19 episodi

Carolien Schönfeld in gesprek met een Nederlandse jazzmuzikant

Musicians Corner Concertzender

    • Musica

Carolien Schönfeld in gesprek met een Nederlandse jazzmuzikant

    Musicians Corner

    Musicians Corner

    Welkom bij de Concertzender, een grenzeloos muziekpodium voor avontuurlijke muziekliefhebbers.

    Jacko Schoonderwoerd vervulde een grote rol in de ensembles rond wijlen componist Sean Bergin. Hij speelde met Amerikaanse muzikanten als Curtis Clark, Fay Victor en Paul Stocker en werkte samen met improvisatiemusici, onder wie Michael Moore en Jaap Blonk. Ook speelde hij met Susanne Alt en Loek Dikker. Sinds lange tijd leidt hij de sessies in Amsterdamsch Literair Café De Engelbewaarder samen met pianist Leo Bouwmeester en drummer Victor de Boo.

    Speellijst:

    – Charles Mingus; Solo dancer

    – Sonny Clark; Black Velvet

    – Sean Bergin’ MOB; Beach Balls

    – Freddie Red, Jackie McLean; Time to smile

    – Curtis Clark Quintet; Letter to South Africa

    – Phola Mamba en orkest; Zimbisi

    – Dirk Balthuis; No Red moon

    – Art Pepper; You’d Be So Nice to Come Home To

    – The Guardians; The days of wine and roses

     

     



     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Musicians Corner

    Musicians Corner

    foto: Ken Vos

    Musicians Corner met Raoul van der Weide

    Raoul van der Weide (Fontenailles, 1949) speelde zes jaar lang klassiek viool onder andere in het Noord-Hollands Jeugdorkest . Hij studeerde contrabas bij John Clayton en Norma Brooks en contrapunt bij Guus Janssen. Hij werkte vanaf eind 70-er jaren samen met de onlangs overleden Tristan Honsinger, met het PUNT-UIT Orkest van BertKoppelaar, het Luc Houtkamp Quartet, het Ab Baars Sextet, het Paul Termos TRIO, Burton Greene ‘Trio & Quartet, ‘Spazio Trio’met Conrad Bauer/trombone en Guenther ‘Baby’Sommer/slagwerk.

    Hij nam deel aan projecten van beeldend geluids kunstenaar Peter Zegveld en speelde met Augusto Forti’s Gravitones en met een groot aantal Nederlandse musici zoals Michiel Scheen, Jan Willem van der Ham, Jorrit Dijkstra, Guus en Wim Janssen, David Kweksilber en Wiek Heimans. Momenteel is van der Weide actief in het Sound Lee! Kwartet/Quintet  ), het Blue Lines Trio (met Michiel Scheen en George Hadow) en het alter ego Xavier Pamplona Septet. Begin 2006 bracht hij het soloalbum Passages uit, dat hij opdroeg aan zijn vriend en collega Paul Termos, die in 2003 overleed. Sinds 2014 programmeert hij maandelijks in Huis De Pinto een avontuurlijk improvisatie pogramma in de serie ‘Pintotonics n+1’. Sinds 2016 de serie ‘ALL STRINGS NIGHT’ en sinds Oktober 2023 programmeert hij de maandelijkse improvisatie en dans serie ÍMPROBELLISSIMO’in Theater Vrijburcht.

    Speellijst:



    * Guus Janssen Septet Claxon 84.14; ‘Vijzelstraat’

    * Zerfu Demissie, stem en Begena (Ethiopische Harp); Bury the Hymn Book’ /’Dewawen Kitettut

    * Henry Threadgill; Chairmaster’

    * Michel Waisvisz, crackle-synthesizer; First Dance steps’

