12 episodes

Et ugentligt podcastmagasin, hvor meteorolog Jesper Theilgaard og journalist Anne Bruun Sørensen tager temperaturen på klimaet, afliver klimamyter og gør de indviklede, naturvidenskabelige processer letforståelige.

Theilgaards Termometer Podimo Danmark

    • Science

Listen on Apple Podcasts
Requires subscription and macOS 11.4 or higher

Et ugentligt podcastmagasin, hvor meteorolog Jesper Theilgaard og journalist Anne Bruun Sørensen tager temperaturen på klimaet, afliver klimamyter og gør de indviklede, naturvidenskabelige processer letforståelige.

Listen on Apple Podcasts
Requires subscription and macOS 11.4 or higher

    Episode 12: Fremtidens fødevarer

    Episode 12: Fremtidens fødevarer

    80 procent af verdens landbrugsareal bruges til at producere føde til husdyr, mens de resterende 20 procent bruges til at producere mad til mennesker. Men hvis vi skal forsætte med at spise som vi gør, i takt med at jordens befolkning også vokser, så løber vi på et tidspunkt tør for plads på Jorden. Derfor skal vi finde nye måder at lave fødevarer på og finde på andre og nye ting at spise. Men er det vertikale landbrug, planteburgere, reagensglasdyrket kød, græshopper og melorme, kimchi og andre fermenterede fødevarer eller protein lavet på græsstrå, der er svaret? Dagens gæst er Claus Felby, chef for landbrugsforskning hos Novo Nordisk Fonden og tidligere professor i biomasse og bioenergi ved Københavns Universitet, og han kan give en forsmag på, hvad der kommer til at ligge på tallerkenen i fremtiden.

    Værter: Jesper Theilgaard & Anne Bruun Sørensen. Gæst: Claus Felby. Tilrettelæggelse og produktion: Anne Bruun Sørensen. Musik: Frej Levin.

    Episode 11: Danmarks beredskab

    Episode 11: Danmarks beredskab

    Klimaet er under forandring, og det ses især på vejret. Når det ekstreme vejr rammer Danmark i form af stormfloder, ekstremregn eller tørke, er det blandt andet Beredskabsstyrelsen, der rykker ud til undsætning - hvad enten der skal pumpes vand væk på grund af oversvømmelse eller pumpes vand til på grund af brand. Dagens gæst er Lars Høg Schou, som er operativ chef ved Beredskabsstyrelsen i Birkerød, og han er med ude, når ekstremt vejr og klimaforandringer viser sig i de danske vejrforhold. Han skal hjælpe med at sætte ord på, hvilken rolle Danmarks beredskab spiller nu og i fremtiden – og internationalt.

    Værter: Jesper Theilgaard & Anne Bruun Sørensen. Gæst: Lars Høg Schou, Beredskabsstyrelsen. Tilrettelæggelse og produktion: Anne Bruun Sørensen. Musik: Frej Levin.

    Episode 10: Klimapolitik

    Episode 10: Klimapolitik

    Den 6. december 2019 indgik den danske regering en aftale om en bindende klimalov. Det betyder, at alle fremtidige regeringer er forpligtede til at arbejde mod et reduktionsmål på 70% i 2030 sammenlignet med Danmarks udledning i 1990. Nu venter så det hårde arbejde og de store spørgsmål; Hvor skal der sættes ind, hvordan gør vi det, og hvem skal betale for det? Dagens gæst er Ida Auken, som er klimaordfører for Radikale Venstre og tidligere miljøminister, og hun kan give et indblik i, hvordan dansk klimapolitik har udformet sig gennem årene, hvad der tales om på Christiansborg lige nu i forhold til klimalovgivning, og hvor vi kan sætte ind nu og i fremtiden – både nationalt, internationalt og helt privat.

    Værter: Jesper Theilgaard & Anne Bruun Sørensen. Gæst: Ida Auken. Tilrettelæggelse og produktion: Anne Bruun Sørensen. Musik: Frej Levin.

