25 episodi

Cum creăm impact în comunitate. Dialoguri cu creatori de schimbare din România.
Sezonul 2: Comunități locale și acceleratori de impact.

#așaîncepe Cristi Schiopu

    • Economia

Cum creăm impact în comunitate. Dialoguri cu creatori de schimbare din România.
Sezonul 2: Comunități locale și acceleratori de impact.

    Sprijin pentru antreprenori sociali remarcabili - Ashoka România

    Sprijin pentru antreprenori sociali remarcabili - Ashoka România

    Despre Ashoka România cu Ovidiu Condurache (Venture Representative)
    Ashoka are deja 4 decenii de activitate și, într-o frază, crezul lor este următorul : Lumea e definită de schimbare și are nevoie de un nou mindset. Ashoka imaginează o lume în care fiecare om e un changemaker : o lume în care toți cetățenii sunt puternici să contribuie la schimbare într-un mod decisiv. În România, Ashoka există din 2018 și ei selectează pe an 2 antreprenori sociali in progeamul lor de fellowship. Acum ceva vreme am stat de vorbă cu Ovidiu Condurache de la Ashoka România. Vom despica azi, împreună cu Ovidiu, această noțiune de changemaker. Ce înseamnă ea în viziunea Ashoka și ce aptitudini ies în evidență la un creator de schimbare.

    • 21 min
    Combaterea sărăciei menstruale - Irina Vasilescu (președinte Asociația „Pe stop”) și Laura Cireașă („În stare de bine”)

    Combaterea sărăciei menstruale - Irina Vasilescu (președinte Asociația „Pe stop”) și Laura Cireașă („În stare de bine”)

    Există multă nevoie de ajutor în medii defavorizate, pentru a compensa aspecte legate de sărăcie. Și chiar dacă nu e, așa cum zice și Irina, cea mai mare problemă a lor, fetele și femeile care sunt ajutate azi de Pe stop simt că cineva e în echipa lor și au grijă de un aspect important al demnității lor: îngrijirea menstruală.

    Am vorbit pentru cel mai recent episod de podcast cu Irina Vasilescu, despre începutul al organizației, dar și despre progresul impresionant și pașii care au făcut ca azi, o organizație cu 3 angajați cu normă parțială și 30 de voluntari să poată fi prezenți lună de lună cu produsele necesare și sesiuni de informare, în ghetouri din București sau de lângă București. Ba mai mult, Irina ne vorbește despre evoluția „Pe stop” prin sprijinirea grupurilor de voluntari care să fie doritori să facă, în orice zonă din țară, ceea ce Irina și colegele fac de 4 ani în regiunea Capitalei.

    Am vorbit și cu Laura Cireașă, un adevărat partner al asociației, prin programul În stare de bine, care a acordat un grant important și care a facilitat astfel creșterea sustenabilă a organizației.

    Povestea „Pe stop” e impresionantă pentru că e o poveste despre umanitate, de la firul ierbii, dar cu viziune ca la un moment dat, această problemă să fie rezolvată sistematic, cu ajutorul statului. Iar Irina și colegele ei adună date și pot sprijini cu experiența lor valoroasă dobândită lună de lună la întâlniri cu beneficiarele produselor și serviciilor pe care le oferă.

    • 25 min
    Artă stradală pentru comunitate - Alex Baciu (artist) și Lucian Popa (fondator ZIDART Bacău)

    Artă stradală pentru comunitate - Alex Baciu (artist) și Lucian Popa (fondator ZIDART Bacău)

    La #așaîncepe urmărim ce aduce „impact în comunitate”, iar azi vorbim despre o sursă de impact suprinzătoare: pereții pictați care revigorează comunități poate adormite.

    Azi vorbim cu doi reprezentanți ai street-art-ului : artistul Alex Baciu și fondatorul festivalului ZIDART din Bacău, Lucian Popa.

    Alex Baciu este un artist din Constanța care i-a dăruit recent orașului natal cea mai mare pictură murală care purifică aerul.

    Lucian Popa este un inițiator și facilitator de proiecte culturale și sociale în Bacău. A fondat ZIDART, festivalul de artă stradală, pentru regenerarea urbană prin această formă complexă de artă.

