00: 52,19 - De ce e în stare nația? Cu Dragoș Pătraru
    2:37:00 - Neașteptări cu Theo Rose x Andrei Ursu, Margo Guryan
    2:44:24 -  Spuma Filelor vine cu titluri faine: Elena Ferante - Între margini, Mimi Brănescu - Șase piese, un autor, Cristian Ghinea- Cine a făcut România?, Dave Grohl- The Storyteller   
    3:23:55 - Fotbal și fotbalamuc cu FCSB, antrenori și patroni
    3:43:53 - Spectacol la Opera Națională și un film-documentar excepțional la Vânătorile Dianei 
    4:03:31 - Oale, ulcele și tigăi cu mâncăruri banale, dar care ne încântă
     

    • 4 hrs 23 min
    Călin Costinaș. Mai puține județe, mai puține primării, mai puțină administrație

    Călin Costinaș. Mai puține județe, mai puține primării, mai puțină administrație

    Și în acest episod de Leaders ne dorim să punem umărul la construcția unei rețele a binelui în România. Astfel, Cătălin Striblea îl are invitat pe timișoreanul Călin Costinaș, Director Adjunct Profi România, companie cu 28.000 de angajați în prezent, cel mai mare angajator din țară.
    Un self-made man, un om care s-a construit pe sine prin muncă, de la 13-14 ani, pentru a ajunge în vârful unei mari companii internaționale. De altfel, educația este și punctul de plecare al discuției, despre care invitatul spune că ”este șansa de scoatere din sărăcie”, iar poveștile pe care le veți auzi spun multe despre condițiile de sărăcie în care trăiesc, azi, mulți dintre copiii din zonele rurale.
    Am mutat apoi discuțiile în zone care ne ”dor” pe toți, de la prețul produselor de la raft, la chestiuni legate de stat și reforme - taxe și efectul lor, cum s-ar putea repara criza bugetară, ce tip de economie trebuie să aibă România pe viitor, cât ajută subvențiile în agricultură, avem nevoie de atâtea primării în țară și de o administrație atât de stufoasă?
    Încheiem optimiști, rețeaua binelui chiar se poate construi în fiecare zi, până la urmă totul depinde de fiecare dintre noi.
     
    15:10 O șansă educației în zonele defavorizate
    38:18 Carne de import sau autohtonă?
    53:08 Modelul polonez
    1:05:45 Care-i treaba cu diferențele de preț între produsele de brand și cele private label
    1:38:47 Tăiem din administrație?
     
     

    • 2 hrs 16 min
    Între Coana Thalia și Conu’ Chirilǎ

    Între Coana Thalia și Conu’ Chirilǎ

    Așteptarea a luat sfârșit. Tudor Chirilă este invitatul ediției cu numărul 80 și ne bucurăm că s-au ”aliniat” planetele și am. Am stat de vorbă despre teatru, muzică, școală, copii și grădinărit, piesele de teatru în regia mamei. A fost o bucurie să stăm de vorbă, nici nu știm când a trecut timpul.
    Altfel am filmat pe 1 aprilie și Radu era cât pe să-l păcălească pe Cătălin, avem câteva recomandări de teatru, Mozart și muzică moldovenească excepțională. Îngrijorările sunt cu Schengen și vize americane și n-am uitat nici de expresii de demult. Finalul e cu cărți, fotbal și mâncare. Să vă fie bine, vizionare plăcută!
     
    00:00 Bancuri noi, au plecat doctorii, câteva kilograme în plus (la Radu, sâc!), planuri de vacanță și dulciuri fără zahăr de la Caransebeș, de la cofetăria Select. Că poate aveți drum prin zonă. 
    18:54 Începem și podcastul doar ne știți, ne iese pe lung 🙂 Am văzut ”Visul american” cu Tudor Chirilă, foarte bun spectacolul, vi-l recomandăm. Radu a predat ultima sa carte, ”Libertatea de depresie”, și a încercat să ne păcălească. Doar era 1 aprilie când filmam.
    48:25 Îngrijorări cu Schengen și viza pentru State. Cum să o reînnoiești, iar dacă nu o ai, e un moment bun să ceri una pentru că șansele de a o primi sunt mari. 
    01:03:04 Tudor Chirilă între teatru și muzică
    02:36:00 Ce înseamnă expresia ”călătorie sprâncenată”? Neașteptările vă aduc noul album al lui Beyonce și vă aduc aminte de Johnny Cash
    02:58:50 Ana Mazzola - Fata mecanică, Marian Coman - Omulețul din perete și Annie Ernaux - Anii la Spuma filelor 
    03:18:45 Fotbal și fotbalamuc cu Naționala lui Edi Iordănescu
    03:36:45 Umplem oalele și ulcelele cu pește. Care poate fi chiar bun.
     

    • 3 hrs 48 min
    Vorbitorincii Leaders. Cum să investești cu cap în România

    Vorbitorincii Leaders. Cum să investești cu cap în România

    Prieteni, nu multe sunt ocaziile să cunoaștem o femeie care a gestionat 7 miliarde de euro, supranumită cea mai puternică femeie din România. Și care, după ce a condus timp de două mandate acest fond de investiții, a luat decizia de pleca din această funcție pentru noi oportunități profesionale.
    Este Andreea Pipernea, fostul CEO al NN pensii, azi antreprenor cu roluri semnificative în lumea afacerilor din România. Îi învață pe alți antreprenori cum să aibă acces la investiții, susține și contribuie la creșterea startup-urilor, a fondat Womanity - o comunitate a femeilor de afaceri din România. 
    Sunt meserii care peste 20 de ani nu vor mai exista, suntem nevoiți să ținem pasul cu aceste schimbări, să învățăm noi specializări, spune Andreea Pipernea. Suntem în fața unor cicluri de meserii, iar nevoia schimbării fiecare o percepe în felul său. Unii se adaptează mai ușor, alții sunt mai rezistenți în fața schimbării, dar e important să ajungi să faci ce îți place, indiferent de vârstă, ne-a mai spus Andreea. 
    Am stat de vorbă despre pensii și am pus întrebarea dacă e posibil ca statul să dea faliment în sistemul de pensii, dar și ce înseamnă să fii bogat în România. Am vorbit despre antreprenorii români, despre București-ul devenit un oraș ofertant pentru expați și despre investițiile imobiliare. De la noi, nu din Dubai. O discuție pragmatică, plină de învățăminte. Vizionare plăcută!
     
    29:50 Poate să dea statul faliment în sistemul de pensii?
    57:45 Cultura olandeză
    1:26:17 Ce-i caracterizează pe antreprenorii români
    1:52:33  Comunitatea Womanity
     

    • 2 hrs 21 min

Top Podcasts In News

Uutisraportti podcast
Helsingin Sanomat
Lauantaikerho
Helsingin Sanomat
Politiikan puskaradio
Iltalehti
The Rest Is Politics: US
Goalhanger
Global News Podcast
BBC World Service
The Daily
The New York Times

You Might Also Like

George Buhnici | #IGDLCC
George BUHNICI
Acasa La Maruta
Catalin Maruta
Mind Architect
Mind Architect
Dj Dark @ Radio Podcast
Dj Dark
Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder
Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder
striblea's podcast
Catalin Striblea