174 épisodes

Podcast by Drammensbibliotekene

Drammensbibliotekenes podcast Drammensbiblioteket

    • Culture et société

Podcast by Drammensbibliotekene

    #174 - Nobelkveld med Øivind Hånes - Louise Glück

    #174 - Nobelkveld med Øivind Hånes - Louise Glück

    Glück debuterte i bokform i 1968, med Firstborn, og etter dette ga hun ut en rekke diktsamlinger. I 1992 kom diktsamlingen The Wild Iris, som året etter ble belønnet med Pulitzerprisen i poesi. Blant senere verk er Vita Nova (1999), Averno (2006) og Faithful and Virtuous Night (2014).

    Året 2003/2004 var Glück poet laureate ved Library of Congress. I 2014 fikk hun National Book Award for poesisamlingen Faithful and Virtuous Night og i 2020 Nobelprisen i litteratur.

    --

    Rune Christiansen (født 10. april 1963 i Bergen) er en norsk lyriker og romanforfatter. I 2011 overtok han det kunstneriske ansvaret for Forfatterstudiet i Bø ved Høgskolen i Telemark etter at Eldrid Lunden gikk av for aldersgrensen.

    Rune Christiansen debuterte som dikter i 1986. Siden da har han skrevet tolv diktsamlinger og ni romaner. Han har også gjendiktet poetene Alain Bosquet, Eugenio Montale, Frank Kuppner og Edmond Jabès.

    Han vant Brageprisen i 2014 for sin roman Ensomheten i Lydia Ernemans liv. I 2015 mottok han Gyldendalprisen for hele forfatterskapet.

    --

    Øivind Hånes (født 5. januar 1960 i Nedre Eiker) er en norsk forfatter, musiker, komponist og plateprodusent.

    For romanen Pirolene i Benidorm (2005) ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris. Hånes er oversatt til tysk, russisk og litauisk.

    I tillegg til sitt skjønnlitterære forfatterskap har Hånes gitt ut en rekke faktabøker om mat og vin.

    • 53 min
    #173 - Vindtornforedraget 2024 av Arild Linneberg

    #173 - Vindtornforedraget 2024 av Arild Linneberg

    Vindtornforedraget ble holdt på Drammensbiblioteket 21.3.2024 i anledning Drammen litteraturfestival.

    Arild Linneberg, en professorlegende i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen, har gjort utvalg og skrevet etterord til både «Månen fukter sin tunge» fra 1986 og «På fantasiens barrikader» fra 2002, de to utgivelsene til Triztan Vindtorn med utvalgte dikt.

    Han snakker i dette opptaket om Triztan Vindtorns liv og diktning.

    Vi beklager tidvis dårlig lydkvalitet.

    • 46 min
    #172 - Tegneserier for barn

    #172 - Tegneserier for barn

    Bøkene det prates om.
    Michael Stilson – «Elastico»Odin Helgheim – «Fenrisulven»Victor Sotberg – «Edelmot»Lars Houm – «ZombieLars bok 1»

    • 16 min
    #171 - Thure Erik Lund i samtale med forfatter, kunstkritiker og redaktør Kjetil Røed

    #171 - Thure Erik Lund i samtale med forfatter, kunstkritiker og redaktør Kjetil Røed

    Episoden er et opptak fra Drammensbiblioteket 18.3.2024.


    Thure Erik Lund er en av landets mest egenartede forfattere, som denne kvelden møttes i samtale med forfatter, kunstkritiker og redaktør Kjetil Røed.

    Lund debuterte i 1992 med «Tanger», som han fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for. Hans neste bok, «Leiegården» fra 1994 ble norsk vinner i den skandinaviske konkurransen om beste samtidsroman.

    I Lunds bøker trekkes leserne inn i en tekststrøm som utvider seg både innover og utover. I hans seneste roman «Vertebrae» er det en kunstig intelligens som fører ordet. En bevissthet uten kropp, men den digitale livsformen har åpenbare menneskelige ambisjoner.