    Ascultă episodul de azi și află despre arta stradală în România, cum e ea înțeleasă, dar și despre întâlnirea dintre un perete pictat și comunitatea care îl găzduiește.

    • 23 min
    Ploiești efervescent - Mădălina Corciu (Concordia), Ali Stoicescu (Un strop de fericire) și Mădălina Marcu (ARC)

    Ploiești efervescent - Mădălina Corciu (Concordia), Ali Stoicescu (Un strop de fericire) și Mădălina Marcu (ARC)

    În episodul de azi îți dăm două exemple foarte solide prin care poți vedea că Ploiești nu e doar o gară pentru cine vrea să ajungă la București. Punem în lumină două organizații care pregătesc pentru viață tineri din diferite medii. 

    O vei auzi azi pe Mădălina Corciu, vorbind despre Edu Campus și proiectul Școala de Meserii Concordia care oferă cursuri de formare profesională așa încât tinerii să fie pregătiți pentru viața reală.

    Asociația Un strop de fericire este o organizație de tineret care facilitează accesul tinerilor la oportunități de învățare, dezvoltare personală și promovează voluntariatul, ca mijloc de schimbare în comunitate. Vorbim cu Alexandra Stoicescu (Ali) - Manager Youth Hub la asociație.

    Mădălina Marcu este consultant de fundraising cu peste 20 de ani experiență și vorbește mereu cu pasiune despre filantropie. Este parte din Asociația pentru Relații Comunitare și scoaladefundraising.ro. Am invitat-o pe Mădălina să îi dea lui Ali niște ponturi binevenite despre fundraising. A fost wow!

    • 35 min
    Oana Chirilă - Herculane Project - Reactivarea unui loc magic

    Oana Chirilă - Herculane Project - Reactivarea unui loc magic

    Băile Herculane există din timpul romanilor și erau văzute ca un loc dedicat elitelor, în perioada lor de glorie. Istoria recentă și-a pus amprenta într-un fel nefast. Însă există o echipă care se implică activ în restaurarea lor: Asociația Locus.

    Oana Chirilă conduce această asociație și am vorbit cu ea despre importanța acestui loc, despre provocările specifice ale proiectului și despre cum se poziționează ei, ca echipă, în transformarea necesară pentru ca Băile Neptun să redevină centrul unei activități vitale pentru acea zonă.

    În discuția publicată azi îl poți auzi și pe Cristian Boldișteanu, coach și trainer cu care echipa Asociației Locus a lucrat într-un moment cheie pentru ei. Ce l-a impresionat pe Cristian la echipă, dar și cum a decurs procesul de coaching, vei putea afla din episod.

    Ascultă cel mai recent episod de podcast #așaîncepe (link în bio). Continuăm să vorbim cu changemakeri români care aduc impact în comunități locale, iar azi, Oana Chirilă este acel creator de schimbare.

    • 26 min
    Eugen Vaida – Ambulanța pentru monumente - Restaurarea ca mijloc de conectare la comunitate

    Eugen Vaida – Ambulanța pentru monumente - Restaurarea ca mijloc de conectare la comunitate

    Azi vorbim cu Eugen Vaida, de la Ambulanța pentru Monumente, despre grija pentru patrimoniu și despre a strânge o comunitate în jurul restaurării unei părți din identitatea ei. Vorbim azi și cu Ovidiu Condurache, de la Ashoka România, organizație care, în fiecare an, alege două profile remarcabile din spațiul antreprenoriatului social și le acordă sprijin pe viață pentru a își îndeplini misiunea, iar anul trecut Eugen a fost unul dintre cele două profile.

    • 37 min

Top podcast nella categoria Economia

GURULANDIA
Marco Cappelli & Roberto Vertucci
The Bull - Il tuo podcast di finanza personale
Riccardo Spada
STORIE DI BRAND
MAX CORONA
Market Mover
Il Sole 24 Ore
Marco Montemagno - Il Podcast
Marco Montemagno
Cripto
Il Sole 24 Ore