317 episodes

Clara Fröberg och Johanna Barvelid är tränare i Stockholm. Styrkebyrån är podden om att lyfta tunga grejer. En podcast både för dig som redan lyfter och för dig som skulle vilja prova.

Styrkebyrå‪n‬ Johanna Barvelid och Clara Fröberg

  • Fitness

Clara Fröberg och Johanna Barvelid är tränare i Stockholm. Styrkebyrån är podden om att lyfta tunga grejer. En podcast både för dig som redan lyfter och för dig som skulle vilja prova.

  Pandemiröv Styrkebyrån #312

  Pandemiröv Styrkebyrån #312

  I veckans avsnitt förfasas vi över att det lanserats en ny dryck specifikt för padelspelare, startar en stödskampanj för mellanchefer och pratar om pandemidiagnosen Dead butt syndrome.
  Hålltider
  0.00 Försnack om funktionell padeldryck och #jesuismellanchef
  9.40 Pandemiröv och dead butt syndrome. 
  Lyssnarfråga om rumpträning: räcker det med knäböj och marklyft eller behövs specifik rumpträning. Tränar vi specifik rumpträning, vilka muskler består rumpan av, hur kan man träna rumpan specifikt och en studie från 2017 där försökspersonerna fick träna hipthrust istället för knäböj under åtta veckor och ökade sitt 1RM i böj. Journal of Sports Science 5 (2017) 178-184 doi: 10.17265/2332-7839/2017.03.006

  • 49 min
  Lyfta med krummad rygg Styrkebyrån #311

  Lyfta med krummad rygg Styrkebyrån #311

  I veckans avsnitt pratar vi om vårt aprilskämt om padelstyrketräning, Lydias karriär inom Drakbåt, en ny studie om att lyfta med krummad rygg samt svarar på två lyssnarfrågor.
  Hålltider
  0.00 Styrka för padel och Drakbåt
  15.30
  Ny studie på lyft med krummad rygg (Mawston G, Holder L, O’Sullivan P, Boocock M. Flexed lumbar spine postures are associated with greater strength and efficiency than lordotic postures during a maximal lift in pain-free individuals. Gait & Posture 202). En studie där män och kvinnor fått i uppgift att utveckla maximal kraft med olika lyftpositioner, visade att en flekterad rygg gav ett högre vridmoment av bålextensorerna och förbättrade den neuromuskulära effektiviteten. 
  35.30
  Två lyssnarfrågor
  Hur håller man sig borta från kylskåpet när man jobbar hemma? (Har tränat på bra och äter genellt bra...men mycket och ofta).
  Jag undrar om viktklasser och styrkelyft och hur det hänger ihop? Kan man lyfta mer om man väger mer? Jag började styrketräna i maj förra året och baslyften i augusti och är kär. Sneglar lite på tävla i styrkelyft i framtiden, bara för att det är så kul att lyfta.
  Den här veckan samarbetar vi med Flowlife och testar deras nya träningsredskap Flowtank. På flowlifesweden.com kan du hitta flera bra övningar och inspiration för hur man kan använda den. Är du sugen på att testa en Flowtank eller kanske en massagepistol så har du med koden styrkebyran20 tjugo procents rabatt på hela sortimentet. Tack till Flowlife!

  • 49 min
  Maxa faila och strategi för att träna hemma Styrkebyrån #310

  Maxa faila och strategi för att träna hemma Styrkebyrån #310

  I veckans avsnitt pratar vi om att komma upp på maxvikter på åtta veckor efter ett halvår utan skivstångsträning, att träna på att faila i sina lyft och hur man kan hitta sin motivation och strategi för att träna hemma.
  Hålltider
  0.00 Försnack om Lydias rörlighetsträning, team styrkebyrån och att maxa och faila
  29.06
  Tips för att hitta sin anledning och motivation att träna hemma. Tre strategier efter tre kategorier hemmatränare:
  Jag tränar bara hemma gillar inte gym eller träning, behöver träna för att må bra.
  Jag tränar hemma för att jag har så bra hemmagym.
  Jag tränar hemma som komplement till gymmet.

