101 episodes

Danmark er en rumnation - et land med stolte traditioner for både teknologi, forskning og forretning i rummet, fra bittesmå studentersatellitter til dybt avancerede instrumenter og datadrevne rumfirmaer.
I RumSnak taler vi med eksperter og fortæller historier fra hele Rumnationen Danmark, i håbet om at øge både den generelle viden og den brede interesse for de danske rumaktiviteter.

RumSnak Tina Ibsen + Anders Høeg Nissen

    • Science

Danmark er en rumnation - et land med stolte traditioner for både teknologi, forskning og forretning i rummet, fra bittesmå studentersatellitter til dybt avancerede instrumenter og datadrevne rumfirmaer.
I RumSnak taler vi med eksperter og fortæller historier fra hele Rumnationen Danmark, i håbet om at øge både den generelle viden og den brede interesse for de danske rumaktiviteter.

    Episode 95: BONUS: På tur gennem Solsystemet

    Episode 95: BONUS: På tur gennem Solsystemet

    Der er jo tradition for at afslutte hver RumSnak-sæson med en lille bonus-episode, hvor vi gør noget andet end vi plejer.


    I sæson 10 er vi taget ud til Brorfelde Observatorium for at gå Planetstien, en 1,4 kilometer lang rute i det smukke, bakkede landskab, hvor de 8 planeter i Solsystemet er anbragt langs stien i afstandsforhold 1:3 milliarder.


    Undervejs fortæller vi selvfølgelig om planeterne, om størrelse, navne, missioner og meget mere – og der bliver også tid til at kigge lidt frem mod sæson 11…


    Apropos næste sæson, så har vi også en RumSnak-annoncering i starten – for der er spændende nyt på vej fra RumSnaks eget univers!


    Tak for endnu en sæson – vi høres ved på den anden side af sommerferien 🚀


    PS. Anders havde fuldstændig overset en meget central ting på Planetstien – men erkender sin fejltagelse undervejs… Hvad det går ud på, ja, det må du jo lytte med for at finde ud af 😜


    LINKS



    Planetstien ved Brorfelde Observatorium
    Oversigt over planetstier i Danmark
    Planet-oversigt hos Planetariet
    Køb billet til vores galaktiske jubilæums-galla i oktober 🚀

    • 1 hr 11 min
    Episode 94: Den danske rumbranche er på mission i USA

    Episode 94: Den danske rumbranche er på mission i USA

    RumSnak er, som vi plejer at sige, en podcast om de danske rumaktiviteter inden for både forskning, teknologi og forretning. Og især det sidste er ikke blevet mindre vigtigt de forgangne år.


    Der er flere og flere, der forsøger at bygge en business op med rummet som omdrejningspunkt. Nogle analyserer jordobservations-data, andre bygger testudstyr til Månemissioner, og atter andre bygger små satellitter til navigation og kommunikation.


    I denne episode skal vi tale med to forskellige gæster om især den kommercielle del af den danske rumbranche:


    Michael Lumholt har arbejdet i firmaet Ticra i små 30 år, og er i dag selvstændig rumkonsulent. Han er aktuelt med til at arrangere en inspirationstur for både rumvirksomheder, forskere og myndigheder til Silicon Valley.


    Jeffrey Manber er amerikaner og har en lang og mangefacetteret karriere i rumbranchen bag sig. Han har blandt andet være direktør i MirCorp, et firmaet som leasede den russiske rumstation Mir i 2 år, og han er varm fortaler for kommercielle aktører og entreprenører i new space.


    I nyhederne handler det blandt andet om en 90-årig astronaut og om solstorme.


    God fornøjelse 🚀


    PS. I slutningen af denne episode kan man høre det fulde interview med Jeffrey Manber, der fortæller om sin lange karriere både i Rusland og USA, og som aktuelt arbejder på planerne om en ny rumstation.


    LINKS


    NYHEDER



    90-årig astronaut på rumvisit
    Starliner-opsendelse…på et eller andet tidspunkt…
    EartchCARE-missionen er opsendt
    Nye målinger af solstorme
    Har Rusland opsendt et satellitvåben?
    🚀RumSnak jubilæums-galla i Bremen Teater – køb billetter her


    RUMBUSINESS



    Michael Lumholt
    Ticra designer antenner til satellitter
    RumSnak ep 4: Big business i rummet
    RumSnak ep 46: ESA BIC – affyringsrampe for rumstartups
    Jeffrey Manber på Wikipedia
    Voyager Space (som har købt Jeffreys firma NanoRacks)
    Starlab rumstation fra Voyager Space
    Boston Consulting Group: Strategies for Space Agency Success in a Commercial Era

    • 1 hr 28 min
    Episode 93: Levende på en mærkelig klode

    Episode 93: Levende på en mærkelig klode

    I denne episode skal vi – måske lidt abstrakt – tale om mennesket i et planetært perspektiv, med udgangspunkt i kunst og kultur.


