4 episodes

Från 2010. Om extrema matidéer i extrema situationer och psyken. Från 2010. Ansvarig utgivare: Cecilia Bodström

Maten i huvude‪t‬ Sveriges Radio

  • Society & Culture

Från 2010. Om extrema matidéer i extrema situationer och psyken. Från 2010. Ansvarig utgivare: Cecilia Bodström

  Rädda jorden

  Rädda jorden

  Jon Magnusson och Mika Liffner har aldrig velat vara beroende av ett samhälle de inte gillar. När de tröttnade på alla år av idésnack och ilska, som ändå aldrig ledde till någon förändring, flyttade de ut från stan. Sedan drygt sex år är de så gott som självförsörjande på mat och har avgjort att det är på östgötska gården Sätter de bäst tar sin del av ansvaret för planeten. Konsekvensen är ett liv där den mesta tiden går åt till att producera familjens mat. Maten i huvudet rotar i ett alternativt sätt att omge sig med föda. Torsdag 1 juli kl 11.03 med repris kl 20.03.

  • 29 min
  Ätstörningsjäveln

  Ätstörningsjäveln

  Utan att vilja det manipulerade Anna Törnqvist sina tankar tills mat hade blivit något farligt. Nu väsnas ätstörningsjäveln och när hon mådde som sämst styrde han hennes liv. Hur kunde han komma in i hennes huvud, från ingenting till att få sådan makt att hon spottade ut det hon åt istället för att svälja? Det finns hur många möjligheter som helst till att mat laddas och blir något annat än bara mat, säger psykolog Per Johnsson som mött många anorexipatienter. När är det logiskt att maten är en fiende? Maten i huvudet provar anorektiska tankegångar. Onsdag 30 juni kl 11.03 med repris kl 20.03.

  • 29 min
  Sista måltiden

  Sista måltiden

  Det sista Agneta åt var pölsa. Idag kan hon inte svälja och får sin mat genom dropp. Det är mycket som går förlorat när maten är borta ur livet. När Eva skulle dö ordnade familjen en måltid på skärgårdsön och det hon åt var ren kärlek. Hon överlevde och nu betyder varje dag med aptit ytterligare en tidsfrist mot cancern. Lena gav omsorger - och maken kräktes upp dem på toaletten. När en halv sked soppa var det enda han fick ner visste hon att det skulle vara slut inom ett dygn. Vad har mat för mening när man håller på att dö? Maten i huvudet letar efter laddningar kring måltiden. Tisdag 29 juni kl 11.03 med repris kl 20.03.

  • 29 min
  Maten i huvudet: Kontroll

  Maten i huvudet: Kontroll

  Vad vinner man kontroll över när man kontrollerar ätandet? Kanske över sina prestationer. Eller över hela sitt liv? För den som har ortorexi leder fixeringen vid nyttig kost till näringsbrist. Om det rigida matschemat rubbas får ortorektikern panik. Utåt sett hälsan själv - men inuti ett famlande efter att hantera ångest genom att ruta in tillvaron och begränsa de "möjliga" råvarorna. Elitmotionären Karl-Petter Hjelmer har utvecklat sin egen matfilosofi utifrån dieterna han tror på. Med stenkoll på vad han äter optimerar han sina tävlingsresultat. Han ser maten som en given del av återhämtningen. Gränsen mellan sundhet och ett nyttighetstänk som barkar utför är hårfin. Åtminstone på ytan. Hälsovetaren Yvonne Lin möter båda i sitt arbete och ser tydligt symtomen. Hur skiljer sig frisk kontroll från kontroll som går över styr? Maten i huvudet undersöker olika sätt att förhålla sig till mat. Måndag 28 juni kl 11.03 med repris kl 20.03.

  • 29 min

Top Podcasts In Society & Culture

More by Sveriges Radio