    * Xavier Pamplona septet; ‘Feitenlied

    * Blue Lines Trio; Ímprovisation 2161 & Home

    * Steve Lacey; Hubris

    * Blue Lines Sextet; Solid’- compositie Michiel Scheen

    Musicians Corner

    Musicians Corner

    foto: Laura Veloso

    Musicians Corner met vandaag als gast: Tijs Klaassen

    Tijs Klaassen (1993) woont in Amsterdam en is als contrabassist en basgitarist zeer actief in de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziekwereld. Sinds het voltooien van zijn studies aan het Conservatorium van Amsterdam en de Boyer Music School in Philadelphia speelde hij in ensembles van o.a. Ben van Gelder, Theo Loevendie, Alistair Payne, Matthias Van den Brande, Lucas Santana, Floris Kappeyne, Mo van der Does en Suzan Veneman. Met al deze verschillende bands nam hij al meer dan 20 albums op, waarvan 2 met zijn eigen Tijs Klaassen Quintet. Deze band won verschillende prijzen waaronder de Keep an Eye the Records en Sena Performance Award, en brengt in mei 2024 hun 3e album ‘Adhocism’ uit.

    speellijst:



    * Ravel, trois poèmes de Mallarmé: soupir; zang: Anne Sofie Von Otter, piano: Bengt Forsberg

    * Coleman Hawkins, Body&Soul

    * John Coltrane, Untitled Original 11386

    * Joge ben Jor, Chove Chuva

    * Tijs Klaassen Quintet, Clavius

    * Tijs Klaassen Quintet, Grond

    * Kevin Parker, Apocalypse Dreams

    Musicians Corner

    Musicians Corner

    Musicians Corner met Jan Menu

    Jan Menu (1962) won het prestigieuze Loosdrecht Jazzconcours in 1989 en ontving de Wessel Ilcken Prijs. Aanvankelijk speelde hij in hoofdzaak tenorsaxofoon, maar later heeft Menu zich toegelegd op de baritonsaxofoon.



    * Met gitarist Maarten van der Grinten en contrabassist Jan Voogd vormt Jan Menu waarschijnlijk al 30 jaar het kamerjazztrio DIG d’DIZ. Het repertoire bestaat grotendeels uit thema’s uit de meest uiteenlopende muzieksoorten en eigen composities, waar zeer vrij mee omgesprongen wordt, maar altijd met respect voor de compositie. DIG d’DIZ werkte samen met oa het Mondriaan Strijkkwartet en het Metropole Orkest maar ook met acteur Frank Groothof. DIG d’DIZ nam tot nu toe 4 cd’s op.



    Jan Menu speelde in het trio van Greetje Kauffeld , met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, en muzikanten zoals Jesse van Ruller, Cor Bakker, Pierre Courbois en Willem Breuker, hij is al meer dan 25 jaar lid van de band van zangeres Laura Fygi, en is sinds 10 jaar ook haar producer.  De laatste jaren speelt Menu regelmatig in het baritonsaxofoonkwartet “The Four Baritones” met klassiek, jazz, pop enz. repertoire. Tot nu toe bracht Jan 2 solo-CD’s uit . Hij is lid van het Paradox Jazz Orchestra, een relatief nieuwe big band die hard aan de weg timmert.

    Speellijst:



    * Paradox Jazz Orchestra; Tangerine

    * Herman Schoonderwalt kl., Rob Madna pi., Ruud Jacobs b., Cees See, dr.; the Winker

    * Duke Ellington, Harry Carney Baritonsx; Solitude

    * Gerry Mulligan Concert Jazz Band, Bob Brookmeyer arr., Clark Terry trp.; Body and Soul

    * Fay Claassen; Swinghouse

    * Heden DIG d’DIZ; Prelude Opus 16 no. 4

    * Heden DIG d’DIZ, Wolter Wierbos; Een Beetje Zenuwachtig

    * Mingus Big Band 93; Moanin’

    Musicians Corner

    Musicians Corner

    Musicians Corner, met vandaag als gast Menno Daams.