    Vi har haft besøg af Jacob Lillemose, der hele sit liv har været fascineret af rummet, og også taget det med på arbejde i sin karriere som forfatter og kurator af en lang række udstillinger og andre kunstprojekter.


    Vi ser på hvordan et kunstnerisk og kulturelt blik på vores plads og rolle i verden også kan have stor værdi, når vi bevæger os ud i rummet – så det ikke altid “bare” handler om teknik, videnskab, penge og pionerånd.


    Men samtalen med Jacob Lillemose handler også om hvordan vi som biologiske væsener er knyttet meget tæt til vores planet og hele vores evolutionære historie – så selvom vi godt kan drømme om at udforske rummet, kolonisere Mars og måske en dag tage længere ud i det uendelige univers, så er vi stadig – endnu – bundet til kloden, og er jo også meget stærkt begrænset i hvad vores kroppe egentlig kan tolerere og overleve.


    I RumNyt fortæller vi blandt andet om exoplaneter og BepiColombo-problemer, og så er der en spændende annoncering i vores Bonus!


    Lyt med 🚀


    LINKS


    RUMNYT



    Starliner-forsinkelse igen-igen
    Candy floss-planet
    Lavaplanet med atmosfære
    BepiColombo i problemer
    🥳 RumSnak 100 Jubilæums-galla på Bremen Teater 🚀 [link følger snarest!]
    Bonus: Astronaut med handicap
    Bonus: Minedrift på asteroider
    Bonus: Dream Chaser-rumfærge fra Sierra Space
    Bonus: Togbane på Månen


    TEMA



    Kontakt Jacob Lillemose via X and Beyond
    Bogen “Levende på en mærkelig klode”
    RumSnak ep 78 med Erika Nesvold
    Verden i dig – udstilling fra 2021
    Nøgen kunster i vægtløs tilstand

    • 53 min
    Episode 92: Rumbranchens uundværlige håndværkere

    Episode 92: Rumbranchens uundværlige håndværkere

    Denne gang skal helt vi ned på Jorden og have fat i den meget konkrete og håndværksmæssige afdeling af rumbranchen.


    For selvom der er meget fysik, matematik og avanceret ingeniørvidenskab forbundet med rumfart, rumforskning, fartøjer og instrumenter, så er der jo også nogen der skal bygge de fysiske genstande fra bunden.


    Og i årets DM i Skills - hvor unge fra erhvervsuddannelserne dyster i hvem der er den bedste smed, elektriker eller konditor – var der netop tema om “Job i rumindustrien”, og to af fagkonkurrencerne havde rumtema.


    Vi har besøg i studiet af Oscar Dahl Nielsen, vinderen i kategorien Industritekniker CNC drejning, som lavede huset til et såkaldt stjernekamera ud af en stor blok aluminium.


    Vi får også besøg af Henning Michelsen, uddannelseskonsulent fra Industriens Uddannelser, og af en elektronikfagtekniker Martin Raal fra GomSpace, der fortæller om hvordan man så kan komme til at bruge sin erhvervsuddannelse ude i en dansk rumvirksomhed.


    I de mange korte nyheder fortæller vi blandt andet om tunge sorte huller i Mælkevejen, Starliner-test og pakkepost med raket(!).


    Lyt med 🚀


    LINKS


    NYHEDER



    Det tungeste sort hul i Mælkevejen
    Rumskrot rammer hus i Florida
    SLIM overlever endnu en Månenat
    Sidste besked fra Ingenuity
    Mars Sample Return Mission skal laves om
    Starliner laver bemandet test-affyring
    BONUS 1: Rumkunst på Månen
    BONUS 2: Vi har kontakt til Voyager 1 igen


    UNGDOMSUDDANNELSER I RUMBRANCHEN



    Naturvidenskabernes Hus – rapport om rumuddannelser
    DM i Skills 2024
    Industriens Uddannelser
    GomSpace

    • 51 min
    Episode 91: RumSnak LIVE – Jordens usynlige skjold

    Episode 91: RumSnak LIVE – Jordens usynlige skjold

    I denne RumSnak LIVE fejrer vi 10-års jubilæet for SWARM-missionen, der med tre satellitter i kredsløb om kloden har kortlagt Jordens magnetfelt i stor detaljegrad.


