405 episodes

Sveriges största podd om vår tids mest spännande händelser. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

P3 Dokumentär Sveriges Radio

  • Society & Culture
  • 5.0 • 1 Rating

Sveriges största podd om vår tids mest spännande händelser. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

  PODDTIPS: P3 Serie - Exorcismen i Eksjö

  PODDTIPS: P3 Serie - Exorcismen i Eksjö

  FIKTION/SKRÄCK: En tvåbarnsmamma hittas död efter en religiös ritual i en villa. Misstankarna riktas mot barnflickan men i rättegången hävdar hon att en demon hemsökt familjen. Ny P3 SERIE ute nu!

  P3 Serie är spännande historier som du kan följa i serieform. Varje ny säsong är en ny egen serie. Sök på "P3 serie" där du brukar hitta poddar.

  • 1 min
  *NY* Skräckdopningen i Östtyskland

  *NY* Skräckdopningen i Östtyskland

  Unga tjejer blir ovetande utsatta för tvångsdopning. Snart är de östtyska damerna oslagbara i simtävlingarna. Men den hemliga, statligt beordrade dopningen medför att tjejernas kroppar förändras.


  Elvaåriga östtyska simmaren Catherine Menschner befinner sig mitt i den politiska kampen som pågår mellan öst- och västvärlden under kalla kriget, indragen i det största medicinska experimentet i idrottshistorien. Men det har hon själv ingen aning om.
  Cathrines simtränare tvingar henne och hennes lagkompisar att svälja tabletter varje träning och de måste göra det så att han ser. Det är vitaminer, svarar han om någon undrar vad de innehåller. I själva verket är det en form av anabola steroider.
  Snart dominerar de östtyska damerna i simtävlingarna, de vinner guld efter guld och de fastnar aldrig i dopingkontrollerna. Men deras mörka röster, kraftiga muskler och förändrade utseenden vittnar om att något är fel. Vissa av tjejernas kroppar kollapsar, vissa tvingas sluta simma och vissa börjar må psykiskt dåligt. Kommer de ansvariga att ställas till svars?
  I Skräckdopningen i Östtyskland får du höra vad som egentligen pågick innanför de östtyska simhallarnas dörrar.
  Medverkande:
  Catherine Menschner, som blev en del av dopningsprogrammet i Östtyskland under sin tid på simelitskolan i Dresden.
  Charlotta Seiler Brylla, professor i tyska vid Stockholms Universitet. Har forskat om den östtyska utlandspropagandan och skrivit boken Den beväpnade freden.
  Agneta Eriksson, svensk landslagsimmare 1979-1988.
  Lars-Eric Uneståhl, psykolog och mental tränare, bland annat för den svenska OS-truppen 1976.
  Arne Ljungqvist, dopningsjägare sedan 1973, bland mycket annat varit ordförande för internationella friidrottsförbundets medicinska kommitté och vice ordförande i Wada (World anti doping Agency).
  Steven Ungerleider, psykolog och författare till boken "Fausts gold" - Inside the east german doping machine. Har intervjuat chefsläkaren för den östtyska idrotten.
  Catherine Menschners röst på svenska är gjord av Kerstin Gandler. Även Dag Malmqvist och Erik Glaad har gjort röster i avsnittet.
  En dokumentär av: Martin Hedberg.
  Producent: Jon Jordås.
  År: 2020.

  • 1 hr 7 min
  Instagramupploppen i Göteborg

  Instagramupploppen i Göteborg

  Sociala medier är fortfarande ganska nya när ett anonymt konto på Instagram, "Gbgsorroz", börjar hänga ut unga tjejer som "horor" och "slampor". Det leder till upplopp, misshandel och kaos.

  Dokumentär från 2015 av Tove Palén.
  Producent: Emma Janke.
  Exekutiv producent: Robert Barkman.

  • 1 hr 22 min
  *NY* Katastrofen på oljeriggen i Nordsjön

  *NY* Katastrofen på oljeriggen i Nordsjön

  I en vinterstorm på Nordsjön 1980 välter den flytande oljeplattformen Alexander Kielland. Ombord finns 212 oljearbetare. Många dras med ner i djupet när riggen slår runt. 123 människor omkommer.


