23 episodes

En podcast av MÄN.

I Mannen Myten podcast nördar vi ner oss i manlighet!

Mannen Myten är ett arvsfondsprojekt som drivs av organisationen MÄN.
Här finns också den podcast vi gjorde inom projektet FATTA MAN.

MÄN podcast MÄN

    • Society & Culture

En podcast av MÄN.

I Mannen Myten podcast nördar vi ner oss i manlighet!

Mannen Myten är ett arvsfondsprojekt som drivs av organisationen MÄN.
Här finns också den podcast vi gjorde inom projektet FATTA MAN.

    När Alán träffar Steffé

    När Alán träffar Steffé

    Lyssna på det här podcastsamtalet mellan Shahab Ahmadian och Alán Ali, ordförande för MÄN. Samtalet handlar om vägar framåt för MÄN som rörelse. Vi passade även på att utsätta Alán för ett oväntat test av ordföranderollen. En dag i kollektivtrafiken träffar Alán en välvillig Steffe och behöver hantera några fördomsfulla frågor.

    Producerad av Shahab Ahmadian för organisationen MÄN.

    • 27 min
    9. Manlighet och biologi

    9. Manlighet och biologi

    När vi är ute på fältet och arbetar med jämställdhetsfrågor och manlighetsnormer så stöter vi ofta på argument som grundar sig i naturen. I andra sammanhang så vill vi frånkoppla människan från naturen, men när vi pratar om jämställdhet så får vi ofta höra motargument som handlar om hur lejonen på savannen gör.

    Eftersom inte är biologer och arbetar med sociala frågor och normer (som faktiskt går att påverka) så är det svårt för oss att besvara dessa frågor. Vi hamnar i skottelden i kriget mellan biologin och feminismen, men nu ska vi gå till botten med det här, hur stor del av våra beteenden är kodat av naturen och hur stor del är socialt inlärda mönster och hur ser samspelet däremellan ut?

    I detta program kommer programledare Shahab Ahmadian och hans kollega och gäst i programmet Nathan Hamelberg att träffa en som kan besvara dessa frågor, biologen och vetenskapsskribenten Henrik Brändén gästar i studion och svarar på frågor som vi har samlat på oss genom åren när vi arbetat med manlighetsnormer.

    • 45 min
    8. Manlighet och psykisk ohälsa

    8. Manlighet och psykisk ohälsa

    En av de viktigaste egenskaperna för den manliga myten är att en man ska klara sig själv - det vill säga utan andra. Det betyder att vi inte ska vara beroende av andra, inte be om hjälp, inte gnälla. Det här ställer till stora problem för män. Vi verkar ha lättare att bita ihop när något går dåligt än att erkänna för oss själva att vi misslyckats och hitta vägar framåt. Den mest extrema konsekvensen av det här är att män begår självmord i större grad än kvinnor. Eller att män visar upp sina “rop på hjälp” genom riskbeteenden som ofta drabbar andra.

    Programledare är Svante Tidholm och gäst för att hjälpa oss förstå hur män mår är Jon Petter Stoor, psykolog och forskare på Umeå Universitet.

    • 54 min
    7. Manlighet, sexualitet och kön

    7. Manlighet, sexualitet och kön

    I det här programmet undersöker vi manlighetens grundpelare, könet och sexualiteten. Många av oss växer upp med en världsbild där män har en penis och vill ligga med kvinnor. Det är basen för all manlighet. Men inom manligheten sker också en sortering utifrån hur mycket man du är: status utdelas beroende på hur många kvinnor en man legat med och hur stor penis han har.

    Vad missar vi med denna världsbild? Vem bestämmer vilka som får vara med och vilka som blir uteslutna ur gruppen män? Vart går gränserna? Är det mer okej om en cisman kastar ”tjejkast” medan homosexuella män eller transmän ständigt måste bevisa sin manlighet genom att vara bäst på manliga aktiviteter som t.ex. sport.

    Programledare är Shahab Ahmadian och gäst i programmet är Lukas Romson, bland annat politiker, skribent och transaktivist.

    • 48 min
    6. Manlighet och klass

    6. Manlighet och klass

    Vad det innebär att vara man ser olika ut beroende på var du är. Det som är status i ett sammanhang kan vara högst opassande i ett annat. Klass är ett begrepp som används för att beskriva olika grupper i samhället utifrån vad de tjänar, vilken sorts arbete de har och vilka möjligheter till bestämmande som gäller för den gruppen. Så, hur ser manligheten olika ut beroende på om du är medelklass eller arbetarklass? Vad händer när man rör sig mellan olika världar? Vem har makten att definiera vilken manlighet som är “bra” och vilken som är “dålig” och vad får det för konsekvenser att en viss sorts manlighet i det allmänna samtalet premieras och en annan straffas?

    Författaren och journalisten Duraid Al-Khamisi berättar i en intervju om sina erfarenheter av att ha rört sig mellan klasser. I studion tillsammans med programledaren Svante Tidholm finns forskaren Magnus Hörnqvist för att hjälpa oss reda ut hur manlighet och klass hänger samman.

    • 52 min
    5. Manlighet och vithetsnorm

    5. Manlighet och vithetsnorm

    Ibland krockar våra världsbilder och bildar en kluvenhet inom oss. Vad betyder det att rasifieras som man idag och hur förhåller det sig till patriarkala strukturer? Det är en svår balansgång att förstå när man själv sitter på en priviligerad maktposition och när man är en underdog. Ibland blir förhållandena mellan dessa maktordningar otydlig och då blir det svårt att navigera, men oroa er inte vi har med oss en kompass i studion: Barakat Ghebrehawariat hjälper oss att reda ut denna dubbelhet.

    • 34 min

Top Podcasts In Society & Culture

Miss Me?
BBC Sounds
The Louis Theroux Podcast
Spotify Studios
The Witch Trials of J.K. Rowling
The Free Press
Happy Place
Fearne Cotton
How To Fail With Elizabeth Day
Elizabeth Day and Sony Music Entertainment
Modern Wisdom
Chris Williamson