  Den här veckan samarbetar vi med Flowlife och testar deras nya träningsredskap Flowtank. På flowlifesweden.com kan du hitta flera bra övningar och inspiration för hur man kan använda den. Är du sugen på att testa en Flowtank eller kanske en massagepistol så har du med koden styrkebyran20 20 procents rabatt på hela sortimentet. Tack till Flowlife!

  • 51 min
  Återhämtning två Styrkebyrån #309

  Återhämtning två Styrkebyrån #309

  Denna vecka fortsätter vi att prata om återhämtning - om en ny studie som visar att mammor dubbelarbetar mer i hemmet under pandemin samt om en ny bok som heter Återhämtningsguiden. Det slinker också in en märklig historia om när Clara jobbade för tre lax i fickan och åkte runt i en färdtjänstbuss med körförbud.
  Hålltider
  0.00 Försnack om att boosta sig själv med beröm
  17.25 Ny studie om mammors ansvar för distansundervisning i hemmet
  24.25 Inspel med rövarhistoria om tre lax i fickan och en parkeringsskada med en färdtjänstbuss
  32.05 Boken Återhämtningsguiden. Må bra trots stress och press
  Den här veckan är vi sponsrade av Smartfish, ett norskt bolag med lång bakgrund inom forskning och utveckling av medicinska återhämtningsprodukter. Smartfish har utvecklat en Rechargeserie som är 3 drickor för maximal återhämtning vid träning. Smartfish recharge protein är en färdigblandad fruktdricka som innehåller 15 gram protein och som är smidig att dricka efter ett styrkepass. Om du vill testa Smartfish så har vi en rabattkod på hela deras sortiment, även deras prenumerationer, med koden styrkebyran får du 15 procents rabatt. Köp ett testpaket och prova på smartfishsport.com 

  • 48 min
  Bonusavsnitt med AgilaHRpodden om friskvård

  Bonusavsnitt med AgilaHRpodden om friskvård

  Vad är friskvård? Tre vanliga argument för friskvård är att det får människor att må bättre och orka mer, det får sjukskrivningarna att minska och det ökar arbetsgivarens attraktionskraft. Men hur ser det ut med friskvården på våra arbetsplatser? Det här avsnittet  är ett collabavsnitt med Frida Mangen, personalvetare och beteendevetare, från AgilaHRpodden. Vi pratar om arbetsmiljö, nudging, inre motivation och återhämtning för lärande.

  • 59 min
  Återhämtning Styrkebyrån #308

  Återhämtning Styrkebyrån #308

  I veckans avsnitt svarar vi på en lyssnarfråga om återhämtning och rekommendationer för hur länge man bör vila mellan helkroppspass när man tränar lite oregelbundet under veckan. Som avslut blir det även lite snicksnack om sovande ljudboksinläsare, fällknivar, diastas och fontänorgasmer och skillnaden mellan samband, orsak och kausalitet.
  Hålltider
  0.00 Försnack och recap förra veckans avsnitt om träning under pandemin
  12.35 Lyssnarfråga om återhämtning
  Vad innebär återhämtning och hur känns kroppen när den inte är återhämtad? Skillnaden mellan aktiv och passiv återhämtning och checklista för hur du vet om du är återhämtad? Studie på aktiv återhämtning: Upper-Body Resistance Exercise Reduces Time to Recover After a High-Volume Bench Press Protocol in Resistance-Trained Men. Bartolomei et al (2019). 
  31.15 Ljudboksfadäs hos okänd myndighet, fällknivar och fontäner anekdotiskt, skillnaden mellan orsak och samband (länk till SBU). 
  Den här veckan är vi sponsrade av Smartfish, ett norskt bolag med lång bakgrund inom forskning och utveckling av medicinska återhämtningsprodukter. Smartfish har utvecklat en Rechargeserie som är 3 drickor för maximal återhämtning vid träning. Smartfish recharge protein är en färdigblandad fruktdricka som innehåller 15 gram protein och som är smidig att dricka efter ett styrkepass. Om du vill testa Smartfish så har vi en rabattkod på hela deras sortiment, även deras prenumerationer, med koden styrkebyran får du 15 procents rabatt. Köp ett testpaket och prova smartfishsport.com

  • 47 min

Top Podcasts In Fitness

Listeners Also Subscribed To