84 épisodes

Om det som alla pratar om. För visst pratar du väl om vädret? Ansvarig utgivare: Anne Sseruwagi

Cirrus Sveriges Radio

  • Sciences

Om det som alla pratar om. För visst pratar du väl om vädret? Ansvarig utgivare: Anne Sseruwagi

  Rymdblixtar och solstrålning

  Rymdblixtar och solstrålning

  I sommarens sista Cirrus berättade Anna Klingberg om sitt möte med tromber under en seglats på Ålands hav i somras. Meteorolog Christian Rosander berättade även om vilka faktorer som avgör hur länge ett regnmoln kan överleva. Vi hörde också om rymdblixtar, som istället för att ladda ur ner mot jorden laddar ur mot jonosfären. Vinnarna i sommarens fototävling blev: Britta Johansson - Halobild över Kungslena by Anders Bjurhammer - Lågtrycksfront från brygga väster om Norrtälje Hedersomnämnande gick till: Tomas Salmson - Moln över stadshuset i Stockholm Yvonne Garblad - Åskväder över Göteborg på natten Alla inskickade bilder kan du se här:

  • 24 min
  Sista chansen i fototävlingen

  Sista chansen i fototävlingen

  Nu har vi avslutat vår stora fototävling. Bilder är även fortsättningsvis välkomna, men de är då inte med i tävlingen. Nästa vecka får du veta vilka två som vinner boken Sjörapporten. Bilden ovan är ett av bidragen. De andra kan du se här: I Cirrus på söndag pratade vi bland annat om referensytan på sjökortet, ett uttryck som man kan höra i väderleksrapporterna i radio. Vad betyder det? Vi fördjupade oss också i varför SMHI inte längre säger "Doggers bank, Vita banken och Midsjöbankarna". Det beror på att sjöfarten har blivit så internationell, förklarade Madeleine Grandlund som var veckans meteorolog.Och hur kan det här fenomenet intill uppstå? Att man ser tre solar istället för en. Det kallas för bisolar och är en typ av halo-fenomen. Låg- och högtryckens rotation Bertil Steen i Träslövsläge utanför Varberg hade hört av sig och var nyfiken på lågtrycken och hur de uppför sig. Han undrade om lågtrycken alltid roterar åt samma håll. Vill du lära dig mer om låg- och högtryck?

  • 24 min
  Observationer från en journal och regnbågar som förbryllar

  Observationer från en journal och regnbågar som förbryllar

  Lisbeth Jakobssons pappa har varit flitig väderobservatör. Nu har hon hittat hans journalböcker från 1930-talet som är fyllda med spännande berättelser. Lisbeth berättade mer i söndagens Cirrus och undrade hur dagens observationer går till? Finns det fortfarande personer som, liksom hennes pappa, för bok över vädret? Du kan läsa Lisbeths brev till Cirrus här: Vi pratade också om bilden här ovan. Hur kan en regnbåge vara så flack? De brukar annars ofta vara ganska runda i formen. Och så fick du lära dig mer om en regndroppes liv. Hur växer de och när faller de sönder? Svaren från programmet hittar du under Lyssnarnas frågor till höger. Det lösa tunna hår som inte ligger så tätt till frisyren STÅR RAKT UPP mot himlen. Per Gustafson har skrivit till oss med en ganska obehaglig historia om ett åskoväder. Hela hans historia kan du också läsa under fliken Min bästa väderhistoria. el Niño och la Niña Börje Holm undrade om väderfenomenet el Niño inträffar så regelbundet som det sägs. Jo, visst är det så, svarade Nils Holmqvist. Här kan du läsa mer om det fenomenet. Fototävlingen Nu är det sista chansen att skicka in bilder till vår fototävling 2012. Senast på fredag 10 augusti vill vi ha ditt bidrag via epost. Skicka din bild till cirrus@sverigesradio.se. Vill du se de bidrag som har kommit in hittills?

  • 24 min
  Sällsynta moln, kusten och varmaste dagen i år

  Sällsynta moln, kusten och varmaste dagen i år

  Christer Henriksson har i 50 år varit intresserad av väder, men aldrig tidigare sett några moln som liknar de han fångade på bilden ovan. Vad är det för pilbågsliknande moln, undrar han. Det ska meteorologen Erling Brännström svara på i söndagens program. Andra frågor som dyker upp handlar om kustens påverkan på vädret och varför blåser det plötsligt när solen går i moln? Vi pratar också om årets varmaste dag hittills i år. Fick delar av Sverige plötsligt högsommarvärme? Omededelbart innan åskregnet började drog en cyklon fram genom gårdens skog där 70 träd vräktes ikull. Lisbeth Jakobsson berättar om journalerna som hennes pappa förde när han var obeservatör åt SMHI. Läs flera citat från hans journalböcker: Observationer från lyssnare Bengt Bertilsson skriver under programmet att söndagsmorgonen är underbar över Berghem i Sjuhäradsbygden. "En klarblå himmel är 0/8 fast det kanske skall vara 0,5/8 då jag hittar två tunna streck av moln, men det ena har ett reaplan åstadkommit. Så jag ser framemot en ännu en vacker och solig dag och hoppas detta håller i sig hela veckan." Och från Luleå kommer följande hälsning från Birgit: "De härligast hälsningar från stadsdelen Lulsundet, på Ormbergets nedre sluttning i Luleå. Aderton grader visar sprittermometern, stilla löv, små, små pölar efter de lätta skurar som kommit de två senaste timmarna. Birgit M Wälivaar Solhed"

