5 épisodes

In 2017 was het exact honderd jaar geleden dat in Rusland de revolutie uitbrak. Johan Deboose schetst in vijf afleveringen hoe het zover kwam.

Trojka! Naar Rusland met Johan de Boose VRT

  • Gouvernement

In 2017 was het exact honderd jaar geleden dat in Rusland de revolutie uitbrak. Johan Deboose schetst in vijf afleveringen hoe het zover kwam.

  Trojka! Naar Rusland met Johan de Boose - Aflevering 5

  Trojka! Naar Rusland met Johan de Boose - Aflevering 5

  De laatste aflevering van een 5-delige reeks waarin auteur en Rusland kenner Johan de Boose de Russische geschiedenis induikt. Het verhaal van Rusland en zijn vele revoluties. Van Ivan De Verschrikkelijke tot Lenin.
  April 1917. Tsaar Nicolaas de II is afgezet en aan de macht is nu een voorlopige regering. Die bestaat enerzijds uit de chique heren van de Doema, de vertegenwoordigers van de bourgeoisie, en anderzijds de Sovjets (de bolsjewieken en de mensjewieken). Maar nog steeds gaat het slecht met Rusland: de oorlog woedt nog volop, de bevolking lijdt honger en in het leger word er massaal gedeserteerd. Er is nood aan een nieuwe visie en vooral aan kordaat leiderschap. En dan : op 3 april 1917 arriveert Lenin in het Finlandstation van Sint-Petersburg na jaren in ballingschap te hebben doorgebracht.

  • 1h 50 min
  Trojka! Naar Rusland met Johan de Boose - Aflevering 4

  Trojka! Naar Rusland met Johan de Boose - Aflevering 4

  De vierde aflevering van een 5-delige reeks waarin auteur en Rusland kenner Johan de Boose de Russische geschiedenis induikt. Het verhaal van Rusland en zijn vele revoluties. Van Ivan De Verschrikkelijke tot Lenin.
  Op een natte,winderige ochtend in februari 1913 viert St-Petersburg het 300-jarig jubileum van het bewind van de Romanovs in Rusland. Het is een feest waarvan de hele bevolking mag meegenieten. Na de laatste grote opstand van 1905 had het tsarenrijk relatief rustige tijden gekend. Voor Tsaar Nicolaas II is er dus geen enkele reden om wat dan ook te veranderen. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit....

  • 1h 48 min
  Trojka! Naar Rusland met Johan de Boose - Aflevering 3

  Trojka! Naar Rusland met Johan de Boose - Aflevering 3

  De derde aflevering van een 5-delige reeks waarin auteur en Rusland kenner Johan de Boose de Russische geschiedenis induikt. Het verhaal van Rusland en zijn vele revoluties. Van Ivan De Verschrikkelijke tot Lenin.
  Een Tsaar te zijn in het Rusland van de 19de eeuw, het was de moeilijkste job ter wereld. Dat mochten Alexander II, Alexander III en Nicolaas II aan de lijve ondervinden. Gelukkig kon Nicolaas II altijd beroep doen op de wijze raad van een figuur die vandaag nog altijd tot ieders verbeelding spreekt: Raspoetin.

  • 1h 48 min
  Trojka! Naar Rusland met Johan de Boose - Aflevering 2

  Trojka! Naar Rusland met Johan de Boose - Aflevering 2

  De tweede aflevering van een 5-delige reeks waarin auteur en Rusland kenner Johan de Boose de Russische geschiedenis induikt. Het verhaal van Rusland en zijn vele revoluties. Van Ivan De Verschrikkelijke tot Lenin.
  Johan vertelt o.a. het verhaal van de Decembristenopstand van 1825. Het was een eerste ernstige poging om de tsaristische autocratie ten val te brengen. De belangrijkste initiatiefnemers van deze revolte waren officieren van het keizerlijk leger waaronder sommigen tot de hoogste adellijke families behoorden. Ze hadden de tsaar vergezeld tijdens zijn campagnes tegen Napoleon I en raakten onder de indruk van het moderne Westen. De opstand mislukte maar de kanonschoten bleven wel nagalmen gedurende de hele 19de eeuw. De leiders van de opstand werden verbannen naar Siberië. Onder hen was Sergej Volkonski, de eerste man die uit protest een baard liet staan, en zijn prachtige vrouw Maria Volkonskaja, een heldin die zowel door Poesjkin als door Tolstoj bezongen werd.

  • 1h 51 min
  Trojka! Naar Rusland met Johan de Boose - Aflevering 1

  Trojka! Naar Rusland met Johan de Boose - Aflevering 1

  De eerste aflevering van een 5-delige reeks waarin auteur en Rusland kenner Johan de Boose de Russische geschiedenis induikt. Het verhaal van Rusland en zijn vele revoluties. Van Ivan De Verschrikkelijke tot Lenin.
  In deze aflevering heeft Johan het o.a. over het verblijf van Peter De Grote in Nederland dat nog diepe sporen zou nalaten. En over kozakken! Meer bepaald de laatste grote Oeral-kozakkenopstand die plaats vond in 1773, tijdens het bewind van Catharina De Grote. Een onwaarschijnlijk verhaal.

  • 1h 51 min

Classement des podcasts dans Gouvernement

D’autres se sont aussi abonnés à…

Plus par VRT