13 episodes

Filosofie Podcast

Radio René Radio René

  • Philosophy

Filosofie Podcast

  #5: De mens en andere dieren

  #5: De mens en andere dieren

  Radio René’s complete Dierenestafette in het kort

  Mensen zijn vreemde dieren. Ze houden zielsveel van hun eigen huisdier en ’s avonds bakken ze een stukje varken. Waarom is het zo moeilijk om over dieren te denken? En om dat denken in één lijn te brengen met je handelen?

  Radio René begon een dierenestafette. Tom Loois, Wineke van Muiswinkel en Marc van Dijk spraken om beurten met de beste en de meest wijze experts.

  We interviewden de radicale dierenrechtenfilosofen Eva Meijer en Erno Eskens.

  We probeerden een papegaai te interviewen en gingen op bezoek bij een etholoog.

  En we vroegen om raad bij de alwetende dierenvriend Midas Dekkers.

  In deze compilatie van de dierenestafette komen ze allemaal kort voorbij. Mocht je een fragment té kort vinden, dan kan je op radiorené.nl en op soundcloud de complete versie van elk interview luisteren.

  Met: Bert Keizer, Eva Meijer, Erno Eskens, Piek Stor, Johan Bolhuis Midas Dekkers en vele anderen

  DE-6: Succesvogels blijven thuis en eten vetbol

  DE-6: Succesvogels blijven thuis en eten vetbol

  Waarom waagt een zwaluw iedere winter zijn leven door naar Afrika te vliegen? Omdat hij geen vetbol lust. Ieder dier dat zich de luxe kan permitteren om te blijven zitten waar hij zit, zou liever thuis blijven.

  Dat mensen denken dat ze gelukkig worden van reizen berust op een groot misverstand. Ze jagen alleen een gevoel van geluk na. Want als het geluk niet hier is, moet het wel daar zijn.

  Wie wijs wil worden gaat op reis, wie wijs is blijft thuis.

  Midas Dekkers is de zesde spreker in de Dierenestafette van Radio René en geeft antwoord op de Nobelprijsvraag van Bert Keizer.

  Maker: Wineke van Muiswinkel

  DE-5: Taal definieert ons mens-zijn

  DE-5: Taal definieert ons mens-zijn

  Het menselijk brein en zangvogelhersens tonen opmerkelijke overeenkomsten. Maar betekent dat ook dat wij dezelfde taal kunnen spreken?

  Gedragsbioloog Johan Bolhuis bestudeert het leerproces en de taalontwikkeling bij zangvogels. In de vijfde episode van de Dierenestafette is professor Johan Bolhuis van de Universiteit van Utrecht aan het woord.

   

  Maker: Wineke van Muiswinkel

   

  DE-4: We Zijn hariger dan we dachten

  DE-4: We Zijn hariger dan we dachten

  Ik zat dus met de vraag: wat heeft het voor zin om te spreken van ‘de mens en andere dieren’, zoals filosofen Erno Eskens (aflevering #1) en Eva Meijer (aflevering #2) voortdurend doen?

  Helpt ons dat verder? Ik weet heus wel dat mensen ongelofelijk dierlijk zijn. Zoals filosoof Bert Keizer het uitdrukt: ‘We zijn hariger dan we eeuwenlang dachten.’

  Maar als we bijvoorbeeld beter met dieren willen omgaan, is dat volgens mij juist een zaak van menselijkheid.

  Bert Keizer gaat scherpzinnig op die vraag in, waarbij hij veel wetenschappelijke onderzoeken aanhaalt. Over apen die je aan kunnen kijken ‘alsof ze ook een abonnement op de Volkskrant hebben’ en duiven die het verschil tussen Titiaan en Monet hebben geleerd, maar daardoor nog geen kunstkenners zijn.

   

  Maker: Marc van Dijk

  DE-3.2: Een Beest met Streken en Veren

  DE-3.2: Een Beest met Streken en Veren

  Vanuit Zoo Veldhoven belt Wineke naar dierentolk Piek Stor om Indo, de witkuifkaketoe, te kunnen interviewen.

  Indo heeft het ondertussen druk met alle bezoekers van het park, maar wil wel op de radio. Al blijft hij het jammer vinden dat Radio René geen televisie is.

  Het gesprek gaat over entertainment, het verschil tussen mensen en papegaaien en eindigt met een kleine buiging.

  Maker: Wineke van Muiswinkel

  DE-3.1: Van Teek tot Olifant

  DE-3.1: Van Teek tot Olifant

  De tweede episode van de Dierenestafette eindigt met de conclusie van Eva Meijer dat Radio René dan nu echt een dier moet gaan interviewen. Goed idee, maar hoe doe je dat? Je zoekt eerst naar een dierentolk.

  Van teek tot olifant en alles wat daar tussen zit. Met 170 diersoorten heeft Piek Stor al gesproken. Als tolk maakt Piek gebruik van de Delicate Universal Mental Language om te communiceren met dieren. Wineke belt met Piek Stor om haar te vragen hoe je zo’n dierengesprek voert.

  Maker: Wineke van Muiswinkel

Top Podcasts In Philosophy

Listeners Also Subscribed To