500 épisodes

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

P1 Kultur Sveriges Radio

    • Culture et société

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

    Borde Paul Auster ha fått Nobelpriset?

    Borde Paul Auster ha fått Nobelpriset?

    Den amerikanska författaren Paul Auster har gått bort efter en lång tids sjukdom. Genomslaget kom med romansviten som är känd som New York-trilogin under 80-talet och en svensk översättning av hans sista roman, Baumgartner kommer ut i dagarna.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Idag hör vi författaren och skribenten Jens Liljestrand berätta varför denna författare anses vara en av giganterna som borde ha fått Nobelpriset. Och dessutom får vi höra Marie Lundström, som befinner sig i Paris, en stad som betytt mycket för Paul Auster, berätta om mötet hon hade med författaren och hustrun Siri Hustvedt i New York 2009.
    FINSK BOK OM MOBBNING
    I början av april chockades Finland och världen av ännu en skolskjutning och polisen gick strax efter ut med att motivet var mobbning.
    Samtidigt ges nu finska Iida Raumas prisbelönta roman ”Förstörelse - en fallstudie” ut på svenska. Det är en andlös, obeveklig, ytterst självbiografisk berättelse om mobbning i en finsk skola på 1990-talet. Den 11-åriga flickan A mobbas av sin lärare som får alla klasskamrater att följa efter. Lina Kalmteg träffar den nu 40-åriga författaren några veckor efter den tragiska skolskjutningen och hon är inte överraskad av den verkliga händelsen.
    NY MUSIK AV ADAM TAAL - FD TENSTA
    Det har gått åtta år sedan Adam Taal gav ut ny musik. Imorgon släpps det nya albumet Katarina, döpt efter hans bortgångna mamma.
    Hör honom berätta om den nya musiken som han producerat själv, den utbildning han har skapat som nått över 1200 elever och varför det var dags att ta farväl av det förra artistnamnet Adam Tensta.
    ESSÄ: DAVID JONSTAD - PRODUKTIVITETEN ÄR EN FÄLLA
    Vad innebär det egentligen att odla sin trädgård? Att stoppa spaden i jorden: är det att vända sig bort från världen, eller tvärtom ett praktiskt arbete för att göra den bättre? I Obs serie den här veckan möter vi olika perspektiv på temat, och idag är det dags för författaren, och odlaren, David Jonstad. Han har reagerat på det alltmer uppskruvade livstempot och kraven på effektivitet i vårt gränslösa samhälle, och har ett förslag på hur vi kan bli bättre på att hantera de fyratusen veckor som vårt liv består av.

    Programledare: Lisa WallProducent: Saman Bakhtiari

    • 54 min
    Ethel Smyth – den ofrivilliga kvinnorättskämpen

    Ethel Smyth – den ofrivilliga kvinnorättskämpen

    Ethel Smyth fick slåss för sin plats i konserthusen. Männen i musiklivet och hennes egen pappa tyckte inte att kvinnor skulle skriva musik. Men trots allt motstånd tog det lång tid för Ethel att närma sig suffragetterna. En P2 Dokumentär av Emma Janke, Laura Wihlborg och Klara Fredén.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Kompositören Ethel Smyth föddes 1858 i Storbritannien. Uppväxten i en välbärgad familj kom med sina fördelar, men att en flicka som hon skulle ha en framtid som tonsättare ansågs absurt.
    Ethel Smyth kämpade hela livet för sin plats i musiklivet. Men motgångar hindrade henne inte från att skriva mässor, serenader och operor. År 1902 blev hon den första kvinnan att få en opera uppsatt på The Metropolitan i New York. Med tiden blev hon också en förkämpe för kvinnlig rösträtt och engagerade sig i suffragettrörelsen.
    Via Ethel Smyths egna memoarer ges vi en inblick i hennes tankar och liv. Med sin envishet och musikalitet har hon skapat musikhistoria, men under en lång period var hon ganska bortglömd.
    I programmet medverkar dirigenten Cathrine Winnes och Leah Broad, doktor i musikhistoria vid Oxfords universitet.
    En dokumentär från 2023 av produktionsbolaget Ljudbang. I redaktionen: Emma Janke, Laura Wihlborg och Klara Fredén.Inläsningar av Ellen Jelinek, Joel Valois och Ludvig Josephson.