    Romanen utspiller seg langt inne i framtiden et sted, i et samfunn der Vertebrae er et altoppslukende verdenssystem, og forskjellen mellom biologi og teknologi tilsynelatende er visket ut. Det litt underlige jeget er ikke som andre kunstige intelligenser – han sliter nemlig med de litt uklare og egenrådige algoritmene han er født med.

    ---

    På Drammen litteraturfestival samtalte han med Kjetil Røed, forfatter, kunstkritiker og redaktør for Billedkunst og skriver om både film, litteratur og kunst. Han har skrevet for Vårt Land, Aftenposten, Morgenbladet, Klassekampen, Kunstkritikk.no, Film & Kino, Vinduet, Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift og Le Monde Diplomatique.

    Arrangementet ble støttet av Norsk Forfattersentrum.

    • 52 min
    #170 - Nobelkveld med Øivind Hånes - Nadine Gordimer

    #170 - Nobelkveld med Øivind Hånes - Nadine Gordimer

    Nadine Gordimer ble født i Springs, en liten gruveby i nærheten av Johannesburg. Hun debuterte i 1949 med novellesamlingen Face to Face (Ansikt til ansikt), og allerede her viste hun noe av det som kjennetegnet hennes holdning til samfunnet omkring henne: Man velger hva slags menneske man vil være, men man velger på grunnlag av forutsetninger.

    Det er en ubrytelig sammenheng mellom frihet til individuelt, eksistensielt valg og sosial og politisk frihet og rettferdighet.

    --

    Øivind Hånes (født 5. januar 1960 i Nedre Eiker) er en norsk forfatter, musiker, komponist og plateprodusent.For romanen Pirolene i Benidorm (2005) ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris. Hånes er oversatt til tysk, russisk og litauisk.I tillegg til sitt skjønnlitterære forfatterskap har Hånes gitt ut en rekke faktabøker om mat og vin.Som musiker har Hånes spilt inn flere plater, bl.a. på sitt eget plateselskap Bajkal Records.

    • 54 min
    #169 - Arild Vange i samtale med Pernille Høegh

    #169 - Arild Vange i samtale med Pernille Høegh

    Opptaket fra et besøk av forfatteren bak den mildest talt interessante og underfundige «tendensromanen» Uunngåelighetsunndskyldningen, Arild Vange.

    Her løftes frem 1800-tallsforfatterne Camilla Collett, Rahel Levin Varnhagen og Bettina von Arnim. Fiksjon og virkelighet blandes, utdrag fra brev og bøker veves sammen med fortellinger fra fiktive karakterer.

    Blant annet får Sofie Ramm, hovedpersonen i romanen «Amtmandens Døtre», eget liv og egen stemme. Hun vil vite hvordan disse forfatterne levde og tenkte, i en samtid som ikke ville vite av tenkende kvinner.

    Ingen ber om unnskyldning i denne fortellingen. Tvert imot, forfatterne som kommer til orde, uttrykker seg skarpt og velartikulert når de skriver om besværlige livsvilkår og kvinneundertrykkelsen de forsøker å overkomme.

    I opptaket kan du høre forfatteren selv fortelle om boken og om disse forfatterskapene, i samtale med litteraturformidler Pernille Høegh.

    • 45 min

Classement des podcasts dans Culture et société

Affaires sensibles
France Inter
Hot Girls Only
Chloe Gervais
Fifty States — un Podcast Quotidien
Quotidien
Transfert
Slate.fr Podcasts
EX...
Agathe Lecaron
Les Pieds sur terre
France Culture

D’autres se sont aussi abonnés à…

Bla-podden
BLA-podden – Bokvennen Litterær Avis
LittPod
Litteraturhuset i Bergen
Morgenbladets podkaster
Morgenbladet
MÍMIR&MARSDAL – den venstrevridde podkasten
Manifest Media