21 episodi

Alle ins en outs over de meest spraakmakende rechtszaken. Door rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn.

De zaak ontleed De Telegraaf

  • Cronaca nera
  • 5,0 • 1 valutazione

Alle ins en outs over de meest spraakmakende rechtszaken. Door rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn.

  'Zelfs Holleeder is fan van rechtbanktekenaar Petra Urban'

  'Zelfs Holleeder is fan van rechtbanktekenaar Petra Urban'

  Verdachten die een pruik dragen of zich verstoppen achter een deken in de rechtszaal. De Telegraaf-rechtbanktekenaar Petra Urban heeft mensen in het beklaagdenbankje van alles zien doen om niet herkenbaar geportretteerd te worden. In deze speciale aflevering van de podcast De Zaak Ontleed gaat het uitgebreid over haar rol in de rechtbank, die steeds vaker ter discussie staat. Met partner in crime Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn geeft ze een inkijkje in haar werk en bespreekt ze het belang van rechtbanktekeningen voor de journalistiek.See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 33 min
  Te snel oordeel in needle spiking-zaak?

  Te snel oordeel in needle spiking-zaak?

  Needle spiking, het met een injectienaald steken van een ander, is een relatief nieuw begrip in Nederland. Er is al meermalen melding van gemaakt door bezoekers van clubs en festivals, maar tot nu toe werd er nooit bewijs gevonden dat het ook daadwerkelijk was gebeurd. Tot afgelopen week de politierechter in Den Haag een eerste vermoedelijke dader veroordeelde: een 31-jarige man uit Georgië die tijdens een festival in Den Haag een vrouw zou hebben geprikt. Volgens rechtbankverslaggever Saskia Belleman wil de rechtbank duidelijk een ‘signaal afgeven’ midden in het festivalseizoen. In een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed bespreekt Belleman samen met Wilson Boldewijn of de rechtbank er goed aan deed om deze zaak zo snel te behandelen, en of er genoeg bewijs lag om tot een veroordeling te komen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 18 min
  ‘In de rechtbank veranderen complotdenkers in watjes’

  ‘In de rechtbank veranderen complotdenkers in watjes’

  Gedreven door desinformatie en haat gooiden Tjeerd P. en Jaimy W. in de nacht van 19 augustus 2021 een brandbom naar binnen bij de Groningse journalist Willem Groeneveld. De zaak staat voor een gevaarlijke ontwikkeling in de maatschappij. Politici, wetenschappers en journalisten worden steeds vaker bedreigd. In De Zaak Ontleed bespreekt rechtbankverslaggever Saskia Belleman wat voor impact dat heeft op haar werk. „Zij die het hardst schreeuwen om vrijheid van meningsuiting proberen die van anderen te ontnemen.”See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 24 min
  ‘Verdachten moord Peter R. de Vries lijken kansloos’

  ‘Verdachten moord Peter R. de Vries lijken kansloos’

  Moderne technieken helpen steeds vaker bewijzen te leveren en misdrijven op te lossen. Ook in de zaak over de moord op Peter R. de Vries blijkt dat het geval. In een nieuwe aflevering van De Zaak Ontleed staan presentator Wilson Boldewijn en rechtbankverslaggever Saskia Belleman uitgebreid stil bij de moord op de 64-jarige misdaadjournalist. Gaat de rechter mee met de ongebruikelijke strafeis van het OM?See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 29 min
  Vrouwenmoord in Nederland: een onderschat probleem

  Vrouwenmoord in Nederland: een onderschat probleem

  Iedere acht dagen wordt er een vrouw vermoord door een (ex)partner in Nederland. Dodelijk geweld tegen vrouwen, oftewel femicide, is in Nederland een groot probleem, maar de term heeft nog maar weinig bekendheid. Hoe kan het dat vrouwenmoord zo weinig aandacht krijgt? En waarom zijn er in het buitenland massale protesten tegen femicide en in Nederland niet? Dat bespreekt rechtbankverslaggever Saskia Belleman samen met Wilson Boldewijn in een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed.See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 23 min
  ‘Mediation is er niet om een onsje minder straf te krijgen’

  ‘Mediation is er niet om een onsje minder straf te krijgen’

  Het strafrecht brengt een oordeel, maar geen oplossing. Hoe pak je als slachtoffer je leven weer op na een vonnis? Hoe keert een dader terug in de maatschappij? Tijdens mediation krijgen beide partijen de kans om elkaar in de ogen te kijken en zich helemaal uit te spreken. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman heeft zo’n gesprek mogen bijwonen en zag het onmogelijke mogelijk worden. In de podcast De Zaak Ontleed geeft zij tal van voorbeelden waaruit blijkt dat conflictbemiddeling een succes is. Kan het in de toekomst een alternatief bieden voor een rechtszaak?See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 21 min

Recensioni dei clienti

5,0 su 5
1 valutazione

1 valutazione

Top podcast nella categoria Cronaca nera

Il Post
Crime+Investigation
Gli Ascoltabili
Crime+Investigation
Dpen
Nicola Lagioia - Chora

Potrebbero piacerti anche…

Wouter Laumans, Christian Flokstra / Corti Media
Carrie & Eddie
Jamie-Lee
Het Parool
Podimo
AD