199 episodes

Bernard Hammelburg brengt je scherpe analyses over de internationale politiek.

De Wereld | BNR BNR Nieuwsradio

  • News
  • 4.8 • 4 Ratings

Bernard Hammelburg brengt je scherpe analyses over de internationale politiek.

  Zet China Amerika buitenspel in Azië?

  Zet China Amerika buitenspel in Azië?

  Met Amerika in de lappenmand, grijpt China de macht in Azië. China en 14 andere landen hebben deze week RCEP, het grootste regionale handelsakkoord ter wereld ondertekend. Zonder Amerika. Staat Joe Biden, nog voor hij is aangetreden, al buitenspel in Azië? En wat blijft er over van de Nederlandse en Duitse plannen de banden in die regio aan te halen? Bernard Hammelburg praat erover met Oscar Garschagen, oud-correspondent in China en schrijver van het boek: 'De Chinese droom'.

  • 46 min
  Biden's onmogelijke opdracht

  Biden's onmogelijke opdracht

  De toekomstige president Joe Biden roept bij iedere gelegenheid op tot eenheid in Amerika. Hij hoopt de gapende kloof tussen de Democraten en Republikeinen te kunnen dichten. Is dat wensdenken? Bernard Hammelburg praat erover met Ian Buruma, journalist en schrijver van onder andere het nieuwe boek: Het Churchill complex, vanuit New York.

  • 45 min
  De toekomst van het Trumpisme

  De toekomst van het Trumpisme

  Over de Amerikaanse verkiezingen is één ding wél al zeker: grofweg de helft van de kiezers heeft voor Donald Trump heeft gestemd. Wat zegt dit over de aantrekkingskracht en houdbaarheid van het Trumpisme? En hoe moet Europa reageren op de onrustige nasleep van die verkiezingen? Daarover praat Bernard Hammelburg met BNR-correspondent Jan Postma, oud-Amerika correspondent Paul Brill en Sjoerd Sjoerdsma, Buitenlandwoordvoerder voor D66.

  • 47 min
  Amerikaanse verkiezingen: de voorbeschouwing

  Amerikaanse verkiezingen: de voorbeschouwing

  Vlak voor de verkiezingen richten de Democraten hun pijlen op klassiek Republikeinse staten. De Trump-campagne focust zich op de cruciale 'battleground states' zoals Florida en Pennsylvania. Zijn de democraten overmoedig? En wat is er terecht gekomen van Europa's belofte om na bijna vier jaar Trump onafhankelijker te worden van Amerika? Bernard Hammelburg praat erover met o.a. Amerikanist Koen Petersen en Europa-onderzoeker René Cuperus in deze speciale verkiezingsuitzending.

  • 47 min
  Brexit: Is Londen bang voor Schotland?

  Brexit: Is Londen bang voor Schotland?

  Boris Johnson heeft zijn zin gekregen in de Brexit-onderhandelingen, althans dat vindt hij zelf. Een week nadat de Britten wegliepen uit de gesprekken, zitten ze weer aan tafel. Want de EU is aan hun eisen tegemoet gekomen. Maar is er iets veranderd? Of heeft het te maken met de groeiende steun voor een onafhankelijk Schotland? Bernard Hammelburg praat erover met Peter de Waard, oud-correspondent en schrijver van het boek: 'Order, Order. Brexit of het verhaal van een politieke soap'.

  • 47 min
  De schaduwzijde van America First

  De schaduwzijde van America First

  Ook Donald Trumps herverkiezingscampagne staat volledig in het teken van America first. Maar onder dat motto drijft Amerika verder weg van zijn Europese bondgenoten en neemt de spanning in het land toe. Wat is er nog over van het Pax Americana en is de huidige situatie in Amerika te vergelijken met de jaren '30? Bernard Hammelburg praat erover met Ian Buruma, journalist en schrijver van onder andere het nieuwe boek: Het Churchillcomplex.

  • 46 min

Customer Reviews

4.8 out of 5
4 Ratings

4 Ratings

jhcp ,

Uitstekend maar te lang

Uitstekend als radio clip maar te lang voor podcast formaat

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To

More by BNR Nieuwsradio