8 episodi

Från 2009. Alexandra Zazzi står med huvudet i grytorna och lagar så ”kylskåpsnära”, ekologiskt och klimatsmart som det bara går. Ansvarig utgivare: Cecilia Bodström

Meny med Alexandra Zazzi Sveriges Radio

  • Filosofia

Från 2009. Alexandra Zazzi står med huvudet i grytorna och lagar så ”kylskåpsnära”, ekologiskt och klimatsmart som det bara går. Ansvarig utgivare: Cecilia Bodström

  Del 8: Annika Carlsson-Kanyama

  Del 8: Annika Carlsson-Kanyama

  Efter programmet kunde lyssnarna ställa frågor och diskutera med Alexandra via vår chatt. I sommarens sista program har Alexandra Zazzi bjudit in Annika Carlsson-Kanyama till producent Almqvists kök. Som forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, så arbetar Annika med frågor om vilka anpassningar vårt samhälle måste göra som en konsekvens av klimatförändringen. Och på sin fritid är hon talesperson för Klimataktion, en ideell rörelse som just nu jobbar stenhårt för att få fart på oss och politikerna inför det stora internationella Klimatmötet i Köpenhamn nu i december, det som förhoppningsvis ska kunna formulera ett nytt klimatavtal efter Kyotaavtalets utgång. Till Annika lagar Alexandra älgfärsbollar samt mat på rester. En pastagratäng med bechamelsås och potatismosbullar med fisk. Reportagen tar reda på om miljövänlig mat också är hälsovänlig, samt kikar på vilka av naturens vilda växter vi kan äta. Dessutom serveras sista avsnittet av Ekofamiljens färd mot ett ekologiskt liv liksom ekokocken Carina Brydlings krönika.

  • 55 min
  Del 7: Rune Joelsson

  Del 7: Rune Joelsson

  Efter programmet kunde lyssnarna ställa frågor och diskutera med Alexandra via vår chatt.

  Hem till producent Almqvists kök har Alexandra idag inviterat meteorologen Rune Joelsson. Honom känner många igen från tv-rutan. Men Rune har även arbetat med klimatforskning på SMHI och där skissat på diverse framtidsscenarion för klimatet. Det pratar vi om i dagens program! Rune Joelsson har valt ärtsoppa som sin favoriträtt, den tillreder Alexandra i tryckkokare och serverar med pannkakor.

  Reportageserien tar ett fast grepp om det ekologiska, hälsar på hos de ekologiska lantbrukarna Elisabeth och Göran Gauffin, äggbonden Oloph Fritzén som har ett mobilt hönshus samt hos lantbruksstudenter i Uppsala.
  Dessutom möter vi odlingsentusiaster som tagit spenaten till storstaden, Magdalena Hernsdorf och hennes grannar har förvandlat sin stadsdel till en odlingszon.
  Sen hör vi vår krönikör, ekokocken Carina Brydling som hävdar att jordbruket måste ändras radikalt i framtiden – och att det ekologiska bruket är ett måste.

  • 55 min
  Del 6: Christel Cederberg

  Del 6: Christel Cederberg

  Efter programmet öppnade Alexandra chatten igen. Läs vad som avhandlades denna gång.

  Idag ger vi oss ut på den stora köttresan här i Meny & Klimatsmart mat i P1!! Vi besöks av köttexperten Christel Cederberg, doktor i miljövetenskap som forskat på kött och miljö samt på matens kretslopp från jord till bord och vidare till avfall och återvinning. Till Christel Cederberg lagar Alexandra härliga rotfruktsraggmunkar som hon serverar tillsammans med både halstrade pilgrimsmusslor, bönsallad och knaprigt ugnsstekt fläsk. Som förrätt friterade palsternackor och som efterrätt en delikat hjortronpannacotta med mynta.
  I reportageserien frågar vi oss om köttet är en miljöbov och besöker både Naturskyddsföreningens Svante Axelsson och strutsbonden Peter Stenius. Och strutsen, den har kallats ”ett klimatsmart urdjur på frammarsch”!
  Dessutom levererar vår krönikör, ekokocken Carina Brydling hårda ord i debatten om GMO, genmodifierade organismer och deras intåg i vår matkultur.

