120 épisodes

A Margózás két fesztivál között sem áll meg: hallgasd vissza a legizgalmasabb, leginspirálóbb beszélgetéseket bármikor, bárhol! Irodalomról, társművészetekről nagy mennyiségben.

margofeszt margofeszt

  • Culture et société

A Margózás két fesztivál között sem áll meg: hallgasd vissza a legizgalmasabb, leginspirálóbb beszélgetéseket bármikor, bárhol! Irodalomról, társművészetekről nagy mennyiségben.

  John W. O’Malley SJ: A pápák története – Pétertől napjainkig

  John W. O’Malley SJ: A pápák története – Pétertől napjainkig

  Horváth Árpád SJ, Tornya Erika RSCJ és Hekler Melinda beszélgetnek

  A pápák a nyugati világ elmúlt kétezer évének gyakorlatilag valamennyi nagy drámájában szerepet, sőt gyakran főszerepet játszottak. Napjainkban a pápák a címlapokon jelennek meg, II. János Pálról pedig időnként úgy beszélnek, mint az évszázad emberéről. A pápaságot, amelynek gyökerei egészen Szent Péterig, Jézus apostolainak vezetőjéig nyúlnak vissza, ma Ferenc pápa testesíti meg. Ő a 266-ik azok sorában, akikkel kapcsolatban ma általánosan elismerik, hogy jogosan mondták magukat Péter utódjának. Néhányan közülük szentek voltak, mások bűnösök. Még a szent pápáknak is létezett sötét oldaluk. Sokan voltak olyanok is, akik pápának tartották magukat, de akiket kortársaik vagy az utókor nem fogadott el, „ellenpápáknak” tekintették őket. Ez a könyv nem azért beszéli el a történetüket, hogy megvédje vagy elítélje a pápákat és cselekedeteiket, hanem azért, hogy világossá tegye, miként alakult ki a pápaság intézménye. A pápák története nem a katolicizmus története, hisz az utóbbi sokkal, de sokkal nagyobb valóság. A pápaságot egyetlen hitvallás sem említette, és a katekizmusban sem jelent meg egészen a XVI. századig. A katolikusok akkor kezdtek foglalkozni vele, amikor a protestánsok elutasították, és mindkét álláspont a kor új találmánya, a nyomtatás segítségével terjedt el viszonylag széles körben. Nem sokkal később katolikusnak lenni már egyet jelentett azzal, hogy valaki „pápistaként” határozta meg magát, és különösen az elmúlt száz évben a pápaság intézménye nagyobb szerepet kapott a katolikusok önmeghatározásában, mint valaha. John O’Malley SJ eredetileg egy harminchat részes internetes előadás-sorozatban dolgozta fel a témát. A pápák története könyv formában 2010-ben jelent meg először, a szerző a kötetet a magyar kiadás számára két új fejezettel egészítette ki.

  John W. O’Malley SJ (1927) a Georgetown Univesity teológiai tanszékének nyugalmazott
  professzora, a washingtoni jezsuita közösség tagja. Fő kutatási területe az egyház- és
  kultúrtörténet a modern Európában.

  A Jezsuita Kiadóval közös program.

  • 45 min
  Meseország mindenkié

  Meseország mindenkié

  A beszélgetésen részt vesz: Kiss Judit Ágnes – szerző, Pengő Edit - szerző
  Botzheim György – tanító, Nagy Boldizsár – szerkesztő, Bódis Kriszta - író, Rédai Dorottya - projektvezető, moderátor: Szekeres Nikoletta, HUBBY elnöke

  A mesekönyvben ismert klasszikus és népmesék átiratai szerepelnek modern környezetben, kisebbségi hősökkel, van köztük például nehéz családi háttérből (mélyszegénység, bántalmazó szülő) jövő és örökbefogadott gyerekhős, meleg Hamupipőke, háromfülű nyúl, sárkányölő pincérlány, Roma Pöttöm Panna, és más izgalmas szereplők. A kötet 17 mesét tartalmaz, amelyből 8-at kezdő vagy kevéssé ismert szerzők írtak, 9-et pedig ismert szerzők. A bemutatón a nagy vihart kavart mesekönyv alkotóival beszélgetünk, a 2. kiadás megjelenése alkalmából.

  A Labrisz Egyesülettel közös program.

  • 50 min
  Kortárs Felbeszélések

  Kortárs Felbeszélések

  Műsorvezető: Till Attila
  Közreműködik: Dragomán György, Kováts Adél, Porogi Ádám

  Podcast, irodalom és hangoskönyv: újratöltve.
  A Kortárs Felbeszélések podcaston 18 magyar író 27 novellája elevenedik meg a Volvo és a Radnóti Színház jóvoltából, a Magvető Kiadóval együttműködésben, hogy az utazás sokszor holtidőként megélt perceit, óráit inspiráló és feltöltődést hozó irodalmi élményekkel tölthessük meg.