    Episode 9: Isens rolle i klimaet

    Episode 9: Isens rolle i klimaet

    I sommeren 2019 holdt Island en noget atypisk begravelse. Det var for gletsjeren Ok, som er den første gletsjer, Island har mistet helt til klimaforandringerne. Og det er ikke kun på Island, at isen smelter - det gælder også på Antarktis, Grønland, på Nordpolen, i Himalaya og Andesbjergene – faktisk stort set alle steder, hvor der er is og sne. Dagens gæst er Sebastian Mernild, som er forsker i klimaforandringer og glaciologi samt administerende direktør ved Nansen Center Bergen, et af de mest anerkendte klimaforskningscentre i Nordeuropa. Han kan hjælpe med at sætte ord på, hvad klimaforandringerne gør ved isen rundt omkring på kloden, samt hvilke konsekvenser temperaturstigningen har allerede nu og vil have i fremtiden.

    Værter: Jesper Theilgaard & Anne Bruun Sørensen. Gæst: Sebastian Mernild. Tilrettelæggelse og produktion: Anne Bruun Sørensen. Musik: Frej Levin.

    Episode 8: Klimatilpasning og nødhjælp

    Episode 8: Klimatilpasning og nødhjælp

    Klimaforandringerne mærkes mange steder på kloden, men går i særdeleshed ud over dem, der har det sværest i forvejen. Vi hører specielt om tørke, stigende vandstande og ekstreme vejrforhold, der gør levevilkår nærmest umulige og nogle områder ubeboelige. Det er her, nødhjælpsorganisationer kan træde til og hjælpe både praktisk og politisk. Men hvordan går det helt lavpraktisk til? Og hvad er nødhjælpsorganisationernes rolle i klimatilpasningen af samfund rundt om i verden? Dagens gæst er Dennis Kjeldsen fra Folkekirkens Nødhjælp, som på egen krop har mærket, hvad klimaforandringerne har af konsekvenser for de i forvejen udsatte samfund, og som kan hjælpe med at sætte ord på nødhjælpsorganisationernes rolle i et klima i forandring.

    Værter: Jesper Theilgaard & Anne Bruun Sørensen. Gæst: Dennis Kjeldsen, Folkekirkens Nødhjælp. Tilrettelæggelse og produktion: Anne Bruun Sørensen . Musik: Frej Levin.

    Episode 7: Skove og skovbrande

    Episode 7: Skove og skovbrande

    Selvom træerne i skovene ikke ser ud til aktivt at lave så meget, spiller de er vigtig rolle i i klimaet. De oplagrer nemlig en stor mængde CO2 i sig, og de hjælper også med at trække CO2 ud af atmosfæren. Men nu, når klimaforandringerne viser sig ved et varmere klima, har skovene det svært, og har over den seneste tid specielt gjort sig bemærkede i forbindelse med de mange ekstreme skovbrande, vi har set senest i Australien. Mange steder i verden er skovbrande en naturlig del af årets cyklus, men når vi tilsætter klimaforandringer og menneskelig indgriben, så bliver skovbrandene unaturlige og ukontrollable. Dagens gæst er Gry Bossen, som er politisk koordinator ved organisationen Verdens Skove, og hun vil hjælpe med at forklare, hvilken rolle skovene – og brandene – spiller i klimaet, samt sætte ord på, hvilke udfordringer verdens skove står overfor i fremtiden.

    Værter: Jesper Theilgaard & Anne Bruun Sørensen. Gæst: Gry Bossen. Tilrettelæggelse og produktion: Anne Bruun Sørensen. Musik: Frej Levin.

Top Podcasts In Science

Unexplainable
Vox
CREOGs Over Coffee
CREOGs Over Coffee
Hidden Brain
Hidden Brain, Shankar Vedantam
The Best of Coast to Coast AM
Coast to Coast AM
This Podcast Will Kill You
Exactly Right Media – the original true crime comedy network
Das Wissen | SWR
SWR