    • 59 min
    ”Världen av igår” i nytt ljus efter teaterattacken

    ”Världen av igår” i nytt ljus efter teaterattacken

    Det har gått en knapp vecka sedan den misstänkt högerextrema attacken mot ett möte på Moment teater i Stockholm. Just nu spelas Stefan Zweigs klassiska skildring av nazismens framväxt och det gamla Europas undergång, Välden av igår. Vad händer när konsten plötsligt börjar påminna om verkligheten?
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    P1 Kultur återvänder till Gubbängen för att fråga regissör Andreas Boonstra hur pjäsen påverkas av förra veckans händelser.

    ZHANNA KADYROVA: KRIGET I UKRAINA GÖR AVTRYCK I KONSTEN
    På Uppsala konstmuseum pågår just nu utställningen ”Border Memory” av den Ukrainska konstnären Zhanna Kadyrova – en konstnär som bestämt sig att enbart arbeta med konst som har med kriget att göra efter Rysslands invasion av Ukraina. Reportage av Fredrik Wadström.

    VARNING FÖR KONSTEN – NU VISAS RATADE VERK
    Av de 100 000 konstverk som Statens konstråd äger och lånar ut till arbetsförmedlingar, domstolar, universitet och andra myndigheter är det en viss andel som varje år skickas tillbaka i retur – konst som stört och berört på ett negativt sätt. I utställningen Varning för konsten! visas nu en rad av dessa ratade konstverk.

    ESSÄ: POESINS ROSOR SLUTAR ALDRIG DOFTA
    I dagens essä ska vi kliva in i poesins rosenträdgård och känna doften av en metafor som aldrig verkar vissna. Det är litteraturvetaren Karin Nykvist som botaniserat i litteraturhistoriens alla rosvarianter, från antiken via Edith Södergran till den danska poeten Olga Ravn, som har gett klichén nytt liv.
    Programledare: Saman BakhtiariProducent: Eskil Krogh Larsson

    • 59 min
    Dövblind teater från Riksteatern: ”En unik upplevelse”

    Dövblind teater från Riksteatern: ”En unik upplevelse”

    Frans Leijon (18791947) miste som barn både synen och hörseln i sviterna efter smittkoppor. Nu har hans öde blivit föreställningen Frans från Riksteatern. Vår teaterkritiker Jenny Teleman har varit med om en unik upplevelse. Programledare: Maria Askerfjord Sundeby.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    • 4 min
    Lars Norén ville ställa verkligheten på scen i ”7:3”

    Lars Norén ville ställa verkligheten på scen i ”7:3”

    Sanna Lenken har regisserat dramaserien Smärtpunkten om 7:3. Vad var viktigast för henne att berätta om Noréns omdebatterade teaterprojekt idag?
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Just nu visas dramaserien ”Smärtpunkten” på STV. Den bygger på Elisabeth Åsbrinks bok med samma namn och handlar om dramatikern Lars Noréns arbete med den omdebatterade pjäsen ”7:3” för Riksteatern år 1999. Tre fångar, dömda för grova brott, stod på scenen och berättade om sina liv och ideologi. Två av dom var övertygade nazister. Lars Norén ville ställa verkligheten på scenen. ”7:3” blev en av de mest omdebatterade projekten i svensk teaterhistoria.Sanna Lenken, som regisserat ”Smärtpunkten”, är gäst i dagens P1 Kultur.
    Hur förändrade egentligen pjäsen ”7:3” teaterkonsten och vad som kan spelas på en scen? Var befinner vi oss idag när det gäller att ställa ”verkligheten” på scen? Teaterkritikern Maria Edström kommer till studion.


    SVENSKE FERNSTRÖMS SYMFONI SPELAS I LVIV

    På söndag är det konsert i staden Lviv i västra Ukraina. Den svenska 1900-talskompositören John Fernströms sjätte symfoni ska framföras i konserthuset Orgelsalen. Orkestern som ska framföra Fernströms symfoni är från Luhansk i östra Ukraina och har varit på flykt från det ryska anfallskriget i tio år. Hur kommer det sig att de väljer att spela Fernström? Fredrik Wadström har pratat med Taras Demko, en av de ansvariga på konserthuset Orgelsalen i Lviv.


    KLASSIKERN: PATRICIA HIGHSMITHS PSYKOPAT TOM RIPLEY

    I Klassikern berättar Helene Alm om romanfiguren Tom Ripley, gentlemannen som bara mördar när han är så illa tvungen. På Netflix kan man se en ny svartvit serie av Patricia Highsmiths favoritpsykopat Ripley. Emma Engström berättar varför den är också är mycket sevärd.


    DÖVBLINDA FRANS LEIJONS LIV BLIR FINKÄNSLIG TEATER

    Finlandsvenske Frans Leijon var en märkvärdig man som under smittkoppornas 1800-tal förlorade både syn och hörsel men växte upp och tog sig an världen med sina händer, blev hantverkare och glasmästare. Nu turnerar Riksteatern Crea och Teater Tottori över landet med uppsättningen ”Frans”. Jenny Teleman har sett föreställningen och träffat dövstumme skådespelaren Aki Pirkola.

    Programledare: Lisa BergströmProducent: Anna Tullberg

    • 54 min
    Livskris ledde till ”själsligt uppvaknande” för Iiris Viljanen

    Livskris ledde till ”själsligt uppvaknande” för Iiris Viljanen

    Imorgon släpper Iiris Viljanen nytt album med den fantasieggande titeln Själsligt uppvaknande vid Slussen idag är hon gäst i P1 Kultur för att prata om hur uppvaknandet ur livskrisen nu blivit ny musik.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    TV-SERIEN FALLOUT: VAD SÄGER DYSTOPIERNA OM VÅR TID?
    Härom veckan var det premiär för tv-serien Fallout – ännu en berättelse om livet efter Den Stora Katastrofen. Vad berättar serien apokalyptiska framtidsberättelse om oss själva och vår tid? Och vilken roll har dystopiska bilder spelat i vår kultur historiskt? Samtal med kritiker Jenny Teleman och Niklas Alicki samt idéhistoriker Henrik Brissman.

    NYCKELHARPAN ÄR HET I HOLLYWOOD
    Svenska folkmusiker har nya framgångar i både spel- och filmmusik med sina nordiska folktoner. Varför just nu? Samtal med Frida Granström, Folkmusiken i P2.
     
    ESSÄ: ETT SISTA BREV TILL LORD BYRON
    Det har firats stort i England den senaste tiden då man tagit 200-årsminnet av Lord Byrons bortgång som orsak att hylla den älskade skalden. Byron var en romantisk poet i ordets alla bemärkelser. Hans liv ledde till stormar och uppbrott både under och efter hans levnad. Men frihetstörsten i hans poesi består och får folk att följa i hans litterära och biografiska fotspår. En av dem är förläggaren Per Bergström som i dagens essä läser sitt brev till en saknad hjälte.

    Programledare: Saman BakhtiariProducent: Eskil Krogh Larsson

    • 59 min

Classement des podcasts dans Culture et société

Fifty States — un Podcast Quotidien
Quotidien
Affaires sensibles
France Inter
Passages : le podcast d’histoires vraies de Louie Media
Louie Media
Les Pieds sur terre
France Culture
Transfert
Slate.fr Podcasts
LSD, La série documentaire
France Culture

D’autres se sont aussi abonnés à…

Lundströms Bokradio
Sveriges Radio
Söndagsintervjun
Sveriges Radio
Filosofiska rummet
Sveriges Radio
Bildningspodden
Anekdot
Stil
Sveriges Radio
P3 Klubben
Sveriges Radio

Plus par Sveriges Radio

Spanarna
Sveriges Radio
Ekot nyhetssändning
Sveriges Radio
Kropp & Själ
Sveriges Radio
Ekots lördagsintervju
Sveriges Radio
Psyket
Sveriges Radio
P3 Dokumentär
Sveriges Radio