  A felbeszélők a Radnóti Színház színészei és vendégművészei, a novellákhoz Nyáry Krisztián írt kedvcsináló ajánlókat.

  Ha hirtelen kikapcsolnád a valóságot, és elindítanál egy másikat, a Kortárs Felbeszélések hangoskönyv neked készült. Válaszd meg a valóságod, hallgass kortárs magyar irodalmat bármikor, bárhol! A Margón a magyar irodalomról, történetekről és a podcastról beszélgetnek a közreműködők.

  • 47 min
  Janikovszky Éva: Naplóm 1938–1944

  Janikovszky Éva: Naplóm 1938–1944

  A világégés nem lányregény kötetbemutató beszélgetés
  Janikovszky Jánossal és Dési Jánossal Dóka Péter szerkesztő beszélget.

  A Móra Plusz sorozat legújabb kötete bepillantást enged a legendás szerző kamasz és fiatalkori naplóbejegyzéseibe, eddig nem publikált fotókkal illusztrálva. A bejegyzéseket olvasva nem csak a fiatal Janikovszky-ról tudhatunk meg újdonságokat, hanem különleges nézőpontból ismerhetjük meg a 2. világháború eseményeit is. A szerző fiával, Janikovszky Jánossal és a kötetbe kerülő bejegyezéseket válogató Dési Jánossal, Dóka Péter szerkesztő beszélget.

  A Móra Kiadóval közös program.

  • 50 min
  Szávai Géza: Cérnapóráz

  Szávai Géza: Cérnapóráz

  A szerzővel Ungváry Rudolf beszélget, Közreműködik: Gazsó György
  Szávai Géza (1950) a változatosság igézetében írja regényeit. Minden elbeszélt történettel mintha újabb műfajt próbálna ki. A szerző Állatok, nők, gyerekek című új sorozatába illeszkedő regény, a Cérnapóráz egyik „hőse” a Totya nevű kutya. A rövid életű tacskó körül

  örvénylő történetek szálain gyerekek, nők „és más kiszolgáltatottak” egymást keresztező – és meghatározó – életútjai tárulnak elénk. Felkavaró, amit a tízesztendős fiúnak, Kotzka Lajoskának el kell viselnie. Az is, amit a megrettent gyerek kétségbeesése okoz. A különös múltú pszichológia professzor, a nőiségével furán tündöklő feleség, a disszidáló kiskatona, egyszóval a regény minden szereplője kitartóan, szenvedélyesen, gyakran kétségbeesetten figyel: magára, másra, mindenre, hiszen tudni akarják, kitől-mitől függ életük alakulása...
  E törekvésben még az is fontos lehet, hogy „mi van a kutyád fejében”.

  A Pont Kiadó programja.

  • 44 min
  Szabó Stein Imre: Soha – Napló a pokol tornácáról

  Szabó Stein Imre: Soha – Napló a pokol tornácáról

  A szerzővel Szász János beszélget, közreműködik: Trill Zsolt
  1944 május-június, Dunaszerdahely, vihar előtti csend. Stein Albert magas rangú katonatiszt, első világháborús hős, akit a Horthy rendszer ugyan mentesített a sárga csillag viselése alól, a zsidótörvények miatt mégis nyugállományba kényszerült. Földbirtokosként él, erős a magyarságtudata, de keményen torol meg minden, zsidókat érő sértést. Alakja törékeny egyensúlyi pont egy már repedező és hamarosan darabokra törő világ határán. Hiszen a végromlás egyre közelít, miközben a korán érkező nyári forróság kérlelhetetlen atmoszférát von a történések köré.

  A Soha sodró lendületű, új optikájú holokauszt kisregény, egy magánbűnöktől távolról sem mentes, férfias tartásában is önző ember fejlődéstörténete: Stein Albert „futása” során kirajzolódik és nagyszabású tablóvá szélesül a korabeli magyarországi miliő. A  szöveg ereje földhöz szegez - nem letenni való olvasmány.

  Szabó Stein Imre író, fordító, kommunikációs szakember 1966-ban született Budapesten. Írói pályája az 1990-ben megjelenő Számbátjon felé – a Jeruzsálemi átjáró című kisregénnyel indult. A ’90-es években a kulturális televíziózás területén, az ezredforduló után pedig jelentős nemzetközi komolyzenei projektekben dolgozott. Provokatív komolyzenei témájú imázs- és kisfilmjeivel számos nemzetközi filmfesztivál díjat nyert rendezőként és íróként. A Soha szenvedélyes visszatérése a szépirodalomhoz.

  A Libri Könyvkiadó programja.

  • 50 min

Classement des podcasts dans Culture et société

D’autres se sont aussi abonnés à