    Og jordens magnetfelt er ikke “bare” genstand for vores videnskabelige nysgerrighed, det er også et fænomen der spiller en kolossal rolle for klodens liv og vores moderne samfund. Magnetfeltet fungerer nemlig som et usynligt skjold, der beskytter os mod farlig stråling og ladede partikler fra rummet.


    SWARM-missionen er en konstellation af 3 satellitter som befinder sig i omløb om Jorden. De blev opsendt fra Rusland tilbage den i november 2013, og har i de forgangne 10 års tid lavet massevis af målinger og samlet tonsvis af data om Jordens magnetfelt.


    Til at forklare hvordan magnetfeltet er blevet dannet og hvordan det udvikler sig har vi besøg af professor Nils Olsen fra DTU Space, Mission Manager Anja Strømme fra ESA, og endelig Sussi Bech og Ingo Milton, der sammen med Jens Olaf Pepke Pedersen har lavet tegneserien “Ørsted: Han satte strøm til verden”, som handler om HC Ørsted og hans opdagelse af elektromagnetismen, der jo er en klar milepæl på vejen der har ført til Swarm og kortlægningen af Jordens magnetfelt.


    Lyt med 🚀


    PS. I denne episode giver vi en særlig tak til Biblioteket Frederiksberg for at give os husly, til DTU og ESA for samarbejde, til Frederiksbergfonden for at støtte optagelsen – og til de fremmødte publikummer og alle der lytter med i det hele taget 🙏🏻


    LINKS



    SWARM 10-års jubilæum
    ESA - Swarm
    World Magnetic Model (WMM) | National Centers for Environmental Information (NCEI)
    “Ørsted: Han Satte Strøm til Verden”
    Nils Olsen, DTU Space
    Anja Strømme, ESA
    Sussi Bech
    Ingo Milton

    • 48 min
    Episode 90: Gravitationsbølger – skvulp i rumtiden

    Episode 90: Gravitationsbølger – skvulp i rumtiden

    Denne gang skal vi nørde igennem med gravitationsbølger – bittesmå fluktuationer i selve rumtiden.


    Gravitationsbølger blev forudsagt af Albert Einstein i den generelle relativitetsteori, og selvom de i princippet opstår hver gang objekter bevæger sig i forhold til andre objekter, så er det først når der er store og ekstremt massive objekter involveret, at bølgerne bliver store nok til at vi kan måle dem – som fx når to sorte huller kolliderer.


    Men selv når sorte huller støder sammen er gravitationsbølgerne stadig meget, meget, meget små. Og derfor skal vi også helt op til 2015, før det første gang lykkedes at detektere gravitationsbølger med LIGO - Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory.


    TIl at fortælle mere om gravitationsbølger får vi besøg af professor Thomas Tauris fra Aalborg Universitet, der i mange år har arbejdet med kompakte objekter som neutronstjerner og sorte huller.


    Inden da skal vi selvfølgelig også have et par aktuelle nyheder – denne gang om Månebiler, is på Euclid og en exomåne som er opdaget af James Webb Space Telescope.


    Lyt med 🚀


    LINKS


    NYHEDER



    NASA bestiller 3 designs af Månebiler
    Euclid varmer spejlene op for at fjerne is
    Odysseus Månelanderen er nu helt død
    De første resultater fra OSIRIS-REx
    👉 Kom med til RumSnak LIVE om SWARM-missionen – den 11. april kl 18-20 🚀


    GRAVITATIONSBØLGER



    Thomas Tauris, Aalborg Universitet
    Videnskab.dk: “Hvad er tyngdebølger?”
    LIGO – Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory
    LISA – Laser Interferometer Space Antenna
    NANOgrav – pulsar-baseret gravitationsbølge-måler

    • 54 min

Top Podcasts In Science

The Psychology Podcast
iHeartPodcasts
Άκου την επιστήμη
lifo podcasts
diaNEOsis' Podcasts
diaNEOsis
Psychology in 10 Minutes
David B. Feldman - psychology | social science | politics | mental health
Science Will Win
Pfizer
Science Vs
Spotify Studios

You Might Also Like

Hva så?! forklarer alt
Christian Fuhlendorff
Flyvende tallerken
DR
Videnskab fra vilde hjerner
Niels Bohr Institutet · Københavns Universitet
Ubegribeligt
DR
Transformator
Teknologiens Mediehus
24 spørgsmål til professoren
Weekendavisen