416 集

Sveriges största podd om vår tids mest spännande händelser. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

P3 Dokumentär Sveriges Radio

  • 社會與文化

Sveriges största podd om vår tids mest spännande händelser. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

  Mordet på Therese Johansson Rojo – hela serien

  Mordet på Therese Johansson Rojo – hela serien

  NU SOM ETT ENDA AVSNITT. Det är nationaldagen 2009 och fest för skolkompisarna. Alla ska dit. Men ingen vet att en av killarna har lovat sin flickvän att döda en av tjejerna ikväll.

  Det är fyra dagar kvar till niornas bal. Festen är hans sista chans att hålla sitt löfte. Natten till 7 juni hittas Therese Johansson Rojo mördad i skogen. Två 16-åringar, en kille och en tjej, grips och snart rullas en destruktiv kärlekshistoria upp med en sms-konversation som blir ett av de viktigaste bevisen i rättegången.
  P3 Dokumentär-serien Mordet på Therese Johansson Rojo från 2015 finns nu som ett enda avsnitt och berättar historien om mord, kärlek, besatthet och en tonårsvärld där vuxna inte har tillträde.
  Ett program av: Hugo Lavett.
  Exekutiv producent: Caroline Pouron.
  År: 2015.

  • 1 小時 49 分鐘
  *NY* Jakten på Usama bin Ladin

  *NY* Jakten på Usama bin Ladin

  Berättelsen om hur världens mäktigaste land letade över hela jorden för att hitta världens mest eftersökte terroristledare.

  Sent en natt lyfter två militärhelikoptrar från den amerikanska basen i Afghanistan. De åker mot staden Abbottabad, där Usama Bin Laden ska finnas. Det har tagit USA tio år att hitta dit. Elitsoldaterna är väl förberedda, ändå kraschar en av helikoptrarna vid landningen. Hemma i USA har jurister förberett flera sätt att rättfärdiga operationen - som i själva verket är minst sagt tveksam när det gäller internationell lag.
  Medverkande:
  Cindy Storer, fd analytiker på amerikanska underrättelsetjänsten, CIA.
  Will Chesney, fd elitsoldat som medverkade under räden i Abbottabad.
  Peter Bergen, journalist som intervjuade Usama Bin Laden 1997.
  Andreas Utterström, USA-expert.
  Saeed Shah, journalist baserad i Pakistan.
  Joby Warrick, författare.
  En dokumentär av: Love Lyssarides.
  Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten.
  Exekutiv producent: Jon Jordås.

  År: 2021.

  • 1 小時 11 分鐘
  Mirakeldoktorn i Aneby

  Mirakeldoktorn i Aneby

  En veterinär i Småland blir rikskänd när han påstår sig ha hittat botemedlet mot cancer: preparatet THX, gjort av kalvbräss. Snart vallfärdar sjuka svenskar till lilla Aneby i hopp om räddning.

  Det är i början av 50-talet som Elis Sandberg, som egentligen är doktor i veterinärmedicin, börjar erbjuda injektioner med THX. Enligt honom fungerar medicinen även mot astma, ögonförändringar vid diabetes och en rad andra sjukdomstillstånd. Samtidigt utreds preparatets effekt av myndigheterna.
  När doktor Sandberg anklagas för kvacksalveri och hotas av fängelse stöttas han av patienter som, trots bristen på bevis, ser THX-sprutorna som sitt sista hopp. Det blir ett av de största medicinska bråken i svensk historia.
  En dokumentär av: Marcus Morey-Halldin. Producent: Rosa Fernandez. År: 2017.

  • 59 分鐘
  *NY* Ebolaviruset

  *NY* Ebolaviruset

  Ebola är ett av världens mest dödliga virus, men utbrotten är oftast begränsade till isolerade platser. Mardrömmen blir verklighet när smittan når större städer i Västafrika år 2014. Svenska läkare är frivilliga i hjälpinsatsen.