  • 55 min
  Del 5: Sven-Erik Johansson

  Del 5: Sven-Erik Johansson

  Efter programmet kunde lyssnarna ställa frågor och diskutera med Alexandra via vår chatt. Läs vad som chattades om här: Idag tar sig Meny & Klimatsmart mat i P1 till Nibble gård i Västmanland. Där huserar en grisfarmare och biogasbonde efter Alexandras italienska smak!!

  Sven-Erik Johansson ägnar sig inte bara åt att omvandla avfall från hushåll och restauranger till biogas, utan också åt att lufttorka skinka på äkta italienskt vis!
  I programmets reportageserie, funderar vi på om Sverige har en matkultur och söker svaret hos mathistorikern Richard Tellström, krögaren Danyel Coet och marknadsföraren Ingela Stenson.
  Dessutom möter vi kolonilottsodlaren Leyla Nik och pratar persiska grödor i svensk jord.
  Till Sven-Erik lagar vi en fläskkarré med äpple, ramslök, potatis stompat med broccoli och stark ost. Krönikören Carina Brydling är tveksam till om regeringens mål att Sverige ska bli det främsta matlandet i Europa verkligen är genomförbart på det sätt de tänkt sig.
  Recepten hittar ni, efter programmets sändning, om ni klickar på receptlänken här till vänster!!

  • 55 min
  Del 4: Johanna Stål

  Del 4: Johanna Stål

  Efter programmet kunde lyssnarna ställa frågor och diskutera med Alexandra via vår chatt. Johanna Stål basar för tidningen Camino, som säger sig vara ett livsstilsmagasin för en hållbar livsstil. Så, hur ska vi leva då, om vi vill att världen ska hålla?

  Till Johanna lagar Alexandra en kalkon med hasselbackspotatis och jordärtskocka och så serverar hon en sallad med bland annat rättika till det.
  I reportagen grunnar vi över hur en stadsbo kan bli klimatvänlig, när ingen bondgård finns runt knuten. Vi pratar närodlat och butiksutbud med både LRF:s Annichen Kringstad, kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark, Pernilla Johansson, doktor i företagsekonomi samt Icas Kerstin Lindvall.
  Dessutom slår vi oss ner vid matbordet hos en äkta ekokrögare samt lyssnar till vad vår matnörd (ja, hon kallar sig själv för det) och ekokock Carina Brydling som hävdar att jordbruket måste ändras radikalt i framtiden!!
  Recepten hittar ni om ni klickar på receptlänken här till vänster!!

  • 54 min
  Del 3: Anders Biel

  Del 3: Anders Biel

  Idag mellan kl 11-11.45 kunde lyssnarna chatta med Alexandra Zazzi! Gå till chatten här: Psykologiprofessor Anders Biel har forskat kring betydelsen av vanor och motiv för att ändra miljöbeteende och om just det talar vi i veckans program. Anders bjuds på en kyckling

  Vad krävs egentligen för att bli kravmärkt, vad är rättvisemärkt och vad är direct trade? I reportagen kastar vi oss ut i denna djungel och möter kafferostaren Johan Ekfeldt, Rättvisemärkts Helena Markstedt plus Berham Kahn och Said Cherigui som satsat på rättvisemärkta cashewnötter.
  Vår krönikör, ekokocken Carina Brydling, grunnar över hur i hela världen vi ska kunna välja rätt när varenda vara tycks rättvis, klimatvänlig, hälsosam eller i största allmänhet positiv – om vi ska tro reklamen.
  Recepten hittar ni om ni klickar på receptlänken här till vänster!!

  • 54 min

Top podcast nella categoria Filosofia

Altri contenuti di Sveriges Radio