    Tijdens zijn studie bij Freddy Grin (destijds solo-cornettist van het Concertgebouworkest) begon Menno jazz te spelen met vrienden, waarbij hij zichzelf modelleerde naar Louis Armstrong en de grote trompettisten uit het Swing-tijdperk. Menno heeft vast gespeeld in o.a. de Skymasters, de Beau Hunks en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

    Hij speelt in en schrijft voor zijn eigen kwartet de ‘Unaccounted Four’ met o.a. rietblazer David Lukacs. Hij heeft les gegeven o.a. aan de Conservatoria van Groningen en Amsterdam.

     

    Speellijst:



    * Stumbling (Zez Confrey); Menno Daams (cornet, arrangement); David Lukacs (clarinet); Martien Oster (gitaar); Joep Lumeij (bas)

    * Toby (Moten, Barefield); Bennie Moten’s Orchestra met o.a. Hot Lips Page (tpt); Ben Webster (ts); Count Basie (p)

    * Dippermouth Blues (Oliver); Louis Armstrong with Jimmy Dorsey a. h. Orchestra. Armstrong (tpt), Dorsey (cl).

    * Cherokee (Noble); Svend Asmussen (viool); Ulrik Neumann (gitaar)

    * Struttin’ with some barbecue (Armstrong);George Wein’s Dixie Victors: Ruby Braff (tpt); Vic Dickenson (tb); Bill Stegmeyer (cl); Ernie Caceres (bariton sax); George Wein (p); Danny Barker (bjo); Milt Hinton (b); Buzzy Drootin (drs).

    * Mississippi Mud (Barris); Dick Cathcart (cornet) met orkest o.l.v. Warren Barker. Pieds en l’air (nr. 5 uit Capriol Suite) (Warlock);Peter Warlock (componist), London Festival Orchestra o.l.v. Ross Pople)

    * Slow Dance (Wilder); Alec Wilder (componist), Frank Sinatra (dirigent), Columbia String Orchestra)

    * Oodles of noodles (Dorsey); Ronald Jansen Heijtmajer (alt saxofoon), Menno Daams (1e trompet en arrangement), The Beau Hunks

    Musicians Corner

    Musicians Corner

     

    foto: Classical Next

    Steven Kamperman, geboren in 1970, begon op negenjarige leeftijd met klarinet. Na een eerste start als jazzimprovisator leidde een liefde voor modale volksmuziek in 2002 tot een tien jaar durende samenwerking met de Turkse zanger en multi-instrumentalist Behsat Üvez in hun band Baraná.  



    In 2013 vormde Kamperman samen met bassist Dion Nijland en organist Berry van Berkum HOT Het Orgel Trio, waarmee hij sindsdien hedendaagse jazz speelt in kerken. Zijn nieuwste project heet Maison Moderne, dat hij tijdens zijn residentie in het Van Doesburghuis in Parijs opnam en waarvan een CD verscheen.

    Sinds 2013 componeert Steven Kamperman ook veelvuldig vocale en instrumentale klassieke werken, zoals Roodhapje (dat in 2016 de YAMA-prijs voor Best Opera won), zijn Hildegard Opera en een nieuwe partituur voor Fritz Lang’s Stomme film uit 1921 Der müde Tod, uitgevoerd door Wishful Singing en te vinden via hun site.

    Speellijst:



    * Bobby Hutcherson Patterns, Ankara

    * Baraná, Keten Gömlek Türküsü

    * Valentin Clastrier, Et la roue de la vie

    * Louis Sclavis, Patch

    * Steven Kamperman, Grand Atelier

    * Het Orgel Trio, Malle Sijmen

    * Michael Riessler, Verticalement



     

Top podcast nella categoria Musica

The Story of Classical
Apple Music
ASCOLTARE e COMPRENDERE la MUSICA
Alessandro D'Argento
I Miss... Radio
Apple Music
Long Playing Stories
Virgin Radio
Helvete/Inferno
OnePodcast
A Casa di Tommy - Racconti musicali
Tommaso Cassano

Altri contenuti di Concertzender