  När blödarfebern ebola bryter ut i Liberias huvudstad Monrovia stundar en katastrof. Dödligheten är så hög att majoriteten av de smittade inte överlever. Sjukvården har inte tid eller kapacitet att ta hand om alla som blir sjuka. Skräcken att sjukdomen ska spridas utanför de drabbade områdena växer hos omvärlden.
  Medverkandelista: Olive Melissa Horace, svensk-liberian som var i Liberia under utbrottet. Stefan Liljegren, katastrofkoordinator. Bo Niklasson, virusexpert, fd. professor på Smittskyddsinstitutet. Anders Tegnell, statsepidemiolog. Adaora Okoli, ebolasmittad läkare i Nigeria. Johan von Schreeb, katastrofläkare. Helena Nordenstedt, läkare och frivillig. Agneta Rosling, änka till Hans Rosling.
  En dokumentär av: Gustav Asplund / Produktionsbolaget Filt.
  Exekutiv producent: Jon Jordås.
  År: 2020.

  • 1 小時 10 分鐘
  Mordet på Engla Höglund

  Mordet på Engla Höglund

  Den 5 april 2008 försvinner 10-åriga Engla Höglund spårlöst i Stjärnsund i södra Dalarna. Fallet kommer att skaka om och beröra hela landet och frivilliga engagerar sig i sökandet efter flickan.

  Tack vare en osannolik slump kommer polisen snart en misstänkt gärningsman på spåren. Men mötet med den misstänkta blir en obehaglig överraskning för polisen och oväntat aktualiseras plötsligt ett åtta år gammalt, men fortfarande ouppklarat, mord på en 31-årig kvinna i Falun.
  En dokumentär av: Therese Rosenvinge / Tredje Statsmakten.
  Exekutiv producent: Amanda Rydman.
  År: 2012.

  • 1 小時 19 分鐘
  *NY* Förbudet mot barnaga

  *NY* Förbudet mot barnaga

  Teresa och Sofia växer upp under 70-talet i en familj där de blir agade som en del av uppfostran. Men en debatt om att förbjuda aga blossar upp efter att en treåring misshandlats till döds.

  Teresa och Sofia får slag i ansiktet och i bakhuvudet, om de inte gör som de blir tillsagda. Deras mamma tycker att det är viktigt att de lär sig ha respekt för vuxna. Hon agar sina barn för att hon vill deras bästa, att de ska bli väluppfostrade.
  Men efter dödsmisshandeln av en treåring växer motståndet mot aga. Det finns inget uttryckligt förbud mot att slå barn i den svenska lagstiftningen. De har inte samma skydd som vuxna.
  Nu grundas föreningen BRIS, Barnens rätt i samhället. Genom en massiv påverkanskampanj jobbar de för att ändra vuxnas attityder till barnaga. Läkare, politiker och författare engagerar sig, och under några år vänder svenska folket sin inställning till aga. Allt fler tycker att det är fel att slå barn i uppfostringssyfte.
  Politiker som vill ändra lagen möter motstånd, trots folkets ändrade attityder. En av förgrundsgestalterna är socialdemokraten Birgitta Dahl, men hon är nära att ge upp kampen för barns rättigheter. Hon får inte gehör för sina åsikter. Men 1979 kommer det in två förslag till riksdagen om ett förbud. Det blir upp till de folkvalda att fatta ett beslut.


  Medverkande:
  "Teresa": blir agad när hon växer upp.
  "Sofia": Teresas storasyster som också blir agad.
  Teresas och Sofias mamma.
  Birgitta Dahl (S): tidigare riksdagspolitiker.
  Cecilia Modig: författare och socionom, som utrett förbudet mot barnaga för regeringen och Rädda barnen.
  Emma Kristensson Bennwik: barnrättsspecialist på BRIS, barnens rätt i samhället.

  Av: Jonna Burén.
  Producent: Ida Lundqvist.
  Ansvarig utgivare: Hanna Toll.
  År: 2020.

  • 1 小時 3 分鐘

關於社會與文化的熱門 Podcast

聽眾還訂閱了

Sveriges Radio的更多節目