  • 24 min
  Underkylt regn, lågtryck och vacker kvällshimmel

  Underkylt regn, lågtryck och vacker kvällshimmel

  Vad är det för mörka stråk som syns på himlen? Är det skuggor av molnen vid horisonten som skuggar undersidan av de högre liggande molnen? Två lyssnare har sett samma mörka stråk och tagit en bild av det. Svaret på frågan kommer i söndagens Cirrus. I programmet berättar meteorolog Erling Brännström också om hur det kan regna när det är 16 grader kallt och om Skagerackslågtrycken som vi har haft många i sommar. Väder och hälsa I Cirrus svarar meteorologen också på frågan om det finns någon forskning om sambandet mellan väder och hälsa. I programmet nämner meteorologen en artikel av en annan meteorolog i ämnet. Den kan du läsa här: Även den här sidan nämns: Värmen tillbaka i nästa vecka? I sjudygnsprognosen ger meteorologen visst hopp till den som vill ha mer värme. Fast det varar inte så länge. SMHIs indelning av Sverige Även i år är det många lyssnare som hör av sig med frågor kring varför SMHI har delat in Sverige i just de områden de har valt. En del tycker också att det är svårt att förstå till vilket område man hör i väderprognoserna. Eftersom det kommer så många frågor om detta, hinner vi inte svara på alla frågorna i programmet. Vi har tagit upp ämnet i tidigare program och här kan du höra vad meteorolog Erling Brännström på SMHI svarade då om indelningen. Vädersolar med haloeffekt Veckans tävling handlar ju om halo-effekt och apropå det har vi fått två fantastiska bilder av Måns Hagberg. Läs vad Måns berättar om bilderna under den första bilden:

  Så här skriver Måns Hagberg som tagit bilderna:

  Vädersolstavlan från 1535 i Storkyrkan visar ju både staden och himlen full av järtecken. Den himmelsbilden är svår att begripa även om man som jag är intresserad. Men 18 april nu i år 2012 fick jag se liknande fenomen över Gotland! På himlen bildades en enorm ring exakt i höjd med solen. Jag har tagit reda på att den heter parhelisk cirkel och bildas av miljoner iskristaller som bryter och reflekterar solens strålar. Solen lyser ju starkast men det finns två bisolar och två lysande punkter 120° från solen, det ger 5 solar. Tog även en delbild på solen, bisolarna och en övre tangerande halobåge. Man kan också skönja en 22° halo. Jag har fått hjälp av professor emeritus Les Cowley att montera huvudbilden. Den är sammansatt av 2 bilder tagna kl 14.11 och 14.14. Mitt 180° fisheyeobjektiv räckte inte för att fånga hela cirkeln! Lilla bilden togs strax innan. På Vädersolstavlan i Storkyrkan syns samma haloeffekter och dessutom en regnbåge i zenit, en cirkumcenitär halo. Stockholmsfenomenet inträffade lite tidigare på dagen, mellan 7 och 9. Annars stämmer det mesta förvånansvärt bra - bara man fattar att Vädersolstavlan är en kompositbild där himlens orientering och bildvinkel inte stämmer med stadens. Himlen är målad med fisheyeperspektiv och vriden i förhållande till staden som är målad med ett kort teleperspektiv för att prata i fototermer. Nånting som jag till fullo begrep först efter att ha sett fenomenen över Gotland.

  • 24 min
  Ett moln som kanske är två och ovanliga klotblixtar

  Ett moln som kanske är två och ovanliga klotblixtar

  Bilden ovan illustrerar en fråga om moln, som får svar i söndagens Cirrus. Det är Peter Holmberg i Landskrona som tagit bilden och vill veta om det möjligen är två moln på bilden? I Cirrus tar vi också upp den senaste tidens myckna regnande. Svarar på lyssnarfrågor gör denna söndag meteorolog Madeleine Granlund från SMHI i Malmö. Bland annat så får vi veta var "Skärgårdshavet" ligger. I väderskolan berättar meteorolog Anna Krahner vidare om väderlektjänstens historia.I dagens avsnitt handlar det om SMHIs föregångare, Statens Meteorologiska centralanstalt, som 1873 startade sin verksamhet. Det var som att flyga i en dusch - vattnet sprutade runt vingarna Läs också den spännade berättelsen när flygaren Jan Sjöstedt fick problem under en flygning från Sturup till Hamburg i sin Cessna. Berättelsen hittar du här:

  • 24 min

Classement des podcasts dans Sciences

D’autres se sont aussi abonnés à

Plus par Sveriges Radio