78 episodes

En podcast om vetenskap och forskning

RadioScience Natalie von der Lehr & Lisa Beste

  • Science

En podcast om vetenskap och forskning

  #76 Ett crisprigt avsnitt om gentekniska saxar

  #76 Ett crisprigt avsnitt om gentekniska saxar

  Årets nobelpristagare i kemi har hittat en mekanism i bakterieceller, som bakterierna använder för att klippa sönder angripande DNA-molekyler. En mekanism som vi människor kan utnyttja för att göra precisa ändringar i generna hos i stort sett vilken art som helst.

  I det här avsnittet pratar vi med Emmanuelle Charpentier, som tillsammans med Jennifer Doudna får ta emot Nobelpriset i Kemi 2020. Vi ringer också upp författaren Torill Kornfeldt som skrivit boken Människan i provröret.

  • 41 min
  #75 Samhällsutmaning: hållbart resande

  #75 Samhällsutmaning: hållbart resande

  Kommer ni ihåg att det fanns en tid då det var ganska lätt att resa? En affärsresa över dagen, en långhelg i en stad i Europa, en semesterresa långt bort på sommaren eller över julledigheten. För att inte tala om det dagliga resandet till och från jobbet - allt detta ändrades drastiskt när coronapandemin spred sig över världen och tog ett grepp om oss och våra liv.

  Innan coronapandemin hann vi prata med några forskare om hållbarhetsaspekten kring människors resande.

  • 1 hr 12 min
  #74 Samhällsutmaning: hållbart arbetsliv

  #74 Samhällsutmaning: hållbart arbetsliv

  Om vi ser människor som resurser, hur kan vi undvika att resurserna ”förbrukas”? I det här avsnittet i serien Över Gränserna, pratar vi om hållbarhet i arbetslivet.
  Det finns regler för hur arbetsplatser ska vara, men det är svårt att hitta instrument för att det som står i reglerna ska bli verklighet.
  Vi träffar tre forskare, Anneli Häyrén, Svend Erik Mathiassen och Susanna Toivanen, och diskuterar bland annat hur vi kan fylla begreppet ”hållbarhet” med innehåll så att det inte b

  • 56 min
  #73 Klimatsnack över gränserna

  #73 Klimatsnack över gränserna

  Klimatet är kanske det första man tänker på när man hör ordet hållbarhet. I det här avsnittet har vi bjudit in en meteorolog, en etiker och en historiker för ett klimatsnack. Vi tittar både framåt och bakåt och pratar bland annat om att frågan om människans klimatpåverkan egentligen borde vara enkel att lösa, samtidigt som den är så oerhört svår och komplex. En enskild individ inte kan åstadkomma så mycket ensam, men att man ändå kan vara med och påverka så att det blir en positiv

  • 56 min
  #72 Chalmers Short Stories 2

  #72 Chalmers Short Stories 2

  What´s the science behind cocaine addiction or 3D printing in personalized medicine? In this episode we meet nine PhD students presenting five minutes stories about their research projects.
  We also discuss the importance of communicating chemistry science in a way that non chemists can understand.
  This episode is the result of a collaboration between RadioScience and the students and teachers at a workshop on popular science communication at Chalmers University of Technology, Gothenburg, Sweden.

  • 48 min
  #71 Samhällsutmaning: migration och integration

  #71 Samhällsutmaning: migration och integration

  Hur snabbt kan man förvänta sig att en människa ska integreras i en ny kultur? Är en forskare som flyttat till Sverige ingen riktig invandrare? I det här avsnittet av Över Gränserna pratar vi om hållbarhet, tvärvetenskap, migration och integration med forskarna Christian Fernandez som är doktor i statsvetenskap och Sayaka Osanami Törngren som forskar om etniska relationer. Häng med till Malmö Institute for Studies of Migration, Diversity and Welfare.

  • 53 min

Top Podcasts In Science