  Vågorna är upp till tio meter höga och Nordsjöns vatten är bara fem grader. Plattformen ligger 30 mil från kusten och fartyg på Nordsjön sätter kurs mot olycksplatsen.
  Merete Haslund fick fjorton kramar av sin pappa innan han gav sig av för att jobba på plattformen, en kram för varje dag han skulle vara borta. När hon ser om olyckan på TV känner hon i hela kroppen att hennes pappa inte har klarat sig.
  Medverkande:
  Merete Haslund, dotter till oljearbetaren Fredrik Haslund.
  Lisa Carlsson, korrespondent i Norge under 80-talet.
  Anders Helliksen, oljearbetare.
  Harry Vike, radiooperatör.
  Ola Guastad, oljearbetare.
  Kåre Magne Kvåle, oljearbetare.
  Knut Jørgen Hegle, helikopterkapten.
  Roger Marcusen, kranförare.
  Grete Vike, gift med en oljearbetare.
  Wigulf Schøll, dykare.
  Kian Reme, bror till oljearbetare.
  En dokumentär av: Edvard Hambro/NRK.
  Producent: Erik Hedtjärn.
  Ansvarige utgivare: Caroline Lagergren.
  År: 2020.

  • 1 hr 11 min
  Trustorhärvan

  Trustorhärvan

  NU I HÖGRE LJUDKVALITET. 1997 avslöjas Sveriges dittills största ekobrott när bolaget Trustor har köpts med sina egna pengar. En historia om flödande rikedom och en kupp som än i dag delvis är en gåta.

  En brittisk lord ska med hjälp av tre svenska affärsmän blåsa nytt liv i det gamla investmentbolaget Trustor. Ägarbytet äger rum under 1997, och framgången firas under galna former. Men snart står det klart att bolaget köpts med sina egna pengar, och flera av de inblandade är försvunna.
  Avsnittet är från 2006. Alltid nya avsnitt varannan vecka.
  Av: Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson.

  • 1 hr 20 min
  *NY* Undergångssekten i Waco

  *NY* Undergångssekten i Waco

  Den kristna sekten Branch Davidians belägras av beväpnade federala poliser. De misstänker att sekten samlar illegala vapen och utnyttjar barn. Efter 51 dagar uppstår en brand som slutar i katastrof.

  Det är en mulen morgon i februari 1993. Den amerikanska myndigheten ATF, som har i uppdrag att bekämpa brott som rör alkohol, tobak, vapen och sprängämnen, är på väg till den kristna sekten Branch Davidians kollektiv ute på Texas landsbygd. ATF misstänker att sekten samlar på illegala vapen. De planerar en räd för att gripa sektledaren David Koresh. Men Branch Davidians har förberett sig inför jordens undergång, och väntar på den sista striden mellan de onda och goda makterna. Och de är redo att försvara sig.
  Räden går inte som planerat och sektmedlemmarna skjuter mot poliserna när de upplever att de blir hotade. Flera poliser och sektmedlemmar dödas och skadas. Snart backas myndighetssidan upp av den federala polisen FBI.
  Sektmedlemmarna vägrar att komma ut och FBI som fruktar att sekten ska begå kollektivt självmord, dröjer sig kvar. Det uppstår en belägring som varar i 51 dagar - som livesänds över hela USA - och slutar i katastrof.

  Medverkande:
  Clive Doyle: Branch Davidian och överlevare av katastrofen i Waco. Heather Jones: Fd Branch Davidian som överlevde katastrofen i Waco som barn. David Bunds: Fd Branch Davidian. Byron Sage: FBI:s gisslanförhandlare. Peter Åkerbäck: Religionshistoriker vid Stockholms universitet.

  Av: Emelie Svensson. Producent: Ida Lundqvist. Ansvarig utgivare: Hanna Toll. År: 2020.

  • 1 hr 8 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio