77 épisodes

I vår podd djupdyker vi i olika frågor med koppling till socialtjänst och hälso- och sjukvård. Det kan handla om fallolyckor, legitimationer, patientsäkerhet, organdonation, psykisk ohälsa, krishantering, välfärdsteknik, barns rättigheter och mycket, mycket mer.

På djupet – en podd från Socialstyrelsen Socialstyrelsen

    • Gouvernement

I vår podd djupdyker vi i olika frågor med koppling till socialtjänst och hälso- och sjukvård. Det kan handla om fallolyckor, legitimationer, patientsäkerhet, organdonation, psykisk ohälsa, krishantering, välfärdsteknik, barns rättigheter och mycket, mycket mer.

    95. Om Screening

    95. Om Screening

    Screening är en systematisk undersökning av en del av befolkningen för att hitta sjukdomar i ett tidigt skede. I det här avsnittet kommer vi att fördjupa vår kunskap kring screening – varför är det bra men också varför är det inte alltid bra. Många ifrågasätter att det inte screenas för fler sjukdomar och förstår inte varför man behöver gå igenom en omfattande utredning innan en rekommendation om ett nytt screeningprogram tas fram. Lyssna på Anders Tegnell, ledamot i screeningrådet, Ola Bratt, professor i klinisk cancerepidemiologi och Mina Abbasi, screeningsamordnare på Socialstyrelsen. Samtalet leds av Per Ek, enhetschef på Socialstyrelsen. (2024-05-21)

    • 39 min
    94. Om munhälsa och demenssjukdom

    94. Om munhälsa och demenssjukdom

    Mellan 130 000 och 150 000 personer beräknas ha en demenssjukdom i Sverige. Den som är sjuk kan tidigt i sjukdomen få svårt med den dagliga munvården, som exempelvis att borsta tänderna och ha kontakt med tandvården. I den här podden talar vi om munhälsans betydelse för en god livskvalitet hos personer med demenssjukdom och hur verksamheterna kan bidra till det. Lyssna på Wilhelmina Hoffman, chef för Silviahemmet och även ansvarig för Svenskt Demenscentrum, Eva Persson, Silviasyster i ett demensteam i Umeå och Peter Lundholm, sakkunnig inom tandvård på Socialstyrelsen. Samtalet leds av Ragnhild Mogren Svensén, utredare på Socialstyrelsen. (2022-06-10)

    • 30 min
    93. Om självvald inläggning inom psykiatrin

    93. Om självvald inläggning inom psykiatrin

    Självvald inläggning (SI) är en relativt ny vårdform och metod inom psykiatrin där patienten ges en aktiv roll som medaktör. I det här avsnittet får vi bland annat höra om användningen och erfarenheterna av SI. Fungerar metoden? Vilka utmaningar finns det? Och hur upplever patienterna och vårdgivarna SI? Lyssna på Maral Jolstedt, utredare på Socialstyrelsen, Mårten Jansson, utvecklingsledare på Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH), och Sofie Westling, överläkare inom Psykiatri Skåne och forskare vid Lunds universitet. Samtalet leds av Hanna Anander, kommunikatör på Socialstyrelsen. (2022-03-11)

    • 27 min
    92. Om organisering av kommunal hälso- och sjukvård, del 2

    92. Om organisering av kommunal hälso- och sjukvård, del 2

    Det här är ett av två avsnitt som handlar om organisering av kommunal hälso- och sjukvård. Vad kan vara utmanande i arbetet med kommunal hälso- och sjukvård, och hur kan man på ett framgångsrikt sätt möta dessa utmaningar? Tema för det här avsnittet är samverkan. De två avsnitten är en del av Socialstyrelsens arbete med att stödja omställningen till en god och nära vård. Lyssna på Catrin Engberg Tukia, enhetschef och chef för sjuksköterskorna i Borgholms kommun, och Agneta Höglund Petersson, enhetschef för rehabenheten och medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) i samma kommun. Samtalet leds av Ragnhild Mogren Svensén, utredare på Socialstyrelsen. (2022-01-28)

    • 29 min
    91. Om organisering av kommunal hälso- och sjukvård, del 1

    91. Om organisering av kommunal hälso- och sjukvård, del 1

    Det här är ett av två avsnitt som handlar om organisering av kommunal hälso- och sjukvård. Vad kan vara utmanande i arbetet med kommunal hälso- och sjukvård? Och hur kan man på ett framgångsrikt sätt möta dessa utmaningar? Tema för det här avsnittet är god och nära vård. De två avsnitten är en del av Socialstyrelsens arbete med att stödja omställningen till en god och nära vård. Lyssna på Björn Klemedsson, verksamhetschef, Bodil Fälth, medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR), och Therese Finn, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Alla tre kommer från Ängelholms kommun. Samtalet leds av Ragnhild Mogren Svensén, utredare på Socialstyrelsen. (2022-01-21)

    • 22 min
    90. Om krishantering och att leda i kris

    90. Om krishantering och att leda i kris

    Coronapandemin har inneburit stora utmaningar för hela samhället och belastningen på vården, inte minst intensivvården, har varit enorm. Vilka utmaningar ställs man inför som ledare och beslutsfattare vid en kris? Vilka lärdomar kan vi ta med oss från pandemin? Lyssna på Åsa Hessel, krisberedskapschef i Region Sörmland, Taha Alexandersson, tillförordnad krisberedskapschef på Socialstyrelsen, och Johnny Hillgren, överläkare och verksamhetschef i Region Gävleborg och ordförande för Svenska intensivvårdsregistret. Samtalet leds av Hanna Anander, kommunikatör på Socialstyrelsen. (2021-12-10)

    • 38 min

Classement des podcasts dans Gouvernement

L'affaire Clearstream
Docurama
Pensez stratégique
Ministère des Armées
Les podcasts du CESM
Centre d'études stratégiques de la Marine
The Real Story
BBC World Service
L’économie de demain est l’affaire de tous, avec Patrick Artus
Challenges
World Bank | The Development Podcast
World Bank

D’autres se sont aussi abonnés à…

Kropp & Själ
Sveriges Radio
P3 Dokumentär
Sveriges Radio
Framgångspodden
Acast
Fråga Agnes Wold
Sveriges Radio
Verkligheten i P3
Sveriges Radio
Dumma Människor
Acast - Lina Thomsgård och Björn Hedensjö