74 episodes

Podcast by Sofia Antonsson & Jeanette Steijer

Älska din mage Sofia Antonsson & Jeanette Steijer

  • Health & Fitness
  • 5.0 • 1 Rating

Podcast by Sofia Antonsson & Jeanette Steijer

  # 74 Vego för hjärtat, du är vad du äter och saltsyra

  # 74 Vego för hjärtat, du är vad du äter och saltsyra

  Den här veckan jublar vi åt en ny studie som visar positiva effekter av vegetarisk kost på patienter med hjärtkärlsjukdom och hoppas att fler sjukhus får upp ögonen för kostbehandling. Dessutom en spännande djupdykning i något så vackert som precisionsnutrition. Jojo, även om vi är långt ifrån alla svar börjar mer individanpassade kostråd ändå närma sig sakta men säkert. Tills dess funderar vi vidare på om våra tarmbakterier mår bäst av fullkornsvete eller fullkornsråg.

  • 32 min
  # 73 Ägg i majonnäs, läskkatt och höstiga livsmedel

  # 73 Ägg i majonnäs, läskkatt och höstiga livsmedel

  Eftersom fetma nu blivit klassad som en riskfaktor vid Covid-19 har Cancerfonden påpassligt gått ut och föreslagit en sockerskatt. Bra tycker vi, men frågan är om sötningsmedel är lösningen? Krögarna i Malmö är inte värst vidare kunniga i ämnet livsmedel visar en undersökning. Flera visste inte varifrån smör och ost kommer eller att det finns ägg i majonnäs. Dags för en utbildning med Sofia Antonsson alltså! Vi tipsar också om plommon, äpplen och kantareller som inte behöver vara fullständigt no-no för dig med IBS.

  • 33 min
  # 72 Sitt rätt, toatåget och FODMAP-vänliga bladgrönsaker

  # 72 Sitt rätt, toatåget och FODMAP-vänliga bladgrönsaker

  Sommaren är fortfarande pågående och det är dags att upprepa vikten av att gå på toalett när vi har signal och att vi då dessutom sitter rätt på toaletten. Detta beskrev Sofia mycket tydligt när hon gästade Nyhetsmorgon i veckan. På en toalett i studion fick svenska folket en redig lektion i sittställning. Så, vårt tips är att fixa en pall, sätta upp fötterna och känna skillnaden. Jeanette som varit på båt mest hela sommaren har också några tips, både på båtmat och toavanor mer anpassade till trånga utrymmen. Dessutom dags att haka på odlingstrenden. Sätt vintersallat, spenat eller något annat grönt FODMAP-vänligt och bli självförsörjande.

  • 29 min
  # 71 FODMAP-friendly, kombucha och Matrapporten 2020

  # 71 FODMAP-friendly, kombucha och Matrapporten 2020

  Nu finns märkningen FODMAP-friendly i Sverige. Semper är först ut med att märka ett antal av sina glutenfria produkter som även är låg-FODMAP och därför kan märkas med den grönaktiga symbolen för FODMAP-friendly. Dessa finn samtliga uppdaterade i appen Belly Balance. Kombuchatrenden är fortfarande urstark och nu visar faktiskt forskning att mjölksyrabakterierna i den här typen av fermenterade produkter är konstaterat bra för tarmhälsan. Kul tycker vi och passar på att ändra Kombucha till gul i appen och max 180 ml. Mums, bara att börja brygga!

  • 34 min
  # 70 Färska magsiffror, fina fiskar och demensrisk

  # 70 Färska magsiffror, fina fiskar och demensrisk

  WWF har presenterat Fiskguiden 2020. Positivt att insjöfisk tar sig uppåt på listan och att braxen numera klassas som matfisk, trots att vi , när vi rotar i minnet, kommer ihåg braxen som en riktigt benig typ. Negativt att torsken inte mår bra och att tonfisken nu är rödlistad. Det har också kommit nytt om demens, även här bra och dåliga nyheter. Bra att frukt mitt i livet minskar risken för att utveckla demens. Mindre bra att långtidsanvändning av syrahämmande läkemedel ökar risken. Ops, igen. En ny undersökning visar att 49% av alla kvinnor uppfyller kriterierna för minst en funktionell tarmsjukdom t ex IBS. Det är inte chockerande, men det bekräftar något vi sett under en längre tid; magproblemen ökar, men långt ifrån alla förstår att det är något som är fel och söker hjälp. Vi behöver alltså jobba ännu hårdare för att sprida budskapet. Det gör vi nu på en gång!

  • 35 min
  # 69 Kall kokt potatis, meditation 2.0 och groddar

  # 69 Kall kokt potatis, meditation 2.0 och groddar

  När Sofia gästade Nyhetsmorgon härom veckan blev kall kokt potatis det som fick många att höja på ögonbrynen. Ät 3-4 kalla potatisar i veckan och dina tarmbakterierna kommer jubla. Vi har också spaning på en ny typ av meditation som får hjärnan att växa till på något sätt, och sist men inte minst, groddar. Vi uppmanar alla, oavsett var och hur man bor, att omedelbart sätta frön och mumsa på dessa näringsbomber. Bra för IBS-magen också!

  • 32 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Health & Fitness

Listeners Also Subscribed To