49 épisodes

En podd om film med Hille, Krille och Felix. Vi tar oss an uppgiften att försöka göra arthouse folkligt men allt från stumfilmsklassiker till senaste storfilmerna på bio får plats i innehållet.

Kinomatiskt kinomatisktpodcast

    • Télévision et cinéma

En podd om film med Hille, Krille och Felix. Vi tar oss an uppgiften att försöka göra arthouse folkligt men allt från stumfilmsklassiker till senaste storfilmerna på bio får plats i innehållet.

    #49 - In the Mood for Love

    #49 - In the Mood for Love

    Vi har pratat om ettorna på bästalistorna från IMDb, Letterboxd och Sight and Sound. Nu tar vi oss an en annan topplista, nämligen Krilles egna topp 100-lista. En lista som uppdateras varje år och som senaste åren haft Wong Kar-wais mästerverk In the Mood for Love i topp. Tycker Krille om den lika mycket efter att ha sett den ännu en gång och håller Hille och Felix med om att det åtminstone är en av tidernas bästa filmer?
    Hille och Felix har även kollat på varsin film från listan som de inte sett tidigare och båda valde franskt. Felix valde actionpackade The Wages of Fear från 1953 medan Hille spanade in den surrealistiska Last Year in Marienbad från 1961. Båda två fick även i uppdrag att välja sina tre favoriter från Krilles lista som visade sig inte vara helt lätt.

    • 58 min
    #48 - Metropolis

    #48 - Metropolis

    För nästan ett sekel sedan släppte Fritz Lang en av de mest inflytelserika filmerna någonsin, Metropolis. En film som både anklagades för att vara för kommunistisk samtidigt som den älskades av tyska nazistpartiet. Men framförallt blev den en slags blueprint för majoriteten av all science fiction-film som kommit under de snart 100 åren som gått sedan filmens premiär. Historisk viktig alltså men hur står den sig egentligen idag?
    Metropolis kom samma år som den första talfilmen lanserades men vi håller oss istället kvar i stumfilmseran i detta avsnitt och gör väl någon slags ansats att försöka sänka tröskeln för de som eventuellt är skeptiska till filmer utan tal. Vi pratar om våra favoriter, vad som fascinerar oss och vilket som är bästa sättet att uppleva stumfilm. Krille avslutar med att göra en lista på temat modern stumfilm.

    • 1h 4 min
    #47 - Civil War

    #47 - Civil War

    Vi har varit på bio och sett Alex Garlands nya film Civil War, en film som vars kritik har varit lika delad som det USA filmen framställer. Vi får följa den luttrade fotojournalisten Lee (Kirsten Dunst) och den färska fotojournalisten Jessie (Caliee Spaney) som ger sig ut på en farlig roadtrip mot en hårt ansatt president mitt under brinnande inbördeskrig. Ännu en Garland film som har nåt men också saknar nåt, vi försöker bena ut vad.
    Vi pratar även om Garlands tidigare karriär som började som författare till förlagan till filmen The Beach. Sedan gick han över till att skriva manus till bl a 28 dagar senare och Sunshine innan han själv började regissera filmer såsom Ex Machina och Annihilation. Med tanke på journalisttemat i Civil War så bjuder även Krille på en lista över de bästa journalisterna på film.

    • 56 min
    #46 - TV-serier

    #46 - TV-serier

    Kinomatiskt byter till Seriematiskt för en kort stund när vi lämnar filmens värld och istället tillägnar ett helt avsnitt åt TV-serier! Tro det eller ej men vi hinner då och då klämma in en del serier mellan allt filmtittande. Vi snackar sitcoms, miniserier, dramaserier, antalogiserier och kommer till slut fram till respektive listor över topp tre favoritserier. Vi får även veta vilken series ensemble som ligger högt på Hilles lista över mest lyssnade musikartister, vilken series internetforum Krille var moderator för samt Felix fem bästa serieintron.

    • 57 min
    #45 - The Shawshank Redemption

    #45 - The Shawshank Redemption

    Tidernas bästa film heter The Shawshank Redemption, eller Nyckeln till frihet på svenska. I alla fall om man får tro filmsajten IMDb. Fängelsefilmen, som är baserad på Stephen Kings kortroman, har ständigt legat i toppen på IMDb's lista över de 250 bästa filmerna vilket är något slags bevis på att den är älskad av väldigt många filmtittare runt om i världen. Men hur kan ett 30 år gammalt fängelsedrama, som dessutom floppade när den gick på bio, fortsätta vara så populär? Och framförallt; är den värld all kärlek den får?
    Vi pratar också om vad som gör filmer populära, IMDb och andra filmsajter och avslutningsvis så listar Krille sin mest avskydda filmer som han inte har sett.

    • 1h 3 min
    #44 - Double Indemnity

    #44 - Double Indemnity

    Efter att vi pratat väldigt mycket ny film via galor, årssammanfattningar och filmfestivaler, kände vi att det är dags att backa bandet litegrann. Närmare bestämt 80 år till tiden då cyniska detektiver, farliga femme fatales och skuggframkallande persienner var lika heta som superhjältar var på 2010-talet. Vi pratar såklart om Film Noir, 40 och 50-talets stora mordmysterie-genre. Huvudfokus läggs på Billy Wilders film Double Indemnity ("Kvinna utan samvete" på svenska) från 1944 som kan ses som den ultimata filmen i Film Noir-genren. Vi pratar också om genrens influenser och vad den har influerat samt ett gäng andra Film Noir-klassiker. Slutligen listar Krille sina fem favorit-MacGuffins.

    • 1h 1m

Classement des podcasts dans Télévision et cinéma

2 Heures De Perdues
2 Heures de Perdues
La Saga
Plan Séquence
Le Pire Podcast Cinéma
Victor B.
TFTC - Le Podcast
Tales From the Click
Beau Geste
France Télévisions
La gêne occasionnée
François Bégaudeau

D’autres se sont